• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Řecká vegetariánská moussaka po australsku
Napište svůj komentář k receptu

Řecká vegetariánská moussaka po australsku

autor: Lenka ze Sydney
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 1
doba přípravy: 160 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Řecká vegetariánská moussaka po australsku
Řecká vegetariánská moussaka po australsku
Řecká vegetariánská moussaka po australsku
Řecká vegetariánská moussaka po australsku
Řecká vegetariánská moussaka po australsku
Řecká vegetariánská moussaka po australsku
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 2
      ks cibule 1-2
    • petrželová nať
    • sůl
    • 2
      ks rajčata
    • olivový olej
    • 6
      stroužek česnek 4-6
    • 2
      ks vejce lze vynechat
    • pepř mletý
    • 2
      ks paprika
    • bobkový list
    • 2
      hrnek čočka bio
    • 1
      kelímek bílý jogurt hustý selský
    • 2
      ks lilek větší
    • sýr lze vynechat
    • 2
      kostka zeleninový vývar bio
    • koření dle chuti (tymián)
    • 2
      hrnek cizrna bio
    • 2
      ks chilli papričky
    • 1
      plechovka rajský protlak čistý neochucený

Postup přípravy receptu

1
Den předem zvlášť namočíme cizrnu i čočku. (Není to nutné, ale urychlí se tak čas vaření luštěnin). Do hrnce dáme 2 kostky zeleninového bujónu, 2 bobkové listy a cizrnu. Vaříme asi 1-2 hodiny, až když je cizrna částečně měkká, přidáme čočku. Já používám malou červenou a ta je uvařená i bez namáčení za 10 minut. Nesolíme!!!

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

2
Během vaření luštěnin nakrájíme lilek na půlcentimetrové plátky a ty hustě posolíme z obou stran. Plátky necháme zatížené v sítku asi 30 minut vypotit.
3
Nakrájíme nahrubo cibuli, rajčata, papriky. Na jemno chilli papričky a česnek. Lilek by zatím měl pustit hořkou šťávu. Omyjeme plátky od soli a vysušíme na papírových utěrkách nebo ubrouscích od nadbytečné vody.

RADA: Pikantní pečená cizrna: Deník veganky

4
Na hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej a lilek na něm opečeme dozlatova. Lilek rád nasává tuk, ale jakmile je opečený, tak ho zase pustí zpátky. (Já ty plátky pak dám trochu odmastit na ubrousek, ale není to nutné). Opečený lilek necháme stranou.
5
Scedíme luštěniny, vývar necháme. Na olej přidáme cibuli, když změkne, tak chilli, česnek, papriky, uvařené luštěniny a nakonec rajčata. Celou směs dochutíme solí, pepřem, kořením a zalijeme rajským protlakem rozmíchaným v trošce bujónu, který nám zbyl po vaření luštěnin. Směs by neměla být příliš tekutá, ale měla by být měkká.
6
Do zapékací misky dáme na střídačku vrstvu lilku a luštěnin. Lilek by měl být spodní a horní vrstva. Celou moussaku zalijeme směsí jogurtu, vajíček, bylinek, soli a pepře a dáme péci do trouby na 45 minut na 180 °C. Těsně před dopečením posypeme strouhaným sýrem a před podáváním čerstvou petrželovou natí.
7
Toto jídlo většinou připravuji bez vajec. Jogurt dávám do směsi lilku a luštěnin a to tak, že každou vrstvu prokládám bílým jogurtem ochuceným bylinkami a solí. Dle původního receptu, který jsem našla v řecko-australské kuchařce jsou v moussace ještě i houby. Já uvádím recept podle mne upravený a vyzkoušený.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vegetariánská pánvička

Vegetariánská pánvička

Špíz vegetarián

Špíz vegetarián

Vegetariánský burger z tofu

Vegetariánský burger z tofu

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • モンスターヘッドフォン | 3. 11. 2013 06:58

    New questions about moncler addressed and the reasons you must scan through each word in this guide. モンスターヘッドフォン http://www.oralyemek.com/%E3%83%A2%E3%83%B3%E3%82%B9%E3%82%BF%E3%83%BC%E3%83%93%E3%83%BC%E3%83%88-%E6%9C%89%E5%90%8D%E4%BA%BA-Japan-9/

