Tradiční japonská polévka plná zeleniny s kuřecím masem a pohankovými nudlemi, je dochucená miso pastou z fermentovaných sojových bobů, která jí dodává neodolatelnou chuťovou hloubku.
Připravte vývar. Do velkého hrnce dejte kuřecí skelety a nasucho je zprudka opečte. Přidejte přepůlenou cibuli a očištěnou a na velké kusy pokrájenou zeleninu a ještě pár minut nasucho restujte. Teď přijdou do hrnce další suroviny: citronovou trávu naklepejte tupou stranou nože, zázvor očistěte a překrojte, chilli papričku přidejte v celku, také badyán a limetové listy. Vše zalijte 2–3 litry vody, přiveďte k varu, přiklopte, stáhněte plamen a nechte lehce pobublávat 90 minut.
Z hrnce vylovte skelety, poté vývar přeceďte přes jemný cedník, povařenou zeleninu vyhoďte. Ze skeletů oberte maso. Podle návodu na obalu uvařte nudle. Očistěte zeleninu, mrkev nakrájejte na kolečka, brokolici rozeberte na růžičky, fazolky pokrájejte na kousky. Do vývaru vmíchejte metličkou pastu miso, přiveďte ho k varu, vložte připravenou zeleninu a také hrášek a povařte ji pár minut, zelenina by měla zůstat křupavá. Vývar dochuťte solí.
Do misek rozdělte maso, nudle a na kolečka pokrájenou cibulku a vše zalijte polévkou. Dochuťte ji sezamovým olejem, chilli papričkou a limetou, zasypte sezamem a koriandrem.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (březen/2020)