• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Řepánky
Napište svůj komentář k receptu

Řepánky

autor: Redakce
0.0
moje hodnoceni
4.6
hodnotilo: 200
doba přípravy: 105 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Řepánky
Řepánky
Řepánky
Řepánky
Řepánky
Řepánky
Řepánky
Řepánky
6fotografií
Nahrát fotku
 

Sladké bochánky z kynutého těsta naplněné mákem a cukrovou řepou jsou staročeská pochoutka původem z Kolínska. Jsou příjemně nasládlé, ale ne přeslazené. Můžete je servírovat pocukrované, nebo doplněné sladkým sirupem, ve kterém se pak namáčejí.

Suroviny

12 porce
    • 0,50
      kostka droždí 21 g
    • 70
      g cukr krupice
    • 200
      g polohrubá mouka
    • 300
      g hladká mouka
    • 200
      ml mléko
    • 70
      g máslo změklé
    • 1
      ks vejce + 1 vejce na potření
    • 1
      lžička citronová kůra
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1
      špetka sůl
  • Na náplň:
    • 1
      ks cukrová řepa středně velká
    • 8
      lžíce mléko
    • 100
      g mák mletý
    • 2
      lžíce cukr krupice
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1
      lžička citronová šťáva
    • hnědý rum pro zvýraznění chuti

Postup přípravy receptu

1
Nejprve si uvařte řepu. Okrájejte ji, nakrájejte na kousky a uvařte ve vodě doměkka (trvá to 20-30 minut, podle velikosti kousků). Uvařenou řepu slijte a nechte vychladnout.
2
Dále si připravte těsto. Droždí promíchejte s trochou vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a 2 lžičky mouky a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Potom k němu přidejte zbylé suroviny, postupně přilévejte zbylé mléko a těsto důkladně propracujte, až bude hladké a měkké. Zakryjte ho utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak udělat kvásek

3
Uvařenou vychladlou řepu nastrouhejte na jemném struhadle. Mletý mák povařte pár minut za stálého míchání v mléce s oběma druhy cukru, dokud směs nezhoustne. Odstavte ji z ohně, smíchejte s nastrouhanou řepou, citronovou kůrou a případně i trochou rumu a náplň nechte zcela vychladnout.

RADA: Jak na kynuté těsto? Správná příprava krok za krokem!

4
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a krátce propracujte. Poté ho rozdělte na menší kousky a každý zploštěte na placičku. Do středu každé placičky dejte lžíci připravené vychladlé náplně, do těsta ji dobře zabalte a okraje pevně zmáčkněte k sobě, aby náplň během pečení nevytekla.  
5
Řepánky naskládejte na plech vyložený pečícím papírem tak, aby byly od sebe nejméně 2 cm. Takto je nechte na plechu ještě 10 minut kynout. Pak je potřete vajíčkem a pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 30 minut.

RADA: Mrkvance, řepánky, povidlové i Honzovy: Překvapte své blízké pekáčem buchet!

6
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ ŘEPÁNKŮ: • Těsto nekyne: Nejčastější příčinou bývá, že jste použili příliš horké nebo naopak studené mléko, případně máte staré droždí nebo je v místnosti, kde těsto kyne, chladno. Pro zajištění ideálních podmínek pro kynutí se doporučuje použít trik – těsto vložte do vypnuté trouby, na jejíž dno jste postavili hrnec naplněný horkou vodou. Pokud těsto po 20-30 minutách nejeví žádné známky aktivity, je pravděpodobné, že droždí je mrtvé, a bude nutné začít s novým kváskem. • Řepánky se při pečení slily dohromady: K tomuto problému dochází, když se řepánky pokládají na plech příliš blízko u sebe. Těsto během pečení pokračuje v kynutí, a pokud nemá dostatek prostoru, začne se rozšiřovat a slepovat, což může narušit finální tvar.
7
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Pro vláčnější a bohatší těsto se doporučuje použít kvalitní máslo, nebo směs másla a sádla. Do náplně můžete kromě (nebo místo) rumu použít i vanilku. • Pro urychlení přípravy se doporučuje uvařit řepu den předem, aby v den pečení již byla studená a připravená k použití. • Ještě teplé řepánky můžete potřít máslem a bohatě posypat moučkovým cukrem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Buchty s ořechovou drobenkou

Buchty s ořechovou drobenkou

Kynuté makové buchty

Kynuté makové buchty

Řepánky z bramborového těsta

Řepánky z bramborového těsta

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Těsta Kynuté
Snídaně Dopolední svačina Svačina Pečení Vaření Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Citronová šťáva Cukr krupice Cukrová řepa Droždí Hladká mouka Hnědý rum Mák mletý Máslo Mléko Polohrubá mouka Sůl Vanilkový cukr Vejce

Jak udělat kvásek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bryndzové noky

Bryndzové noky

Měkké perníčky

Měkké perníčky

Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Zapékané kysané zelí

Zapékané kysané zelí

bramborový salát bavorský

bramborový salát bavorský

Bazalkové kuře s ořechy

Bazalkové kuře s ořechy

Plněné vepřové plátky

Plněné vepřové plátky

Jogurtovo-kakaový koláč (řezy)

Jogurtovo-kakaový koláč (řezy)

Míchaná vejce (nejen) s romadůrem nebo tvarůžky

Míchaná vejce (nejen) s romadůrem…

Doporučujeme

20 minut
Vepřová panenka s houbami a jablky

Vepřová panenka s houbami a jablky

60 minut
Mandlové vanilkové rohlíčky

Mandlové vanilkové rohlíčky

50 minut
Vánoční marokánky

Vánoční marokánky

20 minut
Klasický recept na polevu na perníčky

Klasický recept na polevu na perníčky

70 minut
Pudinkové cukroví

Pudinkové cukroví

30 minut
Kouzelný vaječný koňak

Kouzelný vaječný koňak

20 minut
Pralinky s burisony

Pralinky s burisony

30 minut
Florentýnky

Florentýnky

40 minut
Šlehačkové cukroví

Šlehačkové cukroví

Jak udělat kvásek

Poslední sledované recepty

38
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
12
Chili (chilli) con carne
Chili (chilli) con carne
12
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
10
Vepřová panenka s houbami a jablky
Vepřová panenka s…
10
Rizoto s Tyrolským špekem
Rizoto s Tyrolským špekem

Zajímavé články

Vaječný likér podle celebrit: Jak na ten nejlepší od Josefa Maršálka, Kristíny Nemčkové nebo Florentýny
Vaječný likér podle celebrit: Jak na ten nejlepší…
Linecké cukroví trochu jinak: Zkuste vylepšenou verzi s mákem
Linecké cukroví trochu jinak: Zkuste vylepšenou…
Teplé večeře do půl hodiny: 5 receptů, které zvládnete i při pečení cukroví
Teplé večeře do půl hodiny: 5 receptů, které…
Jak poznat dobré máslo? Záleží na názvu i množství mléčného tuku!
Jak poznat dobré máslo? Záleží na názvu i…
Jak na zdravé cukroví? Zkuste marokánky, medovníčky nebo slunečnicové sušenky
Jak na zdravé cukroví? Zkuste marokánky,…
AHA.cz Čunderlíková alias Ina z Nemocnice: Drama kolem rozvodu s Bobkem

Čunderlíková alias Ina z Nemocnice: Drama kolem rozvodu s Bobkem

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Co napsat na vánoční přání 2025? Vyberte si to nejhezčí přání pro své blízké

Co napsat na vánoční přání 2025? Vyberte si to nejhezčí přání pro své blízké

Blesk pro ženy Rudá královna Geislerová opět zazářila! Kdo další zaujal povedeným modelem?

Rudá královna Geislerová opět zazářila! Kdo další zaujal povedeným modelem?

Ženy.cz Hodní kluci to mají fakt těžké! Milujeme je – ale spíš jako bráchu

Hodní kluci to mají fakt těžké! Milujeme je – ale spíš jako bráchu

Blesk.cz Nemocná Tomešová pobavila fanoušky: Kouzlo líčení v praxi!

Nemocná Tomešová pobavila fanoušky: Kouzlo líčení v praxi!

SportRevue.cz FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

Maminka.cz GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která si na vánočním večírku utrhnou ostudu: Patříte mezi ně?

5 znamení zvěrokruhu, která si na vánočním večírku utrhnou ostudu: Patříte mezi ně?

Další doporučené recepty:

Ředkvičkový salát se šunkou
Ředkvičkový salát se šunkou
Ředkvičkový salát se šunkou a sýrem
Ředkvičkový salát se šunkou a sýrem
Ředkvičky na smetaně
Ředkvičky na smetaně
Řepánky z bramborového těsta
Řepánky z bramborového těsta
Řepná polévka s křenem
Řepná polévka s křenem
Řepný kečup
Řepný kečup
  • Recepty.cz
  • Řepánky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact