Na pánvi na oleji osmažíme jednu jemně pokrájenou cibuli, česnek a slaninu. Přidáme černé fazole a naběračku kuřecího vývaru a zamícháme. Přidáme jemně nakrájenou chipotle papričku, promícháme a necháme chvíli prohřát. Opepříme a stáhneme z plotny.
2
Ve velkém hrnci na másle zpěníme druhou cibuli. Přidáme kukuřičnou mouku a při stálém míchání ji necháme zpéci mírně dozlatova. Přidáme fazole z pánve a kuřecí vývar, pořádně promícháme a za občasného míchání vaříme 10 minut.
3
Během vaření polévky si připravíme kukuřičné krutony - tortilu přeložime napůl a z půlky ji srolujeme a nakrájíme na nudličky. Rozehřejeme větší množství oleje a nudličky osmažíme, po osmažení nechápe olej okapat do ubrousku.
4
Po dovaření polévky ji ponorným mixérem řádně rozmixujeme.
5
Polévku podáváme horkou se lžící zakysané smetany ve středu a kukuřičnými krutony.
6
Chipotle paprička, černé fazole a kukuřičné tortilly se dají zakoupit v jakémkoliv obchodě s mexickými potravinami. Chipotle paprička a kukuřičné tortilly se v receptu nahradit nedají, místo černých fazolí je možné použít červené.
7
Fazole připravované v pánvi se nazývají Frijolitos de Olla a mohou se podávat jako samostatné jídlo (pro vytvoření omáčky se dá do pánve přidat trocha mléka nebo vývar, nepřidávat vodu!), jako příloha se také hodí kukuřičné krutony.