hrnek
vařená rýže
(Tzn.: uvařená jiný den, poté skladovaná v lednici)
1
ks
cibule
Pokud máte větší, stačí polovina
2
ks
vejce
1
hrst
japonské houby shitake
olej
Jakýkoliv olej na vaření
1
plechovka
tuňák - ve vlastní šťávě
Na marinádu pro houby
3
lžíce
tmavá sojová omáčka
(dark soy sauce – na omáčky, tmavší, méně slaná)
2
lžíce
světlá sojová omáčka
(light soy sauce – na dochucení, více průzračná a slaná)
2
lžička
sezamový olej
pepř mletý
třtinový cukr
Může být i bílý
Postup přípravy receptu
1
Nejprve několikrát propláchneme hrst hub ve vlažné vodě, než je necháme namáčet v teplé vodě po dobu alespoň 20 minut.
2
Houby by měly být po 20 minutách víceméně měkké. Nakrájíme je na proužky tlusté přibližně půl centimetru. Do misky dáme nakrájené houby, 3 lžíce tmavé a 2 lžíce světlé sojové omáčky, přidáme pepř a alespoň dvě čajové lžičky cukru. Nezapomeneme také přidat 2 lžičky sezamového oleje a pořádně zamícháme. Necháme odstát 5 minut v pokojové teplotě.
3
Mezitím si můžeme nakrájet cibuli najemno a začít ji na pánvi s pár lžícemi oleje smažit dozlatova. Smažíme na mírném ohni, můžeme ji chvíli nechat dusit pod pokličkou.
4
Poté přidáme marinované houby s pár lžičkami zbylé marinády. Smažíme za stálého míchání, dokud se houby malinko nesmrsknou a omáčka trochu nevypaří.
5
Následně vhodíme do pánve naší studenou rýži. Pokud pokrývá celou pánev, vyjde na 2 porce. Mícháme, dokud není rýže hezky hnědá od omáčky a smíchaná s houbami. Poté můžeme přidat rozmíchaná vejce a zapracovat je do rýže.
6
Po udělání vajíček přendáme na talíř, přidáme tuňáka a na ozdobení použijeme například chipsy z mořských řas, nebo posypeme opraženými sezamovými semínky. Přeji dobrou chuť!