Do vroucí osolené vody vložíme nakrájený květák o velikosti, kterou máme rádi na obalovaný květák a vaříme do křehka, prostě jak to máme rádi. Když je květák akorát, vyjmeme ho a necháme vychladnout. Na pánvi zpěníme na jemno nakrájenou cibulku, na hrubo nastrouhanou mrkev, petržel, prolisovaný česnek a na jemno nastrouhaný celer. Tuto směs vsypeme do připraveného květákového vývaru, do změknutí povaříme, přidáme zavářku, drobení, popřípadě nudle a mužem baštit.
2
Obalit uvařený květák a uvařit brambory zvládneme bez návodu.
Tak docela mne překvapil tento recept, beru uvaření polévky při vaření květáku - ať už k další výrobě jakéhokoli pokrmu - jako v podstatě samozřejmost... Takže dnes zrovna byl ten smažený květák + již zmíněná polévka. Dávám do polévky i košťály a pokud jsou pěkné, tak i listy. No a pár růžiček květáku v polévce musím mít, stejně jako muškátový květ....
Simča Sládková
|29. 7. 2008 14:07
Ten česnek jsem také nějak nepostřehla a jak mám česnek ráda skoro všude, tak tady ho taky nedávám. A dávám ten květ, jako Oldřich....
karel paty
|29. 7. 2008 08:54
Z květáku o kterém nevím jak a čím byl hnojen, tedy např. z supermárketů, bych nikdy polévku nevařil a to natož z koštálů. Hlavně koštály obsahují neuvěřitelné množství , mnohokrát překračované hodnoty neohrožující zdraví všech umělých hnojiv a vývar je obzvlášt pro děti přímo jedovatý. Vodu po uvaření květáku na smažení zásadně vyliji a mámli chuť na květákovou polévku , uvařím si ji z růžiček asi 1 ks na osobu a to ještě první zavaření vyleju což dělám i při važení na obalování. Je to moje zkušenost a v žádném případě ji nikomu nevnucuji, je se o ní podílím
Tereza J.
|29. 7. 2008 07:28
Simčo, samozrejme, že nebráni. Ja iba reagujem na recept, tak ako hocikto iný na hociktorý recept :))) Aj vzhľadom k začínajúcim kuchárôčkam. A ten cesnak ( predtým som si ho nevšimla ) by som do karfiolovej polievky nedala tiež, tu plne súhlasím s Oldřichom.
Oldřich Gargulák
|28. 7. 2008 21:43
V pátek jsem ji náhodou? vařil u příležitosti přípravy "Květáku s kakaem". Použil jsem jako vložku všechny košťály nadrobno nakrájené a i nezavadlé listy. Máslová zásmažka s cibulí, trošku "voňavého" jak se na Moravě říká květu ...žádnou další zeleninu, natož česnek.
Simča Sládková
|28. 7. 2008 19:55
Terinko, ale nic ti přece nebrání v tom vývaru pár růžiček "zapomenout", ne? :-)
Tereza J.
|28. 7. 2008 18:43
Je to úsporné, ale ja potrebujem mať v karfiolovej polievke karfiol, aspoň zopár ružičiek:)))