• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Linecké těsto pro začátečníky
Napište svůj komentář k receptu

Linecké těsto pro začátečníky

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 274
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Linecké těsto pro začátečníky
Linecké těsto pro začátečníky
Linecké těsto pro začátečníky
Linecké těsto pro začátečníky
Linecké těsto pro začátečníky
Linecké těsto pro začátečníky
Linecké těsto pro začátečníky
Linecké těsto pro začátečníky
Linecké těsto pro začátečníky
7fotografií
Nahrát fotku
 

Z křehkého lineckého těsta se toho dá tolik vytvořit! Můžete si upéct klasická slepovaná kolečka, ale zvládnete z něj připravit i mnoho dalších druhů cukroví, které na Vánoce zmizí raz dva. Stačí mít dobrý recept.

Suroviny

30 porce
    • 300
      g hladká mouka
    • 200
      g máslo
    • 100
      g moučkový cukr
    • 2
      ks žloutek
    • citronová kůra z půlky citronu

Postup přípravy receptu

1
Na vál prosejeme mouku, přidáme moučkový cukr, máslo nakrájené na malé kostky, žloutky a nastrouhanou citronovou kůru a studenýma rukama co nejrychleji vše zpracujeme, až vznikne hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu odležet alespoň dvě hodiny, ideálně do druhého dne.

RADA: Velký tahák na vánoční pečení: Recepty na těsta, náplně a polevy

2
Odleželé těsto necháme jen mírně povolit a pak ho rozválíme na lehce pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm. Je-li těsto dobře zpracované, nemělo by se lepit. Pokud se lepí, dáme ho na chvilku zase do lednice, aby ztuhlo. Z těsta vykrajujeme libovolné tvary, například kytičky, kolečka či srdíčka (do poloviny z nich vykrojíme ještě ve středu kulatý otvor). Pro děti můžeme vykrojit zvířátka.
3
Vykrojené tvary rozložíme na plechy vyložené papírem na pečení, dáme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 8 minut.

RADA: Jedno těsto, šest druhů cukroví. Vyzkoušejte recepty z lineckého těsta

4
Po vychladnutí slepujeme tvary s dírkou a bez dírky pikantní zavařeninou. Plná kolečka nebo jiné tvary můžeme slepovat po 2 nebo po 3 libovolným krémem a polévat a zdobit dle fantazie. Zvířátka pro děti můžeme přelít barevnými polevami a posypat barevným cukrovým sypáním. Různé tvary můžeme také před pečením potřít rozšlehaným žloutkem a posypat nasekanými ořechy nebo mandlemi a krystalovým cukrem.
5
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ LINECKÉHO CUKROVÍ: • Častou chybou bývá nesprávná teplota másla. Použijete-li změklé nebo dokonce rozpuštěné máslo, těsto bude příliš měkké, mazlavé a lepivé. Při rozvalování ho pak budete muset hodně podsypávat moukou a cukroví pak bude tvrdé. Změklé máslo se zcela vstřebá do mouky a nevytvoří požadovanou křehkou strukturu. Použijte proto studené máslo, nakrájené na malé kostičky, přímo z lednice. Rychlým zapracováním studeného másla do mouky vzniknou v těstě malé tukové částečky, které během pečení vytvoří vzduchové kapsičky a zaručí dokonalou křehkost. • Těsto také po zpracování potřebuje uležet v chladu. Zpracované těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho v lednici odpočinout minimálně 2 hodiny, ideálně však přes noc.

RADA: Jak na linecké těsto? Mrkněte na VIDEO návod

6
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Vykrájené tvary naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a celý plech vložte ještě na 15–20 minut do lednice před samotným pečením. Tvary půjdou do rozpálené trouby dokonale ztuhlé. Než se v nich máslo stihne rozpustit, těsto se již začne péct a zpevní se. Cukroví si tak udrží naprosto přesné a ostré hrany a nebude mít tendenci se na plechu roztékat. • Linecké cukroví pečte jen tak dlouho, dokud nezačnou jeho okraje lehce zlátnout. Střed by měl zůstat stále světlý. Linecké je velmi jemné a peče se rychle. Pokud ho upečete do sytě zlatohnědé barvy, bude po vychladnutí příliš tvrdé a vysušené. Po vytažení z trouby se může zdát měkké, ale na horkém plechu ještě „dojde“ a zpevní.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Linecké cukroví krok za krokem

Linecké cukroví krok za krokem

Linecké cukroví II.

Linecké cukroví II.

