• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Turecká vejce
Napište svůj komentář k receptu

Turecká vejce

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 181
doba přípravy: 25 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Turecká vejce
Turecká vejce
Turecká vejce
Turecká vejce
Turecká vejce
Turecká vejce
Turecká vejce
Turecká vejce
6fotografií
Nahrát fotku
 

Vajíčka k snídani jsou skvělá a v kombinaci s jogurtem až překvapivě lahodná. A navíc směšně jednoduchá! Tato turecká specialita zvaná Çılbır (čteno: čylbyr), která se podává k snídani nebo také jako předkrm a je čím dál populárnější, víc než mile překvapí. Nebojte se ji vyzkoušet.

Suroviny

2 porce
    • 4
      ks vejce
    • 200
      g řecký jogurt - pravý bílý
    • 1
      stroužek česnek
    • 2
      snítka kopr
    • 2
      lžíce máslo
    • 1
      lžička mletá paprika
    • 0,50
      lžička chilli
    • 1
      lžíce bílý vinný ocet
    • sůl
    • pepř mletý

Postup přípravy receptu

1
V hluboké misce smíchejte hustý řecký jogurt s jemně prolisovaným česnekem a částí nasekaného čerstvého kopru. Ochutnejte, dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a směs nechte odstát při pokojové teplotě.

RADA: Jak snadno oloupat česnek

2
V menším rendlíku rozpusťte na mírném ohni máslo. Přidejte mletou papriku a chilli, promíchejte a odstavte z ohně.
3
Dále připravte ztracená vejce. V menším hrnci zahřejte vodu téměř k varu a přidejte do ní vinný ocet a sůl. Voda nesmí začít klokotat, stačí, když se objeví první bublinky. Jedno vejce rozklepněte do hrníčku nebo ještě lépe jemného sítka a trochu jím zatřeste, aby odtekla tekutá část bílku. Vodu v hrnci vařečkou zamíchejte a vytvořte malý vír, do kterého vajíčko opatrně vylijte. Voda nesmí bublat, jinak by se bílek rozpadl. Vařte 3 minuty a pak vajíčko opatrně vyndejte děrovanou naběračkou, položte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte okapat. Stejným způsobem připravte i ostatní vejce.

RADA: Nejlepší tipy, jak uvařit vejce na různé způsoby

4
Do dvou misek či hlubších talířů rozdělte jogurt, položte na něj vejce, přelijte je ochuceným teplým máslem a zasypte zbytkem kopru. Podávejte s čerstvou zeleninou a topinkami.
5
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ TURECKÝCH VAJEC: • Vodnatý bílek a rozpadlé vejce: Nejčastější příčinou bývá použití starých vajec, která mají vodnatější bílek. Další příčinou může být příliš klokotající voda, která vejce při vaření roztrhá. • Sražený jogurt: Stává se to, když nalijete teplé máslo na studený jogurt. Nechte proto jogurtovou směs odstát při pokojové teplotě. Tím minimalizujete teplotní rozdíl a jogurt si udrží svou krémovou, hladkou texturu. • Spálené máslo a hořké koření: Paprika a chilli obsahují přírodní cukry a pigmenty, které se při vysoké teplotě snadno spálí a získají hořkou a nepříjemnou chuť. Po přidání koření do horkého másla ho tedy hned odstavte z ohně, případně máslo odstavte ještě předtím, než do něj přidáte koření.
6
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Místo řeckého jogurtu můžete použít hustou zakysanou smetanu nebo tradiční libanonský čerstvý krémový sýr labneh. • Milovníci výrazných chutí mohou přidat špetku římského kmínu, který je typický pro tureckou kuchyni. • Pro rychlou a pohodlnou přípravu lze pošírovaná vejce nahradit sázenými vejci, která se připraví na pánvi. Žloutek by měl zůstat tekutý. • Turecká vejce se tradičně podávají s křupavým pečivem, které je ideální pro namáčení do jogurtové omáčky a tekutého žloutku. Skvěle se hodí opečený pita chléb, křupavá bageta nebo plátky kváskového chleba. Pokrm se zdobí čerstvými bylinkami, jako je kopr, petrželka nebo máta. • Pro plnohodnotné jídlo, například k obědu, lze turecká vejce podávat i se svěžím zeleninovým salátem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vejce En Cocotte

Vejce En Cocotte

Ztracená vejce se šunkou

Ztracená vejce se šunkou

Vejce Benedikt

Vejce Benedikt

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny FOOD
Snídaně Dopolední svačina Vaření Restování Turecko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílý vinný ocet Česnek Chilli Kopr Máslo Mletá paprika Pepř mletý Řecký jogurt - pravý Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Víkendová omeleta

Víkendová omeleta

Rybízový žmolenkový koláč

Rybízový žmolenkový koláč

Okurky

Okurky

Prezidentský guláš II.

