kg
ryby
různé odkrojky a kusy (např. treska, rozpušnice, štítník apod.) 2,5 kg + plátky z mníka a ryb, které
1
ks
pórek
1
ks
fenykl
hlíza (sladký)
3
stroužek
česnek
1
ks
brambory
rozvařená
3
ks
rajčata
dužnatá
1
ks
feferonka
čerstvá
4
lžíce
olivový olej
1
ks
snítka tymiánu
1
ks
bobkový list
fenyklová semínka
několik
šafrán
trochu
Na Rouille
2
ks
červené feferonky
mladé, čerstvé
4
stroužek
česnek
sůl
1
špetka
šafrán
mletý
1
ks
brambory
středně velká
1
žloutek
olivový olej
trochu
3
lžíce
rybí vývar
(2-3)
Postup přípravy receptu
1
Nejprve očistíme ryby. Ty velké nakrájíme na menší kousky.
2
Očištěnou zeleninu nadrobno nakrájíme. Pak ji opečeme na rozehřátém oleji. Do směsi vmícháme rybí odkrojky a krátce podusíme.
3
Na řadu přichází bylinky a koření. Do polévky přidáme tolik studené vody, aby přísady včetně ryb byly zalité. Vše přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut. Na povrchu se utvoří pěna, kterou sebereme, snížíme plamen a vaříme ještě asi hodinu.
4
Mezitím se dáme do přípravy ostré majonézy Rouille. Feferonky zbavíme semínek a najemno je nasekáme. V hmoždíři rozetřeme česnek, sůl a šafrán, poté přidáme i rozvařenou bramboru. Hmotu přendáme do mísy a za stálého tření postupně přidáváme žloutek, olej a rybí vývar – vznikne majonéza.
5
Rybí vývar procedíme přes síto.
6
Majonézu podáváme odděleně. Jako přílohou podáváme bagetu nebo tmavý chléb.