Linecké cukroví

Linecké cukroví

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • meisterovaa | 28. 11. 2016 11:12

    Tak jsem vyzkoušela tento recept,a musím napsat, že to bylo super, prostě nej nej recept bez chybičky. Děkuji :-) :-* <3

  • Lidus | 19. 12. 2015 19:27

    Těsto je super, nemusela jsem přidávat ani více mouky, krásně se spojilo. Přidala jsem ještě trochu nastrouhané citronové kůry a chutná báječně.

  • Káča | 30. 11. 2015 15:14

    Výborný! nesmí se to přehnat s vyválením a pak upečením :-D Jen jsem přidala trochu víc mouky ;-)

  • sararachell | 16. 12. 2014 14:50

    presne jsem odvazila a musela jsem pridat cca 10-20gg mouky navic aby se mi testo spojilo....

  • Adélka11 | 8. 12. 2014 22:26

    Není co dodat. cukroví pěkně křehké, voňavé a hlavně hutné ;-) Děkuji za lehký recept!! :-)

  • Tinkapletinka | 4. 12. 2014 17:57

    dělala jsem podle vá a je skvělé 8-) Dobře se s těstem pracovalo a po upečení se mi nic nezlomilo ! Ted ještě jak bude chutnat po uložení :-\ Nechcete ten recept vložit at si ho můžu uložit mezi oblíbené ? <:-)

  • lucie macháčková | 14. 12. 2013 10:18

    výborné,cukroví je křehoučké ;-)

  • Ota | 10. 12. 2013 17:21

    Udělal jsem to podle receptu žádný problém Mám to v lednici a za hodinku se do toho pustím . Jsem v důchodu manželka je na odpolední . Zvládnu veškeré jídla a tohle vypadá úkol pro školáky už se těším na pečení .

  • Itekk | 5. 12. 2013 14:46

    Ten kdo už aspoň umí udělat polévku,nebo něco zapečeného,nebo buchtu,tak mu to nepřijde středně těžky... ;-) :-D

  • Evunia | 1. 12. 2012 06:23

    Správně...pro toho, kdo těsto nikdy nedělal je to středně těžké. Navíc si myslím, že to tady určitě není samý profík...jako třebas já :-))

  • Kamila B.
    Kamila B. | 16. 8. 2012 07:41

    Jednoduché je to pro pokročilé, pro začátečníka je zřejmě středně obtížné. ;)

  • lenka | 15. 8. 2012 16:06

    Recept se jmenuje: LINECKÉ TĚSTO PRO ZAČÁTEČNÍKY a hodnocení obtížnosti je STŘEDNĚ OBTÍŽNÉ. Tak to se povedlo. :-D Nicméně, nevím, co je na tom středně obtížné, linecké těsto je snad to nejjednodušší. Bože, to zvládne i desetiletá holčička. ;-)

  • mirkavazy
    mirkavazy | 22. 4. 2012 14:45

    Pekla jsem na vánoce poprvé a vyvedlo se - jednoduchý recept, děkuji! ;-)

  • K@rol | 20. 12. 2011 08:40

    Jsem úplná začátečnice, nikdy jsem linecké nepekla, včera jsem zkoušela poprvé a můžu říct, že s výsledkem jsem spokojená. Opravdu výborné těsto. Ikdyž se musím přiznat, že se mi semtam trochu lepilo, takže nějaké linecké vypadá, jakobych ho ani nevykrajovala tvoříkem :-D Ale důležitá je výsledná chuť a ta je skvělá! :-)

  • alexandra.slovikova | 18. 12. 2011 17:25

    Dělala jsem to poprvé a vyšlo to na jedničku bez problémů.

  • barus.v | 15. 12. 2011 10:01

    Úžasné těsto, dovolila jsem si vložit fotečku! Moc děkuji za recept ;-)

  • Michaela | 7. 12. 2010 20:35

    je to supr těsto.Já jsem sice přidala Vanilkový cukr,trochu citronové kůry,ale jinak bez chyby.Paráda a i neslepené všem chutná 8-) :-* ;-)

  • Saša | 4. 12. 2010 19:00

    Jsem úplná začátečnice. Řídila jsem se receptem a vše se krásně povedlo. Jsem nadšená. Moc děkuji.

  • Eva Hromádka | 13. 12. 2009 19:04

    Taky jsem dneska vyzkoušla a taky naprosto bez problémů. Bezva. Dávám jedničku.

  • Helena Jura | 9. 12. 2009 22:58

    Dnes jsem to vyzkoušela a - zatím neslepené - chutnají (i mému muži) přesně tak, jak jsem si přála - křehké a přitom se nedrolí. Těsto se mi trochu drolilo, chce to cvik. Díky za recept!

