Šlehačkové cukroví je neuvěřitelně křehké, jemné a doslova se rozplývá na jazyku. Přitom jeho příprava patří k těm nejjednodušším, tak se nebojte ho vyzkoušet.
Z mouky, nakrájeného nebo nastrouhaného studeného másla a studené smetany vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme alespoň hodinu odležet v chladu.
Odleželé těsto rozválíme na lehce pomoučeném válu na plát silný asi 3-5 mm a vykrojíme z něj menší tvary (kytičky, hvězdičky...). Přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení, dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 8 minut. Jakmile cukroví zrůžoví, je upečené.
3
Ještě teplé cukroví obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ ŠLEHAČKOVÉHO CUKROVÍ:
• Těsto se při rozvalování lepí: Nejčastěji to bývá tím, že je těsto moc teplé. Stačí ho dát na chvíli znovu do lednice a pak zkusit opět rozválet. Snažte se nepřidávat do něj více mouky, po upečení by bylo cukroví tvrdé.
• Cukroví je po upečení tvrdé: Příčinou bývá moc dlouhé hnětení těsta, které aktivuje lepek v mouce. Nebo také příliš dlouhé pečení, kdy se cukroví vysuší. Těsto se proto snažte zpracovat co nejrychleji, kontrolujte čas pečení (7–9 minut při 170 °C) a cukroví nepečte do hněda.
• Moučkový cukr na cukroví nedrží: Obalujte cukroví ihned po vytažení z trouby, dokud je jeho povrch dostatečně teplý, aby roztavil mikroskopické množství cukru pro dokonalou přilnavost. Pokud cukroví vychladne, lze ho na chvilku vrátit do mírně prohřáté trouby (50 °C).
5
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK:
• Moučkový cukr, který použijete k obalování, je vhodné prosít dvakrát, aby se odstranily i ty nejmenší hrudky.
• Pro skutečně bohatou chuť nahraďte vanilkový cukr moučkovým cukrem, do kterého přidáte semínka z pravého vanilkového lusku.
Ačkoliv máslo dodává nejbohatší chuť , někteří pekaři pro extrémní křehkost používají kombinaci másla s rostlinným tukem (např. Herou) , která má vyšší bod tání, a tedy lépe drží tvar.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Petule B.
|3. 11. 2008 11:24
Pekla jsem ho včera poprvé, jako takovou malou generálku na Vánoce a ne, že by nebylo dobré, ale vůbec nás nijak nenadchlo. Navíc to, které jsem dělala pak z druhé placky z odkrojků vůbec nevyfouklo a dokonce některé z první. Na zkoušku jsem udělala i pár přehnutých s náplní (jen jahodový džem) a to bylo mnohem lepší. A co teprve s nějakou dobrou náplní! Takže příště budu dělat jen plněné, ale takhle samotné asi už nee.
Malevilka :)
|31. 10. 2008 12:12
Jo a ještě jsem si vzpomněla, dávala jsem polohrubou mouku, já to znám jen s polohrubou. Je to dobrota:)
Malevilka :)
|31. 10. 2008 12:01
Tak já tohle cukroví naprosto miluju. Konečně takové, jaké dělala moje babička.S těstem se krásně pracovalo, poměr seděl. Dávala jsem Heru (jde i s máslem), Omegu jsem jednou zkoušela a podle mě z toho byla cítít.Těsto bylo krásně vláčné a při pečení se tvary krásně nafoukly. Řekla bych, že to chce ze začátku poměrně zprudka a pak ubrat, krásně se pak nafouknou.Po upečení vyválet v moučkovém cukru.Opravdu dobrota, doporučuji, jak na Vánoce, či svatby a jiné oslavy...a nebo jako teď já, jen tak:)
Jana Kutačová
|13. 12. 2007 15:57
Tak,někde se píše,že se má použít hl.mouka,někde polohr...Já jsem to tedy vyřešila po svém a dala jeden hrnek hladké druhý polohrubé.Dala jsem taky Heru,upekla a obalila v cukru.Je to opravdu vynikající.:o)
Hanička
|13. 12. 2007 09:32
Já dávám 250g 100% tuku (Omega apod.), 250ml šlehačky a 500g hladké mouky. S těstem se pracuje perfektně. Placku válím 3-4 mm silnou,vykrajuji malé tvary.Je to rychlé, výborné.
Nininka
|8. 12. 2007 20:53
Hera je lepší než Omega.
Anonym
|5. 12. 2007 18:09
Já ho dělám taky každoročně a dělávala ho i moje mamča, když jsem byla malá. Tady dávám hladkou mouku (ale vyzkoušené to mám i s polohrubou, a jde to taky dobře) a to 2,5 hrníčku, jednu omegu (takže 100% tuk, rozhodně ne Heru) a jednu šlehačku
Petra
|3. 12. 2007 14:12
Nevím jak ostatní.ale toto cukroví už dělám několik let a není na tom co pokazit. Jen dávám hladkou mouku a ne polohrubou a v každém případě omegu.Vykrajuji co nejmenší tvary a zapráší se po cukrovíčku. Krásné vánoce.
R.
|3. 12. 2007 12:18
Dělala jsem je v sobotu a teda,nic moc,moc mě nenadchly,ani přítele...
Mefinka Mefinka
|3. 12. 2007 11:09
Pod nazvem Šlehačkové cukroví - vyfukované je vlastne ten samy recept, jen na stejne mnozstvi tuku a slehacky je o jeden hrnek mouky vic. Jaky je tedy spravny pomer? Poradi nekdo?
JItka
|11. 12. 2005 13:38
Je nutný 100% tuk, nebo stačí Hera? Děkuji.
Monika
|7. 12. 2005 16:24
Já také dělávám variantu s Omegou, někdy přidám i vejce a trochu prášku do pečiva (pak přidat mouku, asi 500 g). Jsou z toho výborné kremrole. Je to vynikající všestranně využitelné těsto, i na slané záviny, šneky. V lednici vydrží cca 5 dní. V případě nouze lze na závin použít i zakysanou smetanu.
Simča Sládková
|7. 12. 2005 02:02
Mám zaděláno těsto v lednici, ale překvapila mně ta Hera. mám tento recept odjinud a tam je 100% tuk (Omega a pod.) . Tak doufám, že to zítra dobře dopadne......Ta kamarádka, co mi recept dala má různá "vylepšení":Ořechové mušle: vykroj kolečka, naplň ořechovou náplní s rozinkama v rumu, přehni a spoj. Vznikne půlměsíček, který peču do růžova a obalím v moučkovém cukru s vanilkou.Nebo těsto + mleté liskové oříšky = rohlíčkytěsto + kakao + skořice + mletý oříšek = pracnytěsto + kokos = strojkovétěsto + mleté vlašské ořechy + kakao = ořechytěsto samotné = na košíčkytěsto rozválet, vykrájet tvary a potřít vejcem + posypat mák, kmín, sezam, hrubá sůl = na slanoA prý jde použít i na štrůdl místo lístkového. Tak nevím - má vůbec smysl se učit jiné těsto? :o))))