Originální večeře nebo svačinka, kterou si jistě všichni zamilují. Tak by se dal charakterizovat slaný koláč potřený créme fraiche a pokladený chřestem, cuketou, cibulí a hráškem. Nejlépe chutná zakápnutý medem a ozdobený lístky baby špenátu.
Pro přípravu těsta smíchejte mouku, prášek do pečiva a 1 lžičku soli. V jiné misce pak spolu promíchejte tvaroh, olej a 1 vejce. Obě směsi spolu spojte a rukama rozmíchejte na hladké, pružné těsto. To nechte chvíli odležet.
2
Poté vyválejte těsto na pomoučněném vále na tloušťku 4mm ve tvaru obdélníku 25x33cm. Položte ho opatrně na plech o rozměrech 20x28cm vyložený pečícím papírem, včetně okrajů. Dejte na 30 minut do chladničky.
3
Oloupejte cibuli a nakrájejte nadrobno. Umyjte chřest, dobře osušte a ořízněte asi 1,5 cm od konců. Umyjte cuketu, očistěte a podélně rozkrájejte na tenké plátky škrabkou. Omyjte baby špenát. V misce dochuťte crème fraîche (zakys.smetanu) citronem, solí, pepřem a trochou medu.
Vychlazené těsto potřete ochuceným crème fraîche, na okraji ponechte cca 1,5cm široký lem. Rovnoměrně rozprostřete cibuli, cuketu, zmražený hrášek a chřest. Dochuťte solí a pepřem a pokapejte medem. Chcete-li, posypejte sýrem. Okraje těsta potřete vejcem a pečte 25–30 minut dozlatova.
5
Vychlazené posypejte lístky baby špenátu a podávejte.