  • Helena Pawlasová | 7. 12. 2009 17:30

    s testem se skvele pracovalo a chutove super :) pridala jsem citronovou kuru. davam 1

  • tereza R | 20. 12. 2008 20:34

    Výborné,rychlý recept, zvládne každý i začátečník.Těsto se mi nelepilo a když-stačilo podsypat trochou mouky. Po uležení (cca týden)bylo výborné a měkké.Doporučuji a dávám 1*Krásné Vánoce všem:-)

  • Olga . | 5. 12. 2008 21:03

    Linecké si nechá hodně líbit: pokud máme základní 1:2:3, tak mám odzkoušeno i 1:1,5:3,5 a mám i 1:1:2. Lze úplně vypustit cukr a toto křehké těsto použít naslano. Místo dvou žloutků dávám jedno vejce (nemusím vymýšlet co s bílky:-). Kromě citr.kůry používám i pomerančovou. V případě levnějšího těsta (více mouky) dořeďuji mlékem. Takže Petro, pokud jste skutečně nepoužila jinou než hladkou mouku (bych Vám mohl vykládat horory: soda místo vanilkového cukru), tak jediné vysvětlení vidím v nedostatečně vychlazeném těstě. S lineckým se má pracovat rychle a v chladu (nejlépe na mramoru:-) a pokud máte prořezy (zbytky) tak je dobré je taky prohnat lednicí... Kateřino, myslím že papírem to nebude; Přiznávám, že občas mi taky naskočí bublina, ale řeším to ochutnávkou...

  • Kateřina Sojková | 5. 12. 2008 20:39

    Dneska jsem pekla a bohužel jsem měla ten samý problém co Petra. Těsto se mi dost trhalo. A cukroví se mi divně zkroutilo a nafouklo, což ale samozřejmě nedávám za vinu receptu. Myslíte si, že je možné, že to bylo tím, že jsem pekla na pečícím papíru?

  • Anna Čuprová | 5. 12. 2008 19:10

    Toto těsto používám mnoho let,nikdy jsem s ním neměla problémy.Je to vlastně pravé linecké.Poměr cukru,tuku amouky 1:2:3.

  • Petra Hájková | 5. 12. 2008 13:54

    já teda nevím, ale těsto se mi zdá strašně mastné a trhá se mi na vále. myslím, že 150g másla by bohatě stačilo

  • Františka Vondráčková | 7. 4. 2008 10:46

    Jelikož čtu samou chválu na tento recept budu si ho muset zapsat a příležitostně vyzkoušet.V.

  • Eva C. | 5. 4. 2008 15:16

    Může se toto těsto použít i na štrůdl????

  • Krista | 3. 4. 2008 16:18

    Dělám přesně stejné linecké těsto - je vždy v poměru 1.2.3 -cukr, tuk, mouka a už nic jiného! Žádná vejce a je výborné.

  • Kateřina M. | 31. 1. 2008 23:53

    Presne stejny recept mam po babicce, akorat jen s jednim zloutkem. A je naprosto vyborny - testo se nelepi ani nedroli !!!

  • Věra | 28. 12. 2007 16:52

    Super těsto, příští vánoce už dělám jedině toto. Díky za recept !!

  • Marcela Kottová | 25. 12. 2007 23:40

    super také ho dělám a mám ho od sousedky ,staré paní .je to pamatovatelné a super.

  • Simírka :o) | 25. 12. 2007 11:20

    Tak je upečeno, namazáno bezinkovou marmeládou... a musím říci, že recept je to opravdu dobrý. Cukroví bylo hned měkké, chuťově dobré a dobře se s ním dělalo. Dávám 1.

  • Marťa | 22. 12. 2007 09:24

    Dávám místo 2 žloutků 1 celé vejce, jinak je recet stejný. Je to výborné linecké.

  • Lenka K. | 20. 12. 2007 22:08

    Takové linecké pekla už moje babička, jenom taky přidáváme citr. kůru. Jinak výborné.

  • Simírka :o) | 20. 12. 2007 10:48

    tak jsem udělala těsto, přidala jsem malinko strouhané citr. kůry, trochu šťávy z citr. a odpoledne budu péct... pak napíši jak se peklo a jak chutnalo :o)

  • Jaňule H. | 18. 12. 2007 13:56

    Též se nepovažuji za začátečníka, nicméně první linecké těsto skončilo v odpadkovém koši :-( a tento druhý pokus dopedl výborně, s těstem se krásně pracovalo a ještě lépe chutná...

  • Jitka K. | 14. 12. 2007 12:33

    Výborné a s těstem se navíc perfektně pracovalo. Nelepilo se a šlo dobře vykrajovat. Přidala jsem citr. kůru.

  • Míla Kořínková | 8. 12. 2007 23:14

    Já sice nejsem začátečník, peču třicet let, ale před pár lety jsem objevila tenhle recept, který asi do budoucna vytlačí klasické linecké, i když to dělám taky - 40 dkg hl. mouky,10 dkg moučky,25 dkg hery - nic jiného se tam nepřidává, žádné žloutky, citr.šťáva, nic, jen tyhle tři ingredience. Těsto se nechá hodinu odležet,vyválíme na 4mm, pečeme dorůžova.Po slepení je hned druhý den vláčné. Kdo nemá přísun levných vajec, nebo domácí chov, tak je rád, že při té dnešní drahotě něco ušetří.

  • Hanka Čučková | 8. 12. 2007 19:30

    Tento recept je přesně dle mého gusta...jednoduchý a výsledek výtečný,i když je pro začátečníky...myslím že měnit nebudu :-)

  • Jana Remková | 16. 11. 2007 11:30

    Díky za jednoduchost,v tom je vždy síla.Jana

  • Petula | 9. 12. 2006 16:45

    Super recept, budu pect linecke uz jenom podle neho!!

  • Jana Tomčíková | 5. 12. 2006 22:17

    Vloni jsem pekla linecké podle stejného receptu, jen jsem přidala trochu nastrouhané citrónové kůry a bylo to výborné, měkké, dávám za jedna.

  • Anonym | 5. 10. 2006 15:19

    Sice už mam s pečením zkušenosti, ale super. Navíc s vykrajováním pomůže každej špunt, což je dopočinek pro maminky :)

  • Anonym | 19. 12. 2005 12:22

    Výborně se vyhrajovalo, udělala jsem na sebe 3 kytičky, slepila oříškovým krémem navrch čokoláda o oříšek prostě mňamka, dávám 1

  • Anonym | 18. 12. 2005 20:42

    Vynikajuci recept,sice nie som zaciatocnik, ale chcela som vyskusat druhy recept, lebo uz roky pouzivam ten isty.Po 3 dnoch su krasne vlacne,pridala som trocha citronovej kory, vanilinovy cukor, zlepila a poliala cokoladou.Su krasne...

  • Marcela Vrabcová | 14. 12. 2005 00:48

    Bajecne se povedlo. Prave jsem ho poslepovala sipkovou a malinovou marmeladou a uz zacina vlacnet. Mnam.

  • Lubor | 7. 12. 2005 15:58

    Tohle je něco pro mě peču za manželku, tak musím mít jednoduché recepty a je fakt, že se povedlo a i dobře rozvalovalo (mezi igelity). Díky za recept pro začátečníky

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Nejlepší dezerty Těsta Linecké Vánoční cukroví Linecké cukroví Vánoce
Moučníky Cukroví Prosinec Pečení Chlazení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Hladká mouka Máslo Moučkový cukr Žloutek

Linecké cukroví

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuřecí čtvrtky po pražsku

Kuřecí čtvrtky po pražsku

Páteční lívanečky

Páteční lívanečky

Tvarohová buchta tříbarevná

Tvarohová buchta tříbarevná

Slané palačinky s rajčatovou náplní

Slané palačinky s rajčatovou náplní

Tymiánové kuře s rajčaty a smetanou

Tymiánové kuře s rajčaty a smetanou

Ananasové řezy "Piña Colada"

Ananasové řezy "Piña Colada"

Lotrinský quiche

Lotrinský quiche

Kuřecí prsa na žampionech s rýží

Kuřecí prsa na žampionech s rýží

Zaječí paštika s cibulkou

Zaječí paštika s cibulkou

Doporučujeme

20 minut
Křupavé hovězí nudličky s brokolicí

Křupavé hovězí nudličky s brokolicí

45 minut
Vanilkové rohlíčky - rychlé

Vanilkové rohlíčky - rychlé

30 minut
Rumové kuličky nepečené a snadné

Rumové kuličky nepečené a snadné

20 minut
Klasický recept na polevu na perníčky

Klasický recept na polevu na perníčky

60 minut
Linecké těsto pro začátečníky

Linecké těsto pro začátečníky

15 minut
Vaječný koňak

Vaječný koňak

40 minut
Šlehačkové cukroví

Šlehačkové cukroví

30 minut
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

Linecké cukroví

Poslední sledované recepty

34
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
29
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
26
Kachna s fíkovým zelím
Kachna s fíkovým zelím
24
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
20
Tvarohové řezy s mákem
Tvarohové řezy s mákem

Zajímavé články

Jak na zdravé cukroví? Zkuste marokánky, medovