• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Velikonoční jidáše
Napište svůj komentář k receptu

Velikonoční jidáše

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.8
hodnotilo: 8
doba přípravy: 40 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše
4fotografie
Nahrát fotku
 

Tradiční kynuté pečivo v podobě jidášů zdobí velikonoční tabuli v mnoha domácnostech. Jejich máslová chuť a medová vůně je ale tak neodolatelná, že na talířích se příliš dlouho neohřejí.

Jidáše: recept a video

Suroviny

24 porce
    • 600
      g hladká mouka
    • 60
      g cukr krupice
    • sůl špetka
    • 20
      g droždí čerstvé
    • 125
      g mléko teplé + 1 lžíce na potření
    • 125
      g smetana ke šlehání
    • 30
      g med + na potření
    • 100
      g máslo změklé
    • 2
      ks vejce
    • 1
      lžička citronová kůra
    • 1
      špetka muškátový oříšek
    • olej na vytření mísy

Postup přípravy receptu

1
Do mísy nasypte mouku, cukr a sůl a promíchejte. Veprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Přilijte polovinu teplého mléka, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek, bude to trvat asi 10 minut.

RADA: Velikonoční jidáše: Naučte se tradiční pečivo podle video návodu

2
Přidejte zbylé suroviny – z vajec použijte jen jedno a žloutek, druhý bílek si schovejte na potření. Těsto zpracujte buď v robotu pomocí hnětacího háku, nebo vařečkou. Hněťte alespoň 15 minut, těsto musí být vláčné. Těsto přendejte do čisté mísy vytřené olejem, přikryjte fólií nebo utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 60 minut.

RADA: Strouhání citronu

3
Těsto rozdělte na kousky o váze asi 50 g a z každého uválejte pramen, ze kterého upletete zvolené tvary. Jidášky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 30 minut.
4
Troubu předehřejte na 200 °C. Na dno trouby dejte plecháček s vodou. Jidášky postříkejte vodou z rozprašovače a potřete bílkem rozšlehaným se lžící mléka. Pečte je 10–12 minut a ještě horké potřete rozehřátým medem.

RADA: Jak na vajíčka přilepená k obalu

5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

Ptačí jidášky

Ptačí jidášky

Jidáše

Jidáše

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty FOOD Velikonoce
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Hladká mouka Máslo Med Mléko Muškátový oříšek Olej Smetana Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Salát z červeného zelí

Salát z červeného zelí

Rychlý moučník

Rychlý moučník

Kávěnky

Kávěnky

Jednoduché kokosky

Jednoduché kokosky

Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků

Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků

Rajská omáčka, která se musí povést

Rajská omáčka, která se musí povést

Alenčin rychlý skládaný salát

Alenčin rychlý skládaný salát

Pečené kuře s rýží

Pečené kuře s rýží

Chobotničky ze špaget

Chobotničky ze špaget

Doporučujeme

20 minut
Vepřová panenka s houbami a jablky

Vepřová panenka s houbami a jablky

60 minut
Mandlové vanilkové rohlíčky

Mandlové vanilkové rohlíčky

50 minut
Vánoční marokánky

Vánoční marokánky

20 minut
Klasický recept na polevu na perníčky

Klasický recept na polevu na perníčky

70 minut
Pudinkové cukroví

Pudinkové cukroví

30 minut
Kouzelný vaječný koňak

Kouzelný vaječný koňak

20 minut
Pralinky s burisony

Pralinky s burisony

30 minut
Florentýnky

Florentýnky

40 minut
Šlehačkové cukroví

Šlehačkové cukroví

Poslední sledované recepty

29
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
27
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
20
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
18
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
17
Brokolicová polévka se smetanou
Brokolicová polévka se…

Zajímavé články

Vaječný likér podle celebrit: Jak na ten nejlepší od Josefa Maršálka, Kristíny Nemčkové nebo Florentýny
Vaječný likér podle celebrit: Jak na ten nejlepší…
Linecké cukroví trochu jinak: Zkuste vylepšenou verzi s mákem
Linecké cukroví trochu jinak: Zkuste vylepšenou…
Teplé večeře do půl hodiny: 5 receptů, které zvládnete i při pečení cukroví
Teplé večeře do půl hodiny: 5 receptů, které…
Jak poznat dobré máslo? Záleží na názvu i množství mléčného tuku!
Jak poznat dobré máslo? Záleží na názvu i…
Jak na zdravé cukroví? Zkuste marokánky, medovníčky nebo slunečnicové sušenky
Jak na zdravé cukroví? Zkuste marokánky,…
AHA.cz Důvod rozvodu Vémolových je venku: TO JE TEPRVE SÍLA

Důvod rozvodu Vémolových je venku: TO JE TEPRVE SÍLA

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Blesk pro ženy Barvy roku: Přehled za posledních 12 let. Který odstín milujete, který nestál za nic?

Barvy roku: Přehled za posledních 12 let. Který odstín milujete, který nestál za nic?

Ženy.cz Fenix Awards ocenily vítěze cenami Kateřiny Handlové, kreativní ředitelky Rückl

Fenix Awards ocenily vítěze cenami Kateřiny Handlové, kreativní ředitelky Rückl

Blesk.cz Hvězda Žhavého místa Connellyová: 55 a stále krásná!

Hvězda Žhavého místa Connellyová: 55 a stále krásná!

SportRevue.cz Pavel Horváth a spol. Toto je 23 nejbáječnějších „tlusťochů“ ve fotbalové historii

Pavel Horváth a spol. Toto je 23 nejbáječnějších „tlusťochů“ ve fotbalové historii

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která si na vánočním večírku utrhnou ostudu: Patříte mezi ně?

5 znamení zvěrokruhu, která si na vánočním večírku utrhnou ostudu: Patříte mezi ně?

Další doporučené recepty:

Velikonoční biskupský beránek II.
Velikonoční biskupský beránek II.
Velikonoční brownies
Velikonoční brownies
Velikonoční hlavička
Velikonoční hlavička
Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše - krok za krokem
Velikonoční jidáše - krok za krokem
Velikonoční kopřivová nádivka
Velikonoční kopřivová nádivka
  • Recepty.cz
  • Velikonoční jidáše
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact