Plec odblaníme a dáme do pekáčku. Mírně ji osolíme a poklademe 40 g másla nakrájeného na plátky. Maso podlijeme 150 ml vody a přiklopíme. Pečeme v...
více o Koprová omáčka s houskovými knedlíky
Cibuli a česnek pokrájejte nadrobno. Ve velkém, ideálně litinovém hrnci se širokým dnem rozpalte dvě lžíce oleje, přidejte cibuli a pomalu ji na...
více o Chili con carne
Slaninu pokrájejte na malé kostičky, cibuli a česnek očistěte a nasekejte nadrobno, brambory oloupejte a pokrájejte na kostky. V hrnci opečte...
více o Smetanová bramborová polévka
Cibuli, česnek, zázvor, řapíkatý celer a mrkev očistěte, mrkev pokrájejte na kolečka, zbytek na malé kousky. V hrnci rozpalte asi 3 lžíce oleje a maso...
více o Voňavé asijské ossobuco s pečenou dýní
Na lžíci oleje orestujte dohněda maso a odložte stranou. V kastrolu rozehřejte zbylý olej a vsypejte nadrobno nakrájenou cibuli, na kostky pokrájenou...
více o Vesnický páj (cottage pie)
Do velkého hrnce umístěného na mírném ohni dejte máslo a olivový olej a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte na malé stejnoměrné kostičky...
více o Pravá boloňská omáčka
Brambory očistěte a uvařte v osolené vodě doměkka. Vejce uvařte natvrdo a po vychlazení oloupejte.
V hrnci rozehřejte máslo, přisypte mouku a na...
více o Koprovka s vejcem
Brambory umyjte a uvařte ve slupce tak, aby byly na skus. Fazolky očistěte, pokrájejte na kousky velikosti sousta a na poslední 2–3 minuty přidejte do...
více o Sedlácký bramborový salát
Troubu rozehřejeme na 230°C. Maso nakrájíme na kostky o hraně asi 4 cm a dobře osušíme. Slaninu nakrájíme na kousky cca 3x2 cm, vložíme do vroucí vody...
více o Hovězí po Burngunsku
Cibuli oloupejte a pokrájejte nadrobno. Mrkev a petržel oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Rajčata spařte vroucí vodou, oloupejte a...
více o Rajská omáčka s masovými koulemi
Česnek a zázvor nasekejte najemno. Cibuli i ostatní zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kusy. Stonek citronové trávy rozklepněte střenkou nože a...
více o Voňavé asijské Ossobuco
Očištěné maso nakrájejte na kostky velké 5 x 5 cm. Slaninu nakrájejte na kostky a dozlatova ji orestujte v silnostěnném kastrolu zastříknutém olejem....
více o Hovězí bourguignon
Brambory uvařte ve slupce. Ještě horké je oloupejte, nakrájejte na kolečka a vložte do salátové mísy. Osolte je a opepřete. Pórek nakrájejte na tenká...
více o Vídeňský bramborový salát
Křen smíchejte s jablkem a ihned zakapejte citronem. Přidejte vývar a dochuťte solí, případně špetkou cukru.
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D....
více o Jablečný křen
Vložte máslo a cibuli nakrájenou na tenká kolečka do velké pánve nebo hrnce, rozpalte na středně vysokou teplotu a 10 minut restujte, dokud nebude...
více o Francouzská cibulačka z pomalého hrnce
Jablka zbavíme jadřinců, oloupeme a nastrouháme do misky. Můžete si vybrat, zda je nastrouháte na jemno nebo nahrubo. Křen nastrouháme na jemno....
více o Vejmrda
Plátky masa jen zlehka naklepejte, osolte a opepřete. Potřete je hořčicí. Na každý položte 2 plátky slaniny, 1 čtvrtku oloupané cibule, 2 čtvrtky...
více o Španělský ptáček s rýží
Řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky o velikosti asi 1 x 1 cm. Rozložte ji do pekáčku, osolte, opepřete, přidejte snítky tymiánu a zakápněte olejem...
více o Rump steak a quinou s červenou řepou
Do horkého neochuceného vývaru dejte nakrájenou kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření, pepř, tymián a vše vařte zhruba 10 minut. Poté přidejte...
více o Rybí polévka s filetem z tresky
Chleba nakrájejte na malé kostičky a nechte ho vařit ve vývaru zhruba 15 minut. Poté vývar slijte a chleba do něj přepasírujte přes cedník zpět....
více o Chlebová polévka
Nasekáme cibuli, kapustu nakrájíme na větší kousky, petržel na kostičky.
Ve větším hrnci osmažíme dozlatova cibuli na sádle, zasypeme lžičkou kmínu a...
více o Rychlá a výtečná kmínová polévka s kapustou
Hovězí maso umyjeme, ve větším hrnci zalijeme vodou, přidáme celý pepř, bobkový list a vaříme asi 40 minut. Přidáme očištěnou mrkev, petržel, celer,...
více o Koprová omáčka v netradičním pojetí
Všechny ingredience očistíme a pokrajíme. Dáme do větší mísy, vše osolíme, opepříme, přidáme tymián a olivový olej. Dobře promícháme a předáme do...
více o Pečená vepřová plec s bramborem
Dvě větší bílé a červené cibule pokrájíme na jemná čtvrt kolečka, která osmažíme na oleji a másle doměkka. Dáme pozor, aby nezhnědla, smažíme jen...
více o Cibulová polévka podle Marušky
Hovězí kližku pokrájíme na kostky 4x4 -5x5 cm a dáme do misky nebo na talíř. Cibuli oloupeme, pokrájíme na kostičky a dáme do stejné misky nebo talíře...
více o Maďarský guláš po našem
Namelte maso. Smíchejte ho s uvařenou rýží, vejcem, jednou hrstí nadrceného tymiánu, osolte a opepřete.
Mezitím očistěte papriky od jádřinců a naplňte...
více o Plněné papriky s knedlíkem
Na sádle orestujte nadrobno nakrájený špek a cibuli. Přidejte maso nakrájené na větší kostky a restujte, dokud nepustí veškerou šťávu.
Osolte a...
více o Rozlítaný ptáček
Na sádle orestujte nadrobno nakrájený špek spolu s nasekanou cibulí, česnekem a kmínem, přidejte hovězí nakrájené na kostičky o hraně asi 1 cm a...
více o Gulášová polévka
Maso nakrájejte na kostičky o velikosti asi 1,5 cm. Nejprve krájejte takzvaně po vlákně a pak napříč. Pro tuto úpravu, kdy je chuť masa opravdu...
více o Gulášová polévka
Všechna tři masa a rohlíky nakrájejte na malé kostičky. Přidejte rozehřáté máslo se smetanou a žloutky, promíchejte.
Přidejte kopřivy, špenát,...
více o Staročeská nádivka
3 lžíce másla rozpusťte v hrnci a s moukou orestujte na světlou jíšku, zalijte vývarem a rozšlehejte.
Vařte asi 20 minut, poté oslaďte, přidejte...
více o Uzené s křenovou omáčkou
Na másle orestujte nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte na plátky nakrájený česnek, kmín a mouku a usmažte světlou jíšku.
Zalijte vývarem a přidejte...
více o Vývar s kapustou
Den předem namočte do vody fazole.
V osolené vodě je vařte doměkka asi 40 minut.
Na sádle krátce orestujte nakrájené brambory, zalijte vývarem,...
více o Fazolová polévka F.O.O.D.
Na sádle orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, ještě opečte s klobásou nakrájenou na kolečka a mrkví pokrájenou na nudličky.
Nakrájejte...
více o Pekelné dršťky
Očištěné dršťky dejte vařit, po 30 minutách je sceďte, vraťte do hrnce a zalijte novou vodou. To udělejte 3x, aby se důkladně propraly.
Vařte do...
více o Dršťková polévka I.
Kvalitní kližka je voňavá, od pohledu šťavnatá, jemně prorostlá šlachami.Maso ohebným, nejlépe filetovacím nožem, zbavte přebytečného tuku a blan....
více o Kližka se zeleninou
V širokém kastrolu zahřejte olej.
Vsypte nasekanou cibuli, řapíkatý celer a orestujte.
Přidejte na kousky nakrájené hovězí. Osolte a opeřete, maso ze...
více o Hovězí dušené ve víně s čokoládou
Oloupané buřty nakrájejte na tenká kolečka, přidejte nakrájenou papriku, červenou cibuli, ředkvičky a nakládané okurky. Zalijte dresinkem z hovězího...
více o Salát z buřtů
Maso omyjte, osušte a provázkem svažte tak, aby drželo ve tvaru válečku. Osolte a opepřete. Ze všech stran zprudka zatáhněte na rozpáleném oleji....
více o Pošírovaná pečeně se zeleninou
Jazyk uvařte doměkka, oloupejte a nakrájejte na plátky. Rozpusťe máslo a nechte zesklovatět jemně nakrájenou cibuli. Orestujte s moukou. Postupně...
více o Křenová omáčka s jazykem
Nejdříve si dám vařit rýži- jasmínovou výhradně v rýžovaru.
Cca půlku pekingského zelí nakrájím na proužky a dám na pár minutek povařit, jen malinko...
více o Hovězí šuej ču
Vepřovou kýtu nakrájíme na kostky o hraně cca 2 cm. Dáme do pekáčku, do kterého jsme dali před tím na dno trošku vody (opravdu jen trochu). Maso...
více o Vepřové kostky s pepřovou omáčkou
Bílé fazole necháme dle návodu namočit ve vodě (ideálně den předem).
Červenou řepu rozkrájíme na drobné kostky, vložíme na pekáček, osolíme a opepříme...
více o Chilli polévka
Nejprve si svaříme cca 20 minut nálev na naložení masa z vody a koření. Po uvaření nálev osolíme a necháme vychladnout. Poté do něj maso celé ponoříme...
více o Kančí guláš - staročeský
Na sádle nechte zesklovatět cibuli. Poté přidejte šunku a slaninu. Na 20 sekund přidejte nakrájený česnek. Poté zalijte vodou, přidejte bujon a...
více o Pořádná česnečka
Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek najemno.
Do hrnce dáme sádlo a přidáme cibuli, lehce orestujeme, přidáme česnek, který necháme jen zavonět a...
více o Smetanová dršťková polévka
Rýži dejte vařit podle návodu na obalu. Plátky masa naklepejte, osolte, opepřete a z jedné strany namažte plnotučnou hořčicí. Vložte 1/4 buřtu, 1/4...
více o Hovězí ptáčky s rýží
Uzený špek jemně pokrájíme a společně s cibulí osmažíme dozlatova. Pak přidáme na plátky pokrájené, naklepané, po stranách nakrojené, osolené a...
více o Houbové hovězí na špeku a bylinkách