• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Vánoční vánočka
Napište svůj komentář k receptu

Vánoční vánočka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.0
hodnotilo: 29
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánoční vánočka
Vánoční vánočka
Vánoční vánočka
Vánoční vánočka
Vánoční vánočka
Vánoční vánočka
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

8 porce
    • 120
      g máslo roztopené
    • 100
      g sádlo roztopené
    • 500
      g hladká mouka
    • mléko 3 a 1/2 dcl mléka (i víc, podle potřeby)
    • 170
      g moučkový cukr
    • 3
      žloutek
    • 100
      g rozinky namořené v rumu
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 30
      g droždí
    • 100
      g mandle sekané

Postup přípravy receptu

1
Z mléka si uděláme kvásek, každý, jak je zvyklý, buď do mouky nebo do hrníčku, tak to dělám já. Obě mouky smícháme rukou, osolíme, přidáme máslo, sádlo, žloutky, cukr. Vzešlý kvásek přidáme do mouky a ostatních igrediencí a hněteme těsto, pokud bude husté, přidáme vlažné mléko. Snažíme se pořádně, aby těsto odfukovalo a potom přidáme rozinky a mandle a ještě hněteme. Na teplém místě necháme kynout asi hodinu.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak uplést vánočku ze šesti pramenů

2
Množství těsta stačí na 2 vánočky, nebo na jednu vánočku a jeden mazanec. Kdo neumí vánočku plést, jako já, může použít formu na vánočku. Pekla jsem v předehřáté troubě (elektrické) 55 minut na 150 °C.

RADA: 5 vychytávek k pečení sladkého i slaného!

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Tvarohová vánočka

Tvarohová vánočka

Babiččina vánočka

Babiččina vánočka

Vánočka - třená

Vánočka - třená

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Zbyněk Vaculík | 23. 12. 2012 14:43

    Skoušel jsem tento recept a došel jsem k několika závažným zjištením.Receptura je počítána sice na 2 dávky bohužel pisatel spočítal pouze mouku na dvě dávky a ostatníma surovinama se nazabíval!!!.Když normuji o dávku víc,je logické že musím dát VŠECH surovin, jednou tolik.Podle tohoto receptu vám vyjde paskvil a jak tady píše jedna pisatelka cituji : pěkně se upekla a rychle stvrdla.:-(.Tento recept jak je napsám je apsolutně zavádějící pro člověka co se o to pokouší prvně či není zrovna v tomhle směru vědomosti sběhlý. Do poručuji celou kostku droždí, 4 žloutky a bílek dát stranou na sních,Másla,sádla a mléka pokud nemáte poruce tak vlažnou vodu(vlažnou tekutinu) a řádně vše smíchat aby vám vznikla kompaktní hmota.Pokud bude i přesto těsto moc hutné je možné přidat vyšlehaný sníh s bílků pro nadýchnou vánočku .Pomůže kynutí těsta.Těsto se nesmí lepit a musí být vláčné a musí min. 1 hodinu kynout.Pak přemísit a dalších 20 minut kynout pak je možné s těstěm pracovat a tvarovat vánočku na pekáč. No na Závěr bych autorovi rád vzkázal ať raději sem nic nepíše když tomu nerozumí a je cukrář teoretik.Jinak Zdendu Polraicha na tebe!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Jana Remková | 15. 12. 2008 15:30

    Tak se rok z rokem sešel a já budu zase péct tuhle vánočku a doufám, že se mi povede tak, jako vloni. Musela jsem se mrknout, jak dlouho se peče, to už jsem zapoměla a je fajn, že vlastně z jedné dávky budou vlastně 2 vánočky. Uf, to se mi fakt ulevilo, budu jich dělat asi 6. Vloni moc chutnala, tak co mi jiného zbývá, že?

  • Míla | 6. 1. 2008 19:38

    Já si myslím,že na 1 kg mouky je 30 g droždí hrozně málo,proto vánočka ztvrdla.Na 0,5 kg mouky dávám 1 kostku kvasnic.

  • spejsek | 6. 1. 2008 17:30

    Vánočku jsem pekla na vánoce, byla moc dobrá a dlouho vydrží vláčná. Těšila jsem se, jak si na ni zadělám v domácí pekárně, kterou mi donesl ježíšek, bohužel nefunguje. Zítra ji budem reklamovat, tak se snad brzo dočkám a hned jak ji budu mít v pořádku,tak si na tuto vánočku zadělám. Výhodu to má, stejně jsme všichni přeslazení a za měsíc ji všichni rádi oceníme.

  • Marsí | 4. 1. 2008 14:43

    Tak asi se stala někde chyba...:-(...vánočka byla chuťově vynikající, krásně se upekla do světle hněda, voněla, plná mandlí, ořechů a rumových rozinek, krásně upletená...akorát jednu chybu to mělo....za cca tři hodinky po upečení začala tvrdnout a za další tři hodiny šla použít jako ruční granát..:-(....takže při svých letitých pekařských zkušenostech tipuju, že to bylo droždím, které už nebylo čerstvé nýbrž uleželé v chladničce..a jelikož jsem býk, tak se nedám odradit a zkusím to znovu, tentokráte s čerstvým droždím a větším množstvím mléka..:-))) ale i přesto děkuji za recept..:-)

  • Jana V. | 4. 1. 2008 01:47

    Marcelo,co jsou to budáky?

