Tyhle chutné kuličky z mletého masa zapečené v rajčatové omáčce jsou prostě skvělé. Připravte si k nim neotřelou přílohu z bulguru, brokolice a cukrového hrášku a uvidíte, jak si parádně pochutnáte.
Cibule oloupejte a pokrájejte nadrobno, na troše oleje je v hlubší pánvi vhodné na pečení v troubě osmažte takřka dozlatova, přidejte nasekaný česnek a už jen krátce orestujte. Polovinu osmažené směsi přesypte do mísy, přidejte mleté maso, polovinu nasekané petrželky, vejce a ochuťte solí a pepřem. Promíchejte a vlhkýma rukama tvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu.
Do pánve ke zbytku cibulové směsi přidejte rajský protlak, krátce orestujte, vmíchejte rajčata, osolte a opepřete. Do rajčatové směsi naskládejte připravené masové koule a vše dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 20 minut.
3
Nastrouhejte kůru z pomeranče a vymačkejte šťávu. Do kastrolu nalijte 2 hrnky vody, přilijte pomerančovou šťávu a přiveďte k varu. Vsypte bulgur, přiklopte, sejměte z ohně a nechte dojít pod poklicí asi 15 minut. Mezitím rozeberte brokolici na růžičky a povařte ji 3 minuty v páře. Lusky podélně rozkrojte. Hotový bulgur načechrejte vidličkou, vmíchejte brokolici, lusky a pomerančovou kůru a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s masovými koulemi a rajčatovou omáčkou.