g
cukr
Přímo do těsta + 4 lžičky cukru na kvásek + 8 lžic cukru do máku, máslo
Postup přípravy receptu
1
Rozinky předem namočíme do rumu nebo do vody. Nejprve uděláme kvásek. V 200 ml mléka rozmícháme hrubou mouku, droždí, cukr a špetku soli. Zaprášíme hladkou moukou (uděláme takovou jakoby pokličku), přikryjeme a necháme v teple vykynout.
2
Polohrubou mouku prosejeme, přidáme cukr (60 g), v rozpuštěném a vychladlém tuku rozmíchané žloutky a vykynutý kvásek. Zpracujeme v těsto (raději tužší, příliš měkké a poddajné by pak moc nedrželo tvar) a necháme znovu vykynout.
3
Po vykynutí těsto rozdělíme na půlku. Z každé půlky na lehce pomoučném válu vyválíme plát, poklademe vychladlou náplní a přidáme polovinu rozinek. 1 vejce rozmícháme a pomažeme bližší část plátu a jeho strany, vzdálenější část ne. Právě od vzálenější části začneme závin zavinovat a zavineme tak, abychom konec těsta (bližší část) měli teď vespod závinu. Stejně tak můžeme i oba konce role založit dospod závinu.
4
Oba záviny položíme na tukem potřený pečící papír, pečlivě propícháme špejlí, aby mohla unikat pára a horký vzduch a závin nepraskl a potřeme rozmíchaným vajíčkem. Pečeme ve vyhráté troubě při 150 °C 50-60 minut. Po upečení doporučuji přikrýt alobalem, závin zůstane díky zadržené vlhkosti vláčnější.
5
Maková náplň: 400 ml mléka spolu s 8 lžicemi cukru přivedeme k varu, přidáme mletý mák a mícháme tak dlouho, až konzistence nebude příliš tekutá. Lepší je ale nechat trochu měkčí, po vychladnutí náplň ještě trochu ztuhne. Náplň rychleji vychladíme když hrnec s náplní postavíme do hrnce se studenou vodou, tu 2-3 krát vyměníme a náplň občas promícháme.
..takj á hlavne nechápu proc je to tak nesmyslne složite napsane hlavne pro zacatecníky ...sul se zasedane! dává do testa a ne do kvásku nebot kvasnice pak spatne kynou..a je uplne jedno z jaké mouky se kvasek dela jesli z hladké..pol nebo hrube..tak ve finalé kdyz smichate vsechny mouky a udelate proste " obycejny kvasek" to vyjde na stejno...kdyz se dodrzuje pravidlo tekuté k tekutemu..a pak sypke veci.
..takj á hlavne nechápu proc je to tak nesmyslne složite napsane hlavne pro zacatecníky ...sul se zasedane! dává do testa a ne do kvásku nebot kvasnice pak spatne kynou..a je uplne jedno z jaké mouky se kvasek dela jesli z hladké..pol nebo hrube..tak ve finalé kdyz smichate vsechny mouky a udelate proste " obycejny kvasek" to vyjde na stejno...kdyz se dodrzuje pravidlo tekuté k tekutemu..a pak sypke veci.
Také se přidávám k hodnocení tohoto receptu. Je opravdu bezvadný, velice dobře se těsto zpracovává a než jsem dodělala oběd, bylo krásně nakynuto. Měla jsem otevřené kompotové hrušky, tak jsem je tam také dala a je to velká mňamka. Moc děkuji, jste skvělý, že jste se podělil o recept. ;-) :-* :-[
ja moc kynute testa delat neumim, ale tento se mi fakticky povedl na jednicku...je vyborny..testo se upeklo uplne fantasticky do zlatova...kazdemu moc chutnal...tento recept radim do svych naprosto oblibenych receptu..moc dekuji <:-)
Dobrý den,můžu se zeptat,kolik hrubé mouky? Je tam číslovka 2,ale nevím,zda 2hrsti,nebo je to nedopsané :-) Moc děkuji za radu.
Eva
|13. 2. 2012 14:31
Výborný, lehce zvládnutelný. Prostě PARÁDA <3
veronika
|13. 11. 2011 18:20
chci se přidat se svojí maximálně příjemnou zkušeností. Závin je moc dobrý, vůbec nepraskl a s těstem se perfektně pracovalo. U válení jsem se střídala se svojí tříletou dcerou a těsto vůbec neprotestovalo. ;-) Přiznávám, že jsem se při postupu nedržela plně návodu. Kvásek prostě dělám ze všeho mléka, cukru i žloutků a droždí a pak přidám jen mouku. Je to pro mě jednodušší a rychlejší a jsem tak naučená z domu, ale výsledek je stejný.Díky za recept
Dělal jsem už několikrát,ale bez rozinek.Ty máme rádi maximálně ve tvarohu.Tento závin mi nikdy nepraskne a to ho před pečením ani nepropichuji :-)...
Jana Kubáčková
|5. 6. 2009 20:41
Výborný, nadýchaný závin. Do makové náplně jsem přidala lžíci povidel. Přidávám do oblíbených a dávám 1.
Iva Cabadajová
|2. 4. 2009 07:27
Vynikající recept a hlavně skvěle rozepsaný postup, já jako úplný začátečník v pečení kynutého těsta jsem neměla nejmenší problém.... =) (Ale malá rada pro ostatní začátečníky - na kvásek vám nebude stačit 0,5litrový hrnek jak jsem si myslela - v životě jem kvásek nedělala - musela jsem ho dělat znovu, protože mi půlka utekla =D )
Iva Cabadajová
|2. 4. 2009 07:22
Tak se také musím přidat k pochvalám, já jako úplný začátečník v pečení s kynutým těstem jsem tento závin včera upekla a ti moji 2 chlapi - přítel a otec slupli jednu nohu ještě než stihla vystydnout. Mě osobně teda podle uvedeného rozpisu přijde náplň hořká (možná jsme měli divný mák), ale to není chyba receptu, ale moje, že jsem ji nejprve neochutnala... :) Dávám za 1 =)
Runciter
|12. 9. 2007 19:56
Pro Anonyma z 30.8.2007: Jsem rád, že se závin povedl, jenom ho doporučuji ho nepéct moc často, protože jinak začnou v vás doma všichni pěkně kynout stejně jako u nás.
Runciter
|12. 9. 2007 19:56
Pro Anonyma z 30.8.2007: Jsem rád, že se závin povedl, jenom ho doporučuji ho nepéct moc často, protože jinak začnou v vás doma všichni pěkně kynout stejně jako u nás.
Anonym
|30. 8. 2007 11:23
Runciter, skvělý recept a hlavně výborně popsaný postup. Já s pečením začínám a dopadlo to výborně a to i díky tobě. Dávám 1 !!!!
Anonym
|23. 5. 2007 07:22
Makový závin jsem pekla už mockrát,vždy mi praskl,zkusím příště propíchat těsto dle Vaší rady.Pořád je se čemu učit.Děkuji .Evam
Jana Cz.
|22. 5. 2007 16:39
OK, domluveno :-)
Runciter
|22. 5. 2007 14:47
Pro Janu Cz.: Jsem rád, že se Vám recept líbí, doufám, že Vám bude i chutnat, dejte mi vědět, jak se Vám závin povedl.
Jana Cz.
|22. 5. 2007 11:50
Makové dobroty máme rádi, tak zkusím i váš recept. Jinak máte hezky popsaný recept, začátečníci jistě ocení.