  • Pavlina | 14. 7. 2012 10:40

    Osobne pouzivam velmi kvalitni cizrnou z Italie a nejen, ze ji namacim celou noc nekdy i 24 hodin, ale nasledne varim az 2 h. Zalezi na kvalite a provedeni - predpripraveni produktu. Musite se na to podivat komplexneji a zejmena pochopit, jakou cizrnu to k vareni pouzivate. V CR mame moznosti nakupu kvalitnich produktu dosti omezene a taktez znalosti jejich pripravy. Trh je prizpusoben ceskemu zakaznikovi a jeho znalostem / zkusenostem s pripravou pro nas "novych" druhu zemedelskych produktu a proto lze nakoupit vyrobky, ktere strcite do mikrovlnky a jsou hotove. Uprimne, Cesi si neumi poradit s jejich pripravou, viz. diskuse o lilku. To nemyslim apriori hanlive. My tyto produkty prirozene dlouhou dobu neznali / nemeli v nabidce, tak to s nimi neumime. Na druhou stranu musim trochu zastourat, ze my neumime "vydolovat" moc ani z toho co mame k dispozici :-). Krasny den.

  • Markéta | 11. 6. 2012 09:38

    Vařila jsem na víkend a bylo to výborné, a že toho bylo hodně? To mi vůbec nevadilo ;-)

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 30. 1. 2012 10:13

    Jé, tak přestě tak to budu příště dělat, děkuji!

  • pippiva
    pippiva | 29. 1. 2012 22:54

    Ohledne lilku Vam mohu poradit. Ja jej nesmazim( prilis nasakne olej), ale platky naskladam na 2 plechy a oba spolecne dam do trouby (horkovzduch) na cca 180°C po dobu asi 10-15 minut. A mate lilek pripraven k pouziti u tohoto a jemu podobnych receptu.

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 29. 1. 2012 18:35

    Trochu jsem s tím bojovala. První problém jsem měla s lilkem, vůbec u mě nenastalo to, že by po usmažení pustil olej. Za mě teda ani omylem. I přesto, že jsem se ho snažila ubrouskem vysušit, byl i v hotovém jídle hodně nasáklý a nebylo to ono. Co by se stalo, kdyby se nesmažil, jenom vypotil a zapekl? A pak jsem teda bojovala s množstvím. Moc luštěniny nevařím a vůbec jsem si nauvědomila, kolik jsou4 hrnky čočky a cizrny. To mi docvaklo až ráno, když jsem to viděla odmočené. Ve výsledku se mi to ve fázi, kdy se maji luštěniny se zeleninou povařit, nevlezlo do mého největšího (třílitrového hrnce), takže jsem půlku luštěnin nepoužila. A i přesto se mi to do zapékací mísy vlezlo tak tak (2,8 litru). Takže pozor na to, je toho kotel. Jen jsem si neuvědomila jednu věc. Že když jsem vynechala jen půlku luštěnin a zeleniny jsem dala podle receptu, takže mi to v zapékacím hrnci pustí víc vody (nebo jinak si to nedovedu vysvětlil). Takže konzistence u spodu nebyla úplně ideální :) Jídlo bylo dobré, bylo ho hrozně moc, ale nějak ve výsledku musím říct, že s tím bylo neuvěřitelně práce, a že to za to asi nestálo a opakovat nejspíš nebudu.

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 29. 1. 2012 13:09

    Do půl hoďky? Hm.. já jsem si teď koupila dvě různá balení a na jednom je, že odmočeká se vaří hodinu a na tom druhém dokonce hodiny dvě. Tak asi záleží na druhu...

  • Lenka Kaňová | 12. 4. 2007 04:00

    Namáčením se vaření rozhodně urychlí, nejlépe přes noc, ale za půl hodiny jsem cizrnu do měkka tedy ještě neuvařila:-( V Česku jsem vařívala luštěniny v tlakovém hrnci, to jde opravdu rychle.

  • Anonym | 9. 3. 2007 09:20

    Co to máte v Austrálii zá cizrnu, že ji vaříte 1-2 hodiny? Namočená je do půl hoďky hotová.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Vegetariánské a zdravé Zelenina
Zdravě i chutně Zelenina Luštěniny Oběd Večeře Pečení Smažení Vaření Vegetariáni Řecko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílý jogurt Bobkový list Česnek Chilli papričky Cibule Cizrna Čočka Koření Lilek Olivový olej Paprika Pepř mletý Petrželová nať Rajčata Rajský protlak Sůl Sýr Vejce Zeleninový vývar

Pikantní pečená cizrna: Deník veganky

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pomazánka na chlebíčky

Pomazánka na chlebíčky

Linecké koláčky

Linecké koláčky

Pampeliškový med II.

Pampeliškový med II.

Jogurtový chléb pro domácí pekárnu

Jogurtový chléb pro domácí pekárnu

Panenka v česnekovo-sýrové krustě

Panenka v česnekovo-sýrové krustě

Fenyklová polévka

Fenyklová polévka

Ledový salát s kořeněným kuřecím masem

Ledový salát s kořeněným kuřecím masem

Masovo-zeleninová rýže

Masovo-zeleninová rýže

Jablečná bábovka - vláčná

Jablečná bábovka - vláčná

Doporučujeme

20 minut
Křupavé hovězí nudličky s brokolicí

Křupavé hovězí nudličky s brokolicí

45 minut
Vanilkové rohlíčky - rychlé

Vanilkové rohlíčky - rychlé

30 minut
Rumové kuličky nepečené a snadné

Rumové kuličky nepečené a snadné

20 minut
Klasický recept na polevu na perníčky

Klasický recept na polevu na perníčky

60 minut
Linecké těsto pro začátečníky

Linecké těsto pro začátečníky

15 minut
Vaječný koňak

Vaječný koňak

40 minut
Šlehačkové cukroví

Šlehačkové cukroví

30 minut
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

Pikantní pečená cizrna: Deník veganky

Poslední sledované recepty

42
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
37
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
27
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
22
Houbové škvarky z václavek či bedel
Houbové škvarky z…
22
Kedlubnové zelí na cidru s bramborami na bouchačku
Kedlubnové zelí na cidru…

Zajímavé články

Jak na zdravé cukroví? Zkuste marokánky, medovníčky nebo slunečnicové sušenky
Jak na zdravé cukroví? Zkuste marokánky,…
Nejkrásnější vánoční cukroví: Inspirujte se v naší galerii
Nejkrásnější vánoční cukroví: Inspirujte se v…
Dnes vaří Těhotnej kuchař: Skvělé rychlovky, které vám ušetří spoustu času i práce
Dnes vaří Těhotnej kuchař: Skvělé rychlovky,…
Jedlé vánoční dárky: Tipy na doma vyrobené i kupované dobroty pod stromeček
Jedlé vánoční dárky: Tipy na doma vyrobené i…
TOP 6 druhů vánočního cukroví z bílků
TOP 6 druhů vánočního cukroví z bílků
AHA.cz Zemanová zpět v Praze: Z letiště rovnou do nemocnice

Zemanová zpět v Praze: Z letiště rovnou do nemocnice

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Přání k narozeninám: Inspirace na pár textů do SMS i na papír

Přání k narozeninám: Inspirace na pár textů do SMS i na papír

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Koho ohrozí kolega v práci a kdo potká životní lásku?

Horoskop na další týden: Koho ohrozí kolega v práci a kdo potká životní lásku?

Ženy.cz Cukroví pro líné: 5 rychlovek, které zvládnete, i když máte prosince po krk

Cukroví pro líné: 5 rychlovek, které zvládnete, i když máte prosince po krk

Blesk.cz Manželka Hezuckého (†55) Nikola: Poslední sbohem zařídila náhoda! Co ji zdrželo?

Manželka Hezuckého (†55) Nikola: Poslední sbohem zařídila náhoda! Co ji zdrželo?

SportRevue.cz FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

Maminka.cz Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Koho ohrozí kolega v práci a kdo potká životní lásku?

Horoskop na další týden: Koho ohrozí kolega v práci a kdo potká životní lásku?

Další doporučené recepty:

Rýžový srnčí hřbet
Rýžový srnčí hřbet
Řecká marináda na grilované maso - Moschári
Řecká marináda na grilované maso -…
Řecká musaka podle časopisu F.O.O.D.
Řecká musaka podle časopisu F.O.O.D.
Řecká žloutková polévka se sýrem
Řecká žloutková polévka se sýrem
Řecké  papriky plněné fetou
Řecké papriky plněné fetou
Řecké biftečky z mletého masa
Řecké biftečky z mletého masa
  • Recepty.cz
  • Řecká vegetariánská moussaka po australsku
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact