Šopský salát

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 45
doba přípravy: 10 minut
počet porcí: 2 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Okurku omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Rajčata a papriky rovněž omyjeme a nakrájíme, cibuli nakrájíme nadrobno, smícháme s olejem a citronovou šťávou, osolíme, opepříme. Necháme asi 1 hodinu odležet.
2
Pak jemně promícháme a bohatě posypeme strouhaným sýrem. Je to osvěžující salát.

RADA: Tipy na 7 letních salátů

Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • AnetkaTom
    AnetkaTom |

    20. 5. 2017 19:46

    Rychlá a dobrá klasika :)

  • bublítek
    bublítek |

    4. 4. 2017 10:54

    Milá Terko,pokud té zeleniny nakrájíš metrák,bude to celkem pro dost lidí...Nikdo tam nepsal,z jakého množství zeleniny to dělá....Prostě z mála pro jednoho,z více pro více lidí....na blbou otázku blbá odpověď.....:-(

  • Janina
    Janina |

    16. 1. 2017 17:34

    Google není pro většinu potřeba... Čubrica je co se chuti týče, opravdu velice dobrá a já ji dávám nejen do salátu... Pokud někdo chce opravdu pravý bulharský šopák, tak doporučuji čubricu použít. Její sehnání není nic složitého :) ... Tip pro pražáky nebo kdo má možnost se tam dostat... Pár metrů od Florence je bulharský obchůdek, ve kterém prodávají vše možné, včetně různých druhů koření :) ... mohu jen doporučit :) A co se týče nepražáků, tak počeštěná čubrice se dá sehnat i ve větších marketech... ;-)

  • Jindra
    Jindra |

    11. 1. 2017 12:57

    Já souhlasím s Terezou. Také jsem zaměnil cibuli za černé olivy. Jsou výborné do salátu.

  • šopažrout
    šopažrout |

    11. 12. 2016 14:52

    protože po večerech neběhám po městě s kalachem a nehoním sousedy,tak žádnou čubricu (kterou tady vygooglilo pár chytrolínů) určitě neshánějte. Je to směs koření který cpou na balkáně do všeho-a bohužel i do šopáku.. Nemá cenu dělat z toho nějakou složitost-je to jen nakrájená zelenina se sýrem. Dochucujte podle vlastní chuti-když vám poprvé nebude moc chutnat,není nic složitého udělat to příště trochu jinak ;-) Salátům zdar!

  • Rad Ka
    Rad Ka |

    23. 7. 2016 12:50

    Za mě bez cibule, olivy můžu, balkán na kostičky.

  • františek
    františek |

    25. 6. 2016 18:46

    Tak mletou papriku do šopáku snad může dát jen naprostý antikuchař.

  • Michal
    Michal |

    24. 6. 2016 10:53

    Jo jo, palec nahoru :)

  • Michal
    Michal |

    24. 6. 2016 10:51

    Dobrý den. šopák dělám podle svého postupu. Nebudu ho popisovat, ingredience dává každý podle sebe. Ale co si myslím, že je důležité vědět, je, že by se měly ingredience promíchat v míse RUKAMA. Vznikne s toho taková *hmota*, ne v hanlivém slova smyslu, je to estetičtější, než ingredience prostě naplácat na sebe, a chutě se tak více prolnou. Pak chladíme hodinu v chladničce a servírujeme posypané bazalkou, kdo nemá rád, zkusí jiné koření, hlavně ta prosím Vás nervěte Papriku (sypanou) :D. Pěkný den. ;)

  • fulltwist
    fulltwist |

    3. 1. 2016 13:11

    pobavil :D

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    14. 12. 2015 15:29

    Dobrý den, pro kolik je to tak lidí? Děkuji Terza

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    14. 12. 2015 15:29

    Dobrý den, pro kolik je to tak lidí? Děkuji Terza

  • Tereza
    Tereza |

    28. 10. 2015 11:30

    Já přidávám černé olivy ty jsou nejl k tomu balkánu :-) <3

  • Terka
    Terka |

    28. 10. 2015 11:29

    :-D asi tak vtip super :-D

  • Petrch.praha
    Petrch.praha |

    28. 7. 2015 12:52

    Mám rád šopák se zálivkou z octa , soli a vody..pokapaný olivovým olejem a s cibulkou :-P

  • milan a jana
    milan a jana |

    27. 7. 2015 14:58

    nej recept

  • milan a jana
    milan a jana |

    27. 7. 2015 14:58

    nej recept

  • milan a jana
    milan a jana |

    27. 7. 2015 14:58

    nej recept

  • paegasus
    paegasus |

    14. 7. 2015 10:09

    takže tě máme nasekat do salátu? :D

  • Josep čubrica
    Josep čubrica |

    19. 6. 2015 23:57

    Lojzové český, polrajchové, gurmáni ....... bez čubrici to není šopák, takže znova a pak budete v kurzu.

