Vánoční bramborový salát

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 4
      kg vařené brambory ve slupce 3-4kg
    • 4
      ks mrkev
    • 2
      ks petržel
    • 0,5
      ks celer
    • 2
      ks cibule
    • 4
      ks nakládané okurky
    • 4
      ks vejce na tvrdo
    • 3
      ks jablka kyselá na kostičky, 2-3ks
    • 1
      ks bílý jogurt velký
    • pepř mletý
    • sůl
    • sterilovaný hrášek
    • 1
      ks majonéza
    • kari
    • 1
      lžíce hořčice není nutná

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Studené brambory oloupeme, kořenovou zeleninu uvaříme v okyselené vodě do poloměkka. Vše nakrájíme na kostičky. Na drobno nakrájenou cibuli můžeme spařit horkou vodou, aby nebyla tak ostrá. Hrášek scedíme. Vše důkladně promícháme, je-li málo pikantní, zakapeme citronovou šťávou (můžeme přidat i lák z okurek).
2
Dávka je pro čtyřčlennou rodinu do velké zadělávací mísy, salát je velmi chutný a na Silvestra jsme obvykle dělali další.

Komentáře k receptu

  • Tatu
    Tatu |

    21. 12. 2015 09:00

    Detail. Ten jogurt (např holandia) se musí nechat vykapat pár hodin na jemném sítku

  • kykiryki
    kykiryki |

    23. 12. 2012 23:02

    Majonéza - většinou takový malý kelímek nebo pytlík.

  • Luciiie
    Luciiie |

    23. 12. 2012 22:44

    co je to majolka?

  • vendula m.
    vendula m. |

    25. 12. 2009 19:27

    sice jsem dala zeleninu konzervovanou, ale i tak byl salat vyborny :-)

  • M. Nová
    M. Nová |

    30. 12. 2008 13:07

    Dělala jsem ho z poloviční dávky, nedávala jsem tam vajíčko ani kari a byl teda MŇAM, MŇAM, ... asi ho zas udělám. I můj syn, který nic s majonézou nejí, tak jemu neodolal... :-)

  • Dana Čiháková
    Dana Čiháková |

    23. 12. 2007 16:35

    Já ještě podle své tchýně na ozdobu na to dám kousky mandarinky. dobře to chutná i vypadá.

  • Danka Snášelová
    Danka Snášelová |

    2. 10. 2007 23:39

    Do salátu dávám z koření jenom sůl a mletý pepř. Kari koření nedávám. Přidávám ale moučkový cukr. Na 4 kg brambor asi 2-3 polévkové lžíce. Vbramborovém salátě je důležitý i okurkový nálev, který musíme přecedit. Bez něho to není ono. Když mám nálevu málo, tak ho uvařím = ocet, voda, cukr, trošku soli = (sladkokyselá voda). Studeným nálevem potom poliji bramborový salát. Brambory nálev pěkně scucnou. Důležité je nechat salát odležet. Majonézu přimichávám až těsně před konzumací. Odeberem do menší mísy jenom část salátu (určitý počet porcí) a až teprve zamíchám majonézu. Salát vydrží déle - nekazí se.

  • Petra Fojtíková
    Petra Fojtíková |

    2. 10. 2007 14:13

    Já nedávám celou majonézu ale jen půlku a k tomu ještě půlku tatarské omáčky. Salát je pak celkově chutnější.

  • Mila
    Mila |

    24. 12. 2006 05:11

    Ja pridavam jeste par kapek worcesteru.

  • ludmila chroma
    ludmila chroma |

    15. 12. 2005 14:06

    Ano, díky, takhle je to v pořádku. Člověk si myslí, že si vše pamatuje, ale pak obvykle něco vypadne... Zdravím, L. Ch.

  • ludmila chroma
    ludmila chroma |

    14. 12. 2005 09:09

    Autor:Dávám cca 400 g bílého jogurtu + cca 300 g majolky. Je lépe mít ještě další malé balení v záloze, už jsme jednou běželi dokoupit majolku.Dcera ho dělá úplně stejný a na Vánoce mají pouze tento. Zdravím - a nechte ho min. 24 hod. rozležet, tj. připravuje se den předem!

  • Di
    Di |

    12. 12. 2005 06:35

    Majolka v krabičce 100 g - pokud autor myslí skleničku, je to různé, nejmenší je 250 g. Velký jogurt je půlkilový. Na uvedené množství brambor bych to viděla minimálně v tomto množství. Ale to záleží na Vaší chuti, zda chcete mít jen tak trochu "ušpiněné" brambory nebo aby zálivka byla bohatší.

  • Jana
    Jana |

    11. 12. 2005 01:21

    Prosim vas kolik je jeden velky jogurt a jedna majolka na vahu?Ziji v Kanade a nemam poneti kolik co vazi.Dekuji.

  • Di
    Di |

    10. 12. 2005 08:21

    Já mám také moc ráda bramborový salát, kde je dost zeleniny, majonéza s jogurtem a žádná uzenina (nemusí být ani vejce). Nedávám sice petržel a celer, ale zato sterilovanou kukuřici a hrášek. Moje maminka podobný salát dělala bez majonézy i jogurtu, jen se sladkokyselou zálivkou (voda, ocet, olej, hořčice, cukr). Pro vánoční hodokvasy se hodí, je lehčí.

  • eviku
    eviku |

    9. 12. 2005 19:06

    Tedy paní Ludmilo, vy se mi asi díváte přes rameno, když dělám salát! Děláte ho naprosto stejně jako já. Do posledního písmenka. A to jsem si myslela, že je to rodinný recept. A je skutečně výborný, všem doporučuji vyzkoušet a přesně dodržet návod!