Prezidentský guláš II.

Zapečená hlíva s nivou

Zapečená hlíva s nivou

Šťavnatá ryba s voňavým bramborem

Šťavnatá ryba s voňavým bramborem

Rozpékané bylinkové brambory

Rozpékané bylinkové brambory

Brambory na plechu s bylinkami

Brambory na plechu s bylinkami

Filet z candáta se šťouchaným bramborem a petrželovou omáčkou

Filet z candáta se šťouchaným…

Doporučujeme

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

20 minut
Rychlá mexická fazolová polévka

Rychlá mexická fazolová polévka

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

90 minut
Francouzské brambory

Francouzské brambory

80 minut
Strouhaný kakaový koláč

Strouhaný kakaový koláč

45 minut
Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

60 minut
Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka

35 minut
Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem

Palačinka z trouby s karamelizovaným…

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

Poslední sledované recepty

30
Pudinkové šneky Ládi Hrušky
Pudinkové šneky Ládi…
15
Kynuté buchty z remosky
Kynuté buchty z remosky
13
Česnekové kotlety na špeku
Česnekové kotlety na…
13
Dušená kmínová kýta na špeku
Dušená kmínová kýta na…
12
Štrúdl s hroznovým vínem
Štrúdl s hroznovým vínem

Zajímavé články

Šup šup buchta: Nejrychlejší a nejjednodušší moučník, který se vždycky povede
Šup šup buchta: Nejrychlejší a nejjednodušší…
Slané šátečky z listového těsta: Máme pro vás 5 výtečných náplní, na kterých si určitě pochutnáte!
Slané šátečky z listového těsta: Máme pro vás 5…
Rajčata v konzervě: Na co se hodí celá, krájená, drcená či pasírovaná?
Rajčata v konzervě: Na co se hodí celá, krájená,…
Strouhaná buchta podle Jiřiny Bohdalové: Úžasná rychlovka, díky které se blýsknete
Strouhaná buchta podle Jiřiny Bohdalové: Úžasná…
Domácí smažák: Naučte se 7 triků, díky kterým bude naprosto dokonalý
Domácí smažák: Naučte se 7 triků, díky kterým…
AHA.cz Nemocí ztrápená Konvičková polyká slzy: Jde o partnera Reného

Nemocí ztrápená Konvičková polyká slzy: Jde o partnera Reného

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Blesk pro ženy Zimní trend číslo jedna, který už teď nosí všechny ženy: Hřeje, lichotí postavě a dá se chytře kombinovat

Zimní trend číslo jedna, který už teď nosí všechny ženy: Hřeje, lichotí postavě a dá se chytře kombinovat

Ženy.cz Průvodce randění na Tinderu: Poznáte psychopata ještě před první schůzkou?

Průvodce randění na Tinderu: Poznáte psychopata ještě před první schůzkou?

Blesk.cz Galavečer Pirelli: Dokonalá Maxová a světové krásky! Jsme u toho

Galavečer Pirelli: Dokonalá Maxová a světové krásky! Jsme u toho

SportRevue.cz FOTO : Sexy Soccer! I takhle (kdysi) vypadalo žhavé (a polonahé) fotbalové léto

FOTO : Sexy Soccer! I takhle (kdysi) vypadalo žhavé (a polonahé) fotbalové léto

Maminka.cz Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která bývají nejčastěji nemocná: Kdo mívá slabou imunitu?

5 znamení zvěrokruhu, která bývají nejčastěji nemocná: Kdo mívá slabou imunitu?

Další doporučené recepty:

Tuňákový steak v chlebovo-bylinkové krustě
Tuňákový steak v chlebovo-bylinkové…
Turecká pomazánka z lilku
Turecká pomazánka z lilku
Turecká roláda
Turecká roláda
Turecké knedlíky v cibulové omáčce
Turecké knedlíky v cibulové omáčce
Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)
Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan…
Turecký med
Turecký med
  • Recepty.cz
  • Turecká vejce
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact