Z droždí, trochy vlažné vody a lžicky cukru necháme vzejít kvásek. Smícháme mouku, sádlo, strouhaný sýr, pepř, sůl. Přidáme kvásek, po částech přilévame vodu a zpracujeme elastické těsto. Necháme kynout na teplém místě minimálně hodinu. Salám, šunku a tvrdý sýr nakrájíme na kostky, vykynuté těsto můžeme vyválet a poklást salámem a sýrem (případně i škvarky) a srolovat a nebo můžeme vše jen řádne promíchat. Vytvarujeme dostatečně dlouhý válec, který dáme do sádlem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové (hladké) formy. Necháme znovu kynout alespoň 1 hodinu. Salám, šunka a sýr před vmícháním do těsta by měli mít pokojovou teplotu, aby se nám příliš neochladilo těsto, tím by se zpomalil proces kynutí.
2
Po vykynutí dáme upéct do předehřáte formy na 200°C po dobu cca 30-40 minut. Podáváme vlažné nebo studené.
3
Na Velikonoce se k bábovce přidávají vejce a to tak, že se neuvařená vejce napůl zatlačí do syroveho těsta (ve fázi kynutí ve formě), přidají se proužky těsta do krìze, která jakoby vejce uchyti a teprve po upečeni se vejce oloupou a nakrájená jsou podávána k bábovce. V tom případě se bábovka přejmenovává na Casatiello.