Kuba neodmyslitelně patří k pokrmům, které se u nás podávají na Štědrý den. V dřívějších dobách byl považován za symbol hojnosti. Připravte si tuto poctivou klasiku, která provoní celý dům Vánocemi a potěší každého milovníka hub.
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ HOUBOVÉHO KUBY: • Kroupy nejsou dostatečně uvařené. Kuba se peče jen 30 minut. Pokud jsou kroupy předem tvrdé, suché nebo nedostatečně nabobtnalé, v troubě se již nedovaří. Výsledkem je suchý, drolivý a tvrdý kuba. Kroupy by měly být po uvaření měkké, ale stále držet svůj tvar. Před smícháním s houbami je ochutnejte – nesmí v nich zůstat tvrdé jádro. • Krátké namáčení hub. Sušené houby potřebují hodně času, klidně i několik hodin, aby nasákly vodu a vrátila se jim pružná konzistence. Zalijte je proto teplou vodou a nechte je namáčet alespoň 3–4 hodiny, ideálně přes noc.
5
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Majoránku přidejte až ke konci dušení, aby nezhořkla. Rozemněte ji v dlaních, čímž se uvolní silnější aroma. • Použijte ideálně pekáč nebo zapékací mísu, kterou vymažte sádlem a vysypte strouhankou nebo krupicí. • Kubu pečte 30 minut. Pokud má po uplynutí doby pečení bledý povrch, můžete ho na posledních 5 minut přepnout na gril (nebo vyšší horní ohřev), aby se vytvořila zlatavá kůrka. • Pokrm podávejte horký, nejlépe přímo z trouby. Skvěle chutná posypaný čerstvou petrželkou.