  • Marcela Kottová | 25. 12. 2007 23:53

    jo jo moje babička byla nějaká pekařka a vždy míchala máslo a sádlo prý aby byla nadýchanější .a tohl etěsto pužívala na buchty ,budáky i vánočku .moc ráda vzpomínám n ababičkui na vánočku .jsme ráda že mě ji naučila než odešla navždy.děkuji babičko

  • Jana Remková | 19. 12. 2007 17:29

    takže mohu potvrdit,že to klidně jde udělat z poloviční dávky a vypadá opravdu dobře.Dcera byla nadšená.Jana

  • Jana Remková | 19. 12. 2007 08:59

    Aničko,já jsem ji dělala poprvé a povedla se mi,ale taky jsem nevěděla,kolik toho bude.Je to opravdu na 2 vánočky,nebo jedna vánočka a jeden mazanec.Klidně to těsto udělejte z jedné dávky,na celou jdou 3 žloutky,tak na polpviční dávku dejte klidně 2 žloutky.Taky to jdu zrovna dělat dceři.Tak dobré pořízení a hezké svátky.Jana

  • Marie Pospíšilová | 19. 12. 2007 06:00

    Paní Anno, řekla bych, že rozdělit na dvě dávky by tato porce šla. Jen místo 1,5 žloutku bych dala dala dva menší :)

  • Gábina | 18. 12. 2007 23:53

    Já bych řekla, že se to klidně dá udělat z poloviční porce, proč ne?

  • Anna Evansova | 18. 12. 2007 19:43

    Rada bych se do toho dala,protoze to je urcite dobre testo s tim sadlem,ale jsme dva a tato davka se urcite nemuze rozdelit,covy na to?Diky Anna

  • Eva Červenková | 18. 12. 2007 18:13

    no, vanocka byva vetsinou vanocni, ne?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Vánočka
Moučníky Buchty Dopolední svačina Svačina Pozdní večeře Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Droždí Hladká mouka Mandle Máslo Mléko Moučkový cukr Polohrubá mouka Rozinky Sádlo Žloutek

Vánočka z domácí pekárny

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Falešný vlašský salát

Falešný vlašský salát

Placek ze strouhanky

Placek ze strouhanky

Kakaové palačinky

Kakaové palačinky

Kuře na čerstvém zázvoru s kořenovou zeleninou

Kuře na čerstvém zázvoru s kořenovou…

Vepřová líčka na červeném víně s bramborovými noky

Vepřová líčka na červeném víně s…

Přírodní krkovička se zelím

Přírodní krkovička se zelím

Kynutá skořicová bábovka

Kynutá skořicová bábovka

Bábovka s rebarborou - hrníčková

Bábovka s rebarborou - hrníčková

Dietní těstovinový salát s tuňákem a citronem

Dietní těstovinový salát s tuňákem a…

Doporučujeme

30 minut
Rychlé karí s květákem a batáty

Rychlé karí s květákem a batáty

20 minut
Rychlá mexická fazolová polévka

Rychlá mexická fazolová polévka

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

90 minut
Francouzské brambory

Francouzské brambory

80 minut
Strouhaný kakaový koláč

Strouhaný kakaový koláč

45 minut
Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

60 minut
Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka

35 minut
Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem

Palačinka z trouby s karamelizovaným…

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

Vánočka z domácí pekárny

Poslední sledované recepty

22
Nejlepší bramborové knedlíky
Nejlepší bramborové…
13
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…
11
Sýrovo-smetanové zapékané řízky
Sýrovo-smetanové…
11
Hrstková polévka
Hrstková polévka
11
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…

Zajímavé články

Domácí smažák: Naučte se 7 triků, díky kterým bude naprosto dokonalý
Domácí smažák: Naučte se 7 triků, díky kterým…
Přepuštěné máslo: Recept na ghí je jednoduchý a zvládnete ho i vy
Přepuštěné máslo: Recept na ghí je jednoduchý a…
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit zavářku do polévek i základ hlavních jídel
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit…
Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské hodování tradiční polévkou s játrovými knedlíčky
Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské…
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás zahřejí
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás…
AHA.cz Herečka Petra Hřebíčková (46): Zákeřnou nemoc odhalila náhodou

Herečka Petra Hřebíčková (46): Zákeřnou nemoc odhalila náhodou

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Blesk pro ženy V teple a zároveň in: Pletené šaty jsou zimními stálicemi. Letošní střihy sluší všem postavám

V teple a zároveň in: Pletené šaty jsou zimními stálicemi. Letošní střihy sluší všem postavám

Ženy.cz 5 skvělých raperek, které mě brutálně baví. Máte je v playlistu taky?

5 skvělých raperek, které mě brutálně baví. Máte je v playlistu taky?

Blesk.cz Divoká domácnost Burešové a Forejta: Doma mají vlastní zoo!

Divoká domácnost Burešové a Forejta: Doma mají vlastní zoo!

SportRevue.cz FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

Maminka.cz Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Odhalte afrodiziakum pro každé znamení! Co v posteli funguje?

Nový díl Eroskopu: Odhalte afrodiziakum pro každé znamení! Co v posteli funguje?

Další doporučené recepty:

Vánoční štola
Vánoční štola
Vánoční vanilkové cupcakes
Vánoční vanilkové cupcakes
Vánoční vanilkové rohlíčky
Vánoční vanilkové rohlíčky
Vánoční zdobené perníčky
Vánoční zdobené perníčky
Vánoční zelňačka s tofu
Vánoční zelňačka s tofu
Vareňje - višně v cukru
Vareňje - višně v cukru
  • Recepty.cz
  • Vánoční vánočka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact