• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Žmolenka z brambor
Napište svůj komentář k receptu

Žmolenka z brambor

autor: Jarka O.
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Žmolenka z brambor
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • brambory
    • sůl
    • hrubá mouka
    • sádlo

Postup přípravy receptu

1
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a protlačíme lisem na vařené brambory (prodával se v domácích potřebách, ale nevím, jestli se ještě vyrábí. Někdo ho má doma třeba po babičce). Osolíme, posypeme moukou a lehce promneme. Nesmíme mačkat, jenom promneme jako žmolenku na koláč.
2
Na rozpálený tuk nasypeme část této žmolenky a postupně opékáme do křupava. Získáme drobné opečky, ke kterým báječně chutná kyselé zelí.
3
**Pozn.: **někde se tomuto jídlu říká Rýpl nebo Šmorn.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Drobenka - žmolenka

Drobenka - žmolenka

Kokosová žmolenka (drobenka)

Kokosová žmolenka (drobenka)

Jemná polévka z brambor a rajčat

Jemná polévka z brambor a rajčat

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Maruška | 22. 10. 2007 15:57

    Na znojemsku se tomu říká "koláčky" a přidáváme do nich rozškvařené škvarky.

  • Petra Fingerhutová | 9. 9. 2007 16:00

    a takhle s borůvkovou omáčkou,to je potom žrádlo.Petra F.

  • Marce | 27. 8. 2007 18:45

    nevím, jestli to tu už někdo nepsal, ale jak je to opečené, tak do toho ještě zamíchat vajíčko a trochu opéct...

  • Adél | 14. 6. 2007 17:51

    Na chodsku se tomu také říká "rýpl", je to moc dobré i s kysaným mlékem

  • hana suchá | 14. 6. 2007 16:50

    já jsem taky ze Sumavy,ale rikame tomu sterc s háckem nad s...ono mi je to nepise...decka to milujou...fakt super....brambory se muzou nastrouhat a mohou být varené i den predem

  • Hana | 17. 12. 2006 12:30

    Přesně tak... na Šumavě ŠMORN... já ho dělám na sádle, otec na másle a k tomu podmáslí nebo ještě lépe kyselou smetanu. Mňam.

  • Monika | 12. 9. 2006 14:23

    Z nouze jsem jednou dala polohrubou mouku smíchanou se strouhankou. A pak to bylo nádherně křupavé. Je to moc dobré jen osolené se zeleninovým salátem nebo se zelím, pro pubertální jedlíky je to lahůdka s tatarkou (tajně ji dělám zdravější jogurtem).

  • Hana Lorencová | 12. 9. 2006 13:18

    A zkuste je posypat mákem a cukrem, ještě lepší!

  • marie Kaslová | 12. 9. 2006 13:07

    U nás na plzeňsku se tomu říká ŠMORNY dělaa je moje abička tak před 40 lety. Už je du udělt.

  • Jana | 14. 5. 2006 07:53

    Já znám něco podobného-říká se tomu bramborový třesenec.Vařené brambory nastrouhat na vál,posypat mírně polohr.moukou,zatřást válem,brambory se s moukou smíchají,pak do pekáčku,proložit nakrájeným salámem,znovu brambory s moukou,navrch pokapat rozpuštěným máslem a zapéct.Dobré,nenáročné.Samozřejmě solit podle chuti.Jiné koření nepoužívám.

  • Ivana | 28. 2. 2006 15:01

    Tak moje babička dělávala přesně tohle,ale na másle,na Šumavě se tomu říká "ŠMORN"..A je to výbornééé..

  • Emila | 1. 2. 2006 21:47

    Tohle dělala babička a já nevěděla, jak na to, hned vyzkouším

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Brambory
Pokrmy Z brambor Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Hrubá mouka Sádlo Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Plundrové těsto

Plundrové těsto

Rajská polévka se zakysanou smetanou

Rajská polévka se zakysanou smetanou

Rychlý dort z listového těsta

Rychlý dort z listového těsta

Mrkvové muffiny

Mrkvové muffiny

Krůtí guláš s těstovinami

Krůtí guláš s těstovinami

Litá buchta

Litá buchta

Špecle s kořenovou zeleninou

Špecle s kořenovou zeleninou

Dušené zelí - zadělávané

Dušené zelí - zadělávané

Smetanové fleky se zelím

Smetanové fleky se zelím

Doporučujeme

30 minut
Rychlé karí s květákem a batáty

Rychlé karí s květákem a batáty

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

300 minut
Pečená husa s kaštanovou nádivkou a červeným zelím

Pečená husa s kaštanovou nádivkou a…

50 minut
Nejlepší bramborové knedlíky

Nejlepší bramborové knedlíky

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

100 minut
Husí stehna, červené zelí a domácí lokše

Husí stehna, červené zelí a domácí…

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Poslední sledované recepty

36
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…
25
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
24
Bramborovo-cizrnová polévka s koprem
Bramborovo-cizrnová…
17
Nejlepší bramborové knedlíky
Nejlepší bramborové…
17
Maminčiny kiwi řezy
Maminčiny kiwi řezy

Zajímavé články

Domácí smažák: Naučte se 7 triků, díky kterým bude naprosto dokonalý
Domácí smažák: Naučte se 7 triků, díky kterým…
Přepuštěné máslo: Recept na ghí je jednoduchý a zvládnete ho i vy
Přepuštěné máslo: Recept na ghí je jednoduchý a…
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit zavářku do polévek i základ hlavních jídel
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit…
Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské hodování tradiční polévkou s játrovými knedlíčky
Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské…
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás zahřejí
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás…
AHA.cz Bagárová přiznala krizi: Po Lekajovi ani stopy

Bagárová přiznala krizi: Po Lekajovi ani stopy

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy V teple a zároveň in: Pletené šaty jsou zimními stálicemi. Letošní střihy sluší všem postavám

V teple a zároveň in: Pletené šaty jsou zimními stálicemi. Letošní střihy sluší všem postavám

Ženy.cz „Můžu si sáhnout?“ aneb Jak se z těhotenského břicha stane veřejná atrakce

„Můžu si sáhnout?“ aneb Jak se z těhotenského břicha stane veřejná atrakce

Blesk.cz Velkolepé turné Lucie slavící 40 let: Roboti, hvězdy a 22 vypalovaček!

Velkolepé turné Lucie slavící 40 let: Roboti, hvězdy a 22 vypalovaček!

SportRevue.cz Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Maminka.cz České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

Blesk Horoskopy Charakteristika všech 12 znamení: Platí vždycky, co se o nich říká? Astroložka Boháčová prozradila!

Charakteristika všech 12 znamení: Platí vždycky, co se o nich říká? Astroložka Boháčová prozradila!

  • Recepty.cz
  • Žmolenka z brambor
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact