Oloupané, na půlky nakrájené brambory zalijeme vroucí osolenou vodou a uvaříme doměkka. Měkké brambory scedíme, rozmícháme, podlijeme vařícím mlékem a přidáme scezené, nakrájené zelí. Kaši dobře vymícháme a podáváme posypanou cibulkou osmaženou na sádle. Hodí se výborně k vepřovému pečenému nebo vařenému masu, ale i ke klobásám nebo ohřáté uzenině.
Skvělé jídlo...Sádlo jsem nahradila olejem a nakonec jsem přidala ještě máslo a spooooustu osmažené cibulky :-P
Katka
|11. 2. 2016 13:46
U nás děláme pod názvem Kočičák, brambory jen šťoucháme a jako psali ostatní přidáváme osmaženou slaninu. Podáváme s hrnkem studeného mléka jako samotné jídlo :-)
Ivanka
|11. 9. 2014 12:12
Já přidávám osmaženou anglickou a navíc ještě česnek a jíme to jen tak samotné :) bašta
...výborná k prejtu, jak už bylo psáno níže :-P ...
Tereza Kalkusová
|14. 9. 2010 11:05
Dělala jsem k prejtu a bušili jsme tak, až jsme měli boule za ušima.
Světlana
|5. 1. 2008 13:23
Děláme doma (už generace:-) ) trošku jinak : brambory uvařené s kmínem slít, přidat lžíci sádla/másla, rozšťouchat. Pak vmíchat pokrájené syrové a vymačkané zelí. Výsledkem není hladká kaše! To je pak úplně jiné jídlo. Výsledkem je hromada skvělých šťouchaných brambor. Jíme taky k masu, uzenině, nejoblíbenější je ale s vařeným vejcem zapíjená podmáslím.
Tereza J.
|2. 1. 2008 08:41
Tak sme si tú lepenicu medzi sviatkami urobili, pretože už sme nevedeli čo do úst, ani sladké ani slané nám nešlo. Lepenica bola výborná, akurát manžel ju obohatil o rozpraženú slaninku. Mäsko sme ale vynechali, stačila tá slanina. Dávam jedničečku, pretože nám výborne napravila chute:)))
Jaroslava Oumarová
|12. 9. 2006 12:53
Lepenice bývala u nás doma jedním ze štědrovečerních chodů a těšila jsem se na ni víc než na kapra:-)) Dnes už bohužel několikachodový jídelníček z pohodlnosti doma nedodržuju, ale ráda vzpomínám...
Luděk Dvorský
|12. 9. 2006 12:21
Myslím, že lahodnost tohoto jídla spočívá právě v tom, že se kysané zelí přidává syrové. Výborné jako samostatné jídlo. Kdo zkusí, bude mít problém přestat.
nava
|25. 5. 2005 14:23
Brambory rozšťouchám,zelí chvíli dusím,smíchám brambory a zelí a přidávám majoránku.Hoši jedí bez uzeniny i masa jako samostatné jídlo a ač puberťáci, toto jídlo milují!