  • Josep Soppa
    Josep Soppa |

    19. 6. 2015 23:54

    zásadní ingrediencí je koření čubrica. Bez něj nelze vůbec hovořit o šopském salátu, nehledě na český zlozvyk dělat zálivku z vody. Pouze šťáva ze samotné zeleniny společně s octem, solí, olejem a čubricou vytvoří jedinečné chuti.

  • lenka
    lenka |

    19. 6. 2015 11:59

    jako vtip, dobrý :)

  • caren
    caren |

    15. 3. 2015 14:13

    Tak tomu potom neříkej šopský salát.

  • Jarmila
    Jarmila |

    13. 12. 2014 18:23

    A koho to zajímá?

  • Pepík
    Pepík |

    27. 7. 2014 19:57

    Tohle je česká varianta šopského salátu. Kdo chce original, najde ho na wikipedii: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0opsk%C3%BD_sal%C3%A1t ;-)

  • ladin
    ladin |

    7. 7. 2014 14:15

    Jsi ňáká chytrá.. to cos tu napsala je uplně z cesty a i kdyby to bylo na místě, tak by nám to nikdy nedošlo ;-)

  • boris
    boris |

    19. 6. 2014 09:41

    ja pridavam jeste kousky uzeneho masa

  • Meca
    Meca |

    6. 5. 2014 18:52

    Papriku ?

  • kuchař
    kuchař |

    10. 10. 2013 12:51

    Cibule v Šopáku? To pak není Šopský salát.

  • Nutzy
    Nutzy |

    9. 10. 2013 19:06

    Prosim, nedavejte do sopskeho salatu pepr !!!!! Pak uz to neni sopsky salad, ale neco jineho :)

  • Ajaa
    Ajaa |

    4. 8. 2013 22:30

    Mnam, miluji tento salát!!:) Nejlepší co znám!!:3

  • elinkamilanek
    elinkamilanek |

    1. 8. 2013 11:58

    Mňamka!! :)

  • elinkamilanek
    elinkamilanek |

    1. 8. 2013 11:58

    Mňamka!! :)

  • terka
    terka |

    23. 7. 2013 16:03

    oznamkuju ji 2 protoze zaprve cibule tam nepatri je tam lepsi cervena nebo oranzove nebo zluta paprika a nemusi to byt nastrouhany balkansky syr ale i rozdrobene kousky kdo souhlesi se mnou at rekne ja :-! 8-)

  • Biggy
    Biggy |

    22. 7. 2013 17:25

    Velká dobrota.

  • Kristýna
    Kristýna |

    9. 5. 2013 16:39

    Naprosto souhlasím :)

  • Kristýna
    Kristýna |

    9. 5. 2013 16:38

    patří tam to, co tam každý dá.. nevidím důvod sem psát podobné komentáře. Nikdo přeci nikoho nenutí, aby to to tam nutně přidával. Je to ponznatek, který někomu může tento salát vylepšit.

  • Timon
    Timon |

    19. 3. 2013 10:24

    Třeba do těch dvou hodin počítá i tu hodinu na odležení :D

  • monika
    monika |

    29. 12. 2012 18:12

    bazalka nemá nic společného s e šopákem a česnek ten taky tam nepatří

  • monika
    monika |

    29. 12. 2012 18:10

    2 hodiny??????? a jak vám trvá dlouho taková omáčka? 4 dny? šopák hotov za 10min ;-)

  • Fuuujj
    Fuuujj |

    19. 9. 2012 12:17

    Je to sračka

  • miki2510
    miki2510 |

    1. 8. 2012 17:39

    opravdu není co řešit akorád místo obyč cibule dávám bud červenou nebo lahudkovou ;-)

  • Libunka
    Libunka |

    25. 7. 2012 13:43

    Šopský salát je vynikající a osvěžující. Není co dodat. <:-)

  • nervoznideda
    nervoznideda |

    17. 7. 2012 13:44

    10 minut je kravina já se stím peru cca 2 hodiny vy ženský jste tak rychlý jen čumím ale moje babička říkala práce kvapná (hovno platná) a to je mi 70 let holky kam tak spěcháte? zdraví deda na mé jméno nervoznideda se podívej v prohlížeči zdravi honza

  • Vladímíra Hvozdenská
    Vladímíra Hvozdenská |

    6. 7. 2012 13:08

    Dobrý den s této sračky jsem málem zdechla. Takovou sračku jsem dloho neviděla rači a to jsem poloslepá. Modlím se k bohu abych to přežila (stejně zdechnu) Rači si objednám 5 luků a 5 meču než toto žrát!! S pozravem: Vladímíra Hvozdenská

  • sin
    sin |

    25. 5. 2012 21:52

    mne pripada srandovni jak tady lidi argumentuji co je ten spravny recept,ze ,otec,syn,manzel atd ...je odtama ato je ten spravny :).vzpomente si jak nasi svickovou delame stejne aruzne zaronen a muzem se hadat co je ten spravny recept .vzdyt je to o tom,ze je to vareni ,je to hra .potraviny jinak chutnaj na jare podzim atd ,nemluve,ze jinak chutnaj z kazde casti sveta jinak ,takze pro mne je to tak,ze sopak delam vzdy trosku jinak ,nekdy s nalevem ,jinsdy cibuli a dokazu si predstavit i jine vychytavky .dulezite je ze chutna :))))

  • imagoimagor
    imagoimagor |

    22. 4. 2012 14:34

    Solit rozhodně netřeba, sýr je slaný ažaž. Někdy přidávám i ledový salát a občas i trochu česneku, když chci, ať to má grády :-) Když máte po ruce čerstvou bazalku, rozhodně taky nic nepokazí ;-) Dávám 1.

  • patrik
    patrik |

    11. 3. 2012 18:31

    Co je tak závratného na obyčejném šopáku? :O

  • manslayer
    manslayer |

    27. 1. 2012 17:24

    Taky jsem použila olivový olej, akorát jsem trochu přepepřila takže jsme to měli ostřejší.

  • Beata Stavrevova
    Beata Stavrevova |

    23. 1. 2012 15:29

    No ja mam pul rodiny v bulharsku a sopak delame s vinnym octem..a navrch petrzelka a cerna oliva..to vse ostatni mame stejne.. :-)

  • Beata Stavrevova
    Beata Stavrevova |

    23. 1. 2012 15:29

    No ja mam pul rodiny v bulharsku a sopak delame s vinnym octem..a navrch petrzelka a cerna oliva..to vse ostatni mame stejne.. :-)

  • Beata Stavrevova
    Beata Stavrevova |

    23. 1. 2012 15:24

    souhlasim zadna citronova stava, dokonce jsem se setkala i s tim ze tam pry patri sladkokysela zalivka..to je blbost..mam taky tatku bulhara..zakapnem to olejem a vinnym octem, osolime a jime:)

  • biggi-smajlik
    biggi-smajlik |

    22. 12. 2011 13:38

    Tak to je vážně super recept! Mňamka nad mňamku! Vážně výborné!! <:-)

  • MartikK
    MartikK |

    22. 8. 2011 09:30

    Zrovna včera jsme ho měli k obědu. Je to jeden z našich nejoblíbenějších, v létě krásně osvěží. Kromě zelené papriky dávám i žlutou a červenou. Olej používám olivový. Cibuli krájím na hodně drobno, na velikou mísu salátu stačí jedna malá. Nechávám uležet v lednici do druhého dne. Ani nesolím, sýr je už slaný dost. Někdy jako variaci přidávám ještě na drobno pokrájený ledový salát.

  • onlavu
    onlavu |

    20. 8. 2011 21:53

    Jo, docela dobrý:) Akorát doporučím fakt s cibulí s mírou. Stejně tak pepř a sůl.

  • čubrica
    čubrica |

    1. 8. 2011 18:15

    složení nic moc jsou lepší... :-(

  • mysalin
    mysalin |

    20. 6. 2011 15:39

    Já ještě přidávám trošku koření Čubrica.

  • Blanulina
    Blanulina |

    10. 3. 2011 14:20

    Dobrý dávám za 1

  • Blanka
    Blanka |

    10. 3. 2011 14:17

    Je to dobrý.Hodnotím za 1 :-)

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    30. 6. 2008 11:32

    Oldřichu - to už se tady řešilo před 2 roky v dubnu. Je tam i přesný popis, jak se ty papriky opékají a loupou.... A jinak tam skutečně žádná zálivka nepatří!!!! Tatínek je Bulhar a šopáku jsem se něco nadělala :-)

  • Oldřich Gargulák
    Oldřich Gargulák |

    30. 6. 2008 09:29

    Dnešní Lidovky-Alexi Borisov: "Češi dělají při přípravě mnoho chyb. Mezi hlavní patří to, že papriku neopečou na grilu. Dalším faux pax je zálivka. Ta do šopského salátu nepatří (na rozdíl od petrželky)">>> U nás si lidová tvořivost s každým původním receptem už poradí. Mě překvapila ta pečená paprika-to jsem nevěděl. Díky Alexi!

  • Pavlinka D
    Pavlinka D |

    25. 11. 2007 19:20

    Šopák je výborná věc, ať už ho děláte jakkoliv. Já zeleninu jen pokapu olivovým olejem, opepřím čerstvě namletým pepřem a nadrobím balkánský sýr. Mňam :-)

  • Dana Křížová
    Dana Křížová |

    24. 11. 2007 19:22

    Tak zrovna hledám recept na "pravý šopák" , abych si ověřila co mi bylo řečeno a narazila jsem na tenhle... Hmmm, tak se to trošku rozchází :o( Mě bylo řečeno, že žádná cibule a balkánský sýr se nestrouhá, ale na salát se nadrobí.... Jinak pečená paprika do salátů je super! My si občas papriku upečeme, nebo si koupíme nakládané pečné papriky. Je to velká mňamka!

  • Marcela
    Marcela |

    21. 11. 2007 05:34

    Ja pridavam do sopaku olivy. Mnam.

  • Anonym
    Anonym |

    30. 6. 2007 13:30

    šopský salát s majonézou, to je dobrý fór

  • Anonym
    Anonym |

    23. 3. 2007 06:10

    Ten olej dávám panenský olivový, trochu citronové šťávy. Sůl mi v případě balkánského sýru přijde nadbytečná. Do šopského salátu patří paprika syrová.

  • Lucie Šillerova
    Lucie Šillerova |

    22. 3. 2007 19:45

    Mohli byste sem napsat kolik se tam má dát paprik,rajčat,atd.

  • Anet
    Anet |

    21. 3. 2007 18:11

    Máš pravdu, Zito-když se dá do šopáku majonéza, už to neni ten klasickej šopák, ale taky to neni špatný:o)) Snažim se experimentovat jak se dá a s tou majonézou to bylo samozřejmě úplně jiný, ale taky výborný:o)) Komu majénézy v salátech nevaději, doporučuju přidat i do šopskýho a na 100% se tim nezkazí nic:o))

  • Zita
    Zita |

    20. 3. 2007 09:38

    Já teda nevím Anet,do šopského salátu majonéza?Může to být dobré ale určitě to není šopský salát.

  • Anet
    Anet |

    19. 3. 2007 15:09

    Přítel saláty miluje, tak jsem mu tímhle receptem chtěla udělat radost a povedlo se...Ještě jsem přidala tak 2 feferonky, protože miluju pikantní jídla a přidala jsem trošku majonézy...Nemělo to chybu.Doporučuju všem:o))

  • Marsí
    Marsí |

    28. 4. 2006 13:09

    Milý anonyme: já eču papriky v normální plynové troubě na mřížce, jen je omyji a položím je tam a nechám péct tak dlouho až se trochu začnou scvrkávat a kůžička hnědne a má puchýře...( no blbé přirovnání..:o)), pak je vytáhnu a aby se to dobře loupalo, tak je dám ještě horké do igelitového(mikroténového) sáčku a zavážu. Nechám je tam, ony se zapaří a ta slupka opečená se nafoukne. Pak už to jde dobře loupat. Sloupneme a jíme všemi možnými způsoby. Loupání zdar.

  • anonym
    anonym |

    28. 4. 2006 12:20

    Můžete někdo popsat přesný postu pečených paprik do salátu, hlavně dobu pečení?

  • Airan
    Airan |

    26. 4. 2006 10:49

    Veni, uplne souhlasim. I mne v salatu (jakekoli zeleninovy) chutnaji vic pecene papriky:-) Pravy sopsky salat ovsem je se syrovima paprikama.

  • Veni Hrdličková
    Veni Hrdličková |

    25. 4. 2006 21:55

    A můj bývalý muž, taky "Šop od Sofie", byť narozený v Praze, zase nedal dopustit na pečené papriky. Když byly k mání, dával je do šopského salátu raději než ty syrové.

  • Yablos
    Yablos |

    13. 10. 2005 20:39

    Recept je fajn, akorát nesolit. Vždyť ty sýry jsou slané až až a kdo nemá zežrané chuťové pohárky tak solit nepotřebuje :)

  • Simona
    Simona |

    1. 9. 2005 09:26

    Souhlasim s Martinem, žádná zálivka. Recept je výborný.

  • Josef Brauner
    Josef Brauner |

    25. 7. 2005 11:52

    Šopský salát se dělá opravdu na mnoho "způsobů"!Já jedl jednou šopský salát s cukrem místo se solí-nedalo se to jíst!Jinde jsem dostal šopský salát bez balkánského sýra-asi si myslí,že nevíme,co to šopský salát je.Pokud se udělá správně,tak je jedlý každý den!

  • Toranoko
    Toranoko |

    28. 6. 2005 10:30

    No, mě hlavně může vzít čert, když mi v hospodě do "šopáku" narvou ty bílý pálivý papriky. Vraždila bych...

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    14. 6. 2005 16:05

    Tak ted nevim s cim zacit:-)) Muj dedecek byl rek, babicka makedonka ale mama byla "prava sopka" z okoli Sofie, tak zvane "Sopsko"! Postup: Zaciname s krajeni cibulky, osolime a zamichame. Okurky, papriky, rajcata nakrajime, pridame k cibuli, posolime, pokapeme oleje a zamichame.Navrch nastrouhame balkansky syr.Zadny pepr, zadna citronova stava, zadny ocet! PODAVAME IHNED!Jinak rajcata pusti moc stavy, okurka zvadne a to by zadny bulhar nepripustil:-)) Feferonka se dava nahore jako ozdoba a sni ji jen kdo chce.Pani Pavlo, bulhari jsou velice konzervativne co se tyce tradicnich receptu, nikdy by nezkazili sopsky salat! Dela se vsude stejny!

  • mona v.
    mona v. |

    12. 10. 2004 23:00

    ja mam zalivku rada, nehlede na to ze jedine s troskou oleje je telo schopne "vyuzit" vitaminy. takze ZALIVKA ANO!

  • Pavla Kantnerová
    Pavla Kantnerová |

    11. 6. 2004 20:58

    Obávám se, že stejně jako se v každé české domácnosti dělají knedlíky jinak, každá bulharská domácnost dělá jiný šopský salát (hlavně jejich sýr chutná asi stokrát lépe :) ). Nicméně každému podle chuti. Já místo pepře nebo jiného koření doporučuji to bulharské - čubricu (případně šarenu sol).

  • Pešek
    Pešek |

    9. 6. 2004 09:50

    Dělám zálivku ze 2 lžic olivového oleje, 2 lžic jablečného nebo vinného octa nebo citronové šťávy (dle možnosti), špetka cukru, mírně osolit a opepřit a přimíchat čerstvou feferonku nakrájenou na tenké plátky... také se to dá jíst...

  • tom
    tom |

    8. 6. 2004 14:16

    1.salátová okurka + 5.rajčat + 3.různé papriky(hlavně červenou a zelenou) + 1 cibule. to celé jenom popepřit, smíchat s balkánským sýrem a lžíci oleje. takhle to chutná mě :)

  • Silvie Neusserová
    Silvie Neusserová |

    8. 6. 2004 14:11

    Souhlasím s Martinem, ale ještě trošku bych to opravila. úplně dolů se nakrájí na drobno cibule, potom paprika, nato rajčata a nakonec salátová okurka a teprve potom se to hustě posype balkánským sýrem. žádné zálivky ani promíchávání.

  • Dana Freibergová
    Dana Freibergová |

    27. 5. 2004 09:20

    Rozhodně doporučuji vinný ocet a olivový olej. Já navíc přidávám nakrájené zelené olivy. V tom případě opatrně se solí.

  • Martin
    Martin |

    26. 5. 2004 07:35

    Nevím jestli z vás byl někdo v bulharsku,ale šopský salát se dělá pouze z čerstvých rajčat a salátové nebo polní okurky posypané balkánským sýrem.ŽÁDNÁ ZÁLIVKA SE TAM NEDÁVÁ - ČESKÝ VÝMYSL

  • Jana Samsová
    Jana Samsová |

    15. 5. 2004 21:01

    Na zálivku do šopského salátu používám olivový olej, vinný ocet, trošku koření "šopský salát" od Podravky, žádnou vodu, 1 stroužek drceného česneku, podle chuti možno trošku přisladit. Zálivku promícháme, necháme odstát, nalijeme na nakrájenou zeleninu, dobře promícháme a aspoň 15 min. necháme odležet v chladu. Posypeme nastrouhaným balkánským nebo rovenským sýrem.

  • Martin Nový
    Martin Nový |

    10. 4. 2004 11:18

    Výborný recept.