Den před mletím vyprat kroupy ve sklenici se šroubovacím víčkem, lze míchat tenkým držadlem příboru. Podle množství. Celkem vyprat nejméně 5x, až nebude voda výrazně zakalená. Namočit nejméně na 2,5 hodiny, lépe 8-12. Po vyprání krup v poslední vodě a slití vody, rozprostřít v tenké vrstvě například na plech na pečení (250g/plech). Sušit, nejlépe na slunci, 8 hodin do sucha, až kroupy nelepí.
2
Pražit za denního světla. Suché kroupy nasypat na suché rozehřáté silnostěnnné dno nádoby (nerezový hrnec se sendvičovým dnem, litinová pánev a pod.). Pražit středním ohřevem, lze přikrýt ze začátku na 10 minut pokličkou. Občas míchat, sledovat barvu krup na dně. Dobře vyprané kroupy nelepí. Po 15-20 minutách, až začnou kroupy slyšitelně pukat, nebo až znatelně mírně zhnědnou některé kroupy, sledovat páru vysráženou na pokličce. Po skončení pocitu vlhké páry a začátku pečené vůně vysypat stranou a nechat zchladnout 20-30 minut podle množství. Nechat chladnout rozprostřené, znovu na plechu na pečení. Zmenšení hmotnosti asi 10%.
3
Umlít na více průchodů, postupně na menší částice. Výslednou hrubou mouku lze použít do různých receptů bez nutnosti tepelné úpravy. Lze usušit mouku proto plesnivění na mírném teple pro odstranění zbytkové vlhkosti.
4
Cestovní je míněno ve smyslu jídlo na cestu. Přilitím (vařící) vody 600 ml a odstátím 15 minut vznikne hustá kaše. Výhodou je snadná příprava.
5
Poznámka autora receptu: Názvy zamba, tsampa, etiopsky besso. V okolí himalájí míchají campu, černý čaj a přepuštěné máslo. Vůní a chutí jde o pocit pečeného obilí. Kaši lze různě kombinovat podle chuti, např. konzerva luštěnin, ryb. Osolený je obsah konzervy. Jsou postupy vyprání a krátkého namočení i krátkého sušení (2,5-3 h.). Pražení je také kratší. Horší je pocit zažití zalité kaše. Bez namočení krup je vyšší podíl kyseliny fytové, po jídle následují delší silnější pocity zažití campy. Proto je nutný delší postup.