Vyzkoušejte severskou verzi nepečených kuliček. V Norsku se tomuto cukroví říká havregrynskugler, ve Švédsku a Dánsku chokladbollar. Tradičně se kuličky obalují
v kokosu, ale tato verze s práškem ze sušených malin je lepší.
lžíce
malinový džem
nebo semínka z 1 vanilkového lusku
0,50
lžička
vanilkový extrakt
nebo semínka z 1 vanilkového lusku
50
g
maliny
lyofilizované (mrazem sušené)
Postup přípravy receptu
1
Vločky, máslo, cukr, kakao, kávu, malinový džem a vanilkový extrakt smíchejte ve velké míse a nejlépe rukama vypracujte těsto. Misku zakryjte fólií a směs nechte 30 až 60 minut odpočívat v ledničce, aby se zpevnila a nelepila se na ruce.
Z kakaové hmoty tvořte kuličky o průměru asi 2 cm. Lyofilizované maliny nadrťte do misky. V případě, že ovoce nebude navlhlé, by se mělo rozpadnout hned, jak ho lehce stisknete mezi prsty. Snažte se, aby se ovoce rozpadlo na malinké kousky, ne nutně na prach, cukroví tak bude hezčí. V malinách pak jednu kuličku po druhé obalte.
3
Malinové kuličky skladujte v dobře uzavřené krabici na chladném místě.