• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...
Napište svůj komentář k receptu

Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 46
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Dle chuti:
    • hnědý rum
    • skořice
    • hřebíček
    • citron : kůra i šťáva
    • badyán
    • hnědý cukr nebo krupicový
    • švestky - vypeckované

Postup přípravy receptu

1
Množství záleží na tom, kolik chceme mít zásob na zimu.
2
Rozvar se dá udělat 100% švestkový, čili žádné další doslazování ani ochucování, nebo podle chuti můžeme přidat koření, rum a cukr. Doporučuji cukr třtinový, ale pokud dáte krystal nebo krupici, nic nezkazíte.
3
Očištěné švestky vypeckujeme, pomeleme nebo rozmixujeme a dáme do hrnce se širokým dnem, nejlépe s nepřilnavým povrchem. Za občasného promíchání přivedeme k varu, pak plamen ztlumíme a za použití síťové poklice proti prskání necháme pomalu vařit, aby se nám odpařovala přebytečná tekutina.
4
Čím déle vaříme, tím častěji mícháme, protože nám švestkový rozvar bude houstnout. Doba varu záleží na množství a vodnatosti švestek. Pokud budeme chtít dochucovat například kořením (nejlépe mletým), přidáme ho již na začátku. Cukr (pokud je třeba) až ke konci, zabráníme tím připalování. Ke konci vaření také lépe poznáme, jak jsou švestky kyselé nebo sladké.
5
Správnou hustotu poznáme tak, že uprostřed hrnce se švestkovým rozvarem (marmeládou) uděláme vařečkou hlubokou cestičku, která se nám bude velmi pomalu za vařečkou opět uzavírat.
6
Hotový rozvar (marmeládu) nandáme ještě horký do čistých, suchých sklenic cca 1,5 cm od okraje. Pevně uzavřeme suchými, čistými víčky a dáme sterilovat na 10-12 minut do vysokého hrnce s poklicí vyloženého čistou utěrkou. Voda by měla sahat do tří čtvrtin sklenic a jakmile se začne vařit, plamen ztlumíme a necháme vodu jen perlit (probublávat).
7
Sklenice necháme zchladnout, přesvědčíme se poklepem, zda všechna víčka drží (pokud ne, opět uzavřeme a sterilujeme), sklenice uložíme v chladu a temnu - sklep či komora.
8
Rozvar (marmeládu) používáme na koláče, vdolky, lívance, do buchet či závinů. Pokud je 100%, můžeme ho před použitím dosladit.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jablečný rozvar (povidla, přesnídávka) se švestkami

Jablečný rozvar (povidla, přesnídávka…

Jablečné nebo hruškové pyré (rozvar) - kořeněný

Jablečné nebo hruškové pyré (rozvar) …

„Šiml“: makovo-tvarohová náplň do buchet, koláčů nebo závinů

„Šiml“: makovo-tvarohová náplň do…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zavařování & nakládání Džemy a marmelády Třešňová
Pokrmy Ostatní Dietní Zavařování a nakládání Z ovoce Dušení Vaření Zavařování Dietní Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Badyán Citron Hnědý cukr Hnědý rum Hřebíček Skořice Švestky
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Gratinovaný květák

Gratinovaný květák

Hlávkový salát s mozzarellou a tuňákem

Hlávkový salát s mozzarellou a tuňákem

Domácí uzený bůček, plec, ramínko, kýta

Domácí uzený bůček, plec, ramínko,…

Slané tyčinky se šunkou

Slané tyčinky se šunkou

Zapečené buřty s nivou a cibulí

Zapečené buřty s nivou a cibulí

Čokoládová roláda

Čokoládová roláda

Sedmikráskový med s pomerančem

Sedmikráskový med s pomerančem

Borůvkový koláč

Borůvkový koláč

Maďarský guláš po našem

Maďarský guláš po našem

Doporučujeme

30 minut
Rychlé karí s květákem a batáty

Rychlé karí s květákem a batáty

20 minut
Rychlá mexická fazolová polévka

Rychlá mexická fazolová polévka

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

90 minut
Francouzské brambory

Francouzské brambory

80 minut
Strouhaný kakaový koláč

Strouhaný kakaový koláč

45 minut
Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

60 minut
Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka

35 minut
Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem

Palačinka z trouby s karamelizovaným…

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

Poslední sledované recepty

21
Nejlepší bramborové knedlíky
Nejlepší bramborové…
16
Štrůdl se zelím a nivou
Štrůdl se zelím a nivou
15
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
15
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
13
Plněné kynuté knedlíky vepřovými výpečky
Plněné kynuté knedlíky…

Zajímavé články

Domácí smažák: Naučte se 7 triků, díky kterým bude naprosto dokonalý
Domácí smažák: Naučte se 7 triků, díky kterým…
Přepuštěné máslo: Recept na ghí je jednoduchý a zvládnete ho i vy
Přepuštěné máslo: Recept na ghí je jednoduchý a…
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit zavářku do polévek i základ hlavních jídel
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit…
Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské hodování tradiční polévkou s játrovými knedlíčky
Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské…
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás zahřejí
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás…
AHA.cz Bagárová přiznala krizi: Po Lekajovi ani stopy

Bagárová přiznala krizi: Po Lekajovi ani stopy

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Blesk pro ženy V teple a zároveň in: Pletené šaty jsou zimními stálicemi. Letošní střihy sluší všem postavám

V teple a zároveň in: Pletené šaty jsou zimními stálicemi. Letošní střihy sluší všem postavám

Ženy.cz 5 skvělých raperek, které mě brutálně baví. Máte je v playlistu taky?

5 skvělých raperek, které mě brutálně baví. Máte je v playlistu taky?

Blesk.cz Bezděková po ztrátě nejcennější vzpomínky kvůli krádeži: Zažila zázrak!

Bezděková po ztrátě nejcennější vzpomínky kvůli krádeži: Zažila zázrak!

SportRevue.cz FOTO: Tohle chceme vidět na příští zimní olympiádě! Nahotiny v nafukovacích kruzích

FOTO: Tohle chceme vidět na příští zimní olympiádě! Nahotiny v nafukovacích kruzích

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy Charakteristika všech 12 znamení: Platí vždycky, co se o nich říká? Astroložka Boháčová prozradila!

Charakteristika všech 12 znamení: Platí vždycky, co se o nich říká? Astroložka Boháčová prozradila!

Další doporučené recepty:

Švestkový koláč ze zakysané smetany
Švestkový koláč ze zakysané smetany
Švestkový kompot s černým pivem
Švestkový kompot s černým pivem
Švestkový pohár
Švestkový pohár
Švestkový štrůdl
Švestkový štrůdl
Švestkový tvarožník dietní a přesto dobrý
Švestkový tvarožník dietní a přesto…
Švestkový závin s mandlemi
Švestkový závin s mandlemi
  • Recepty.cz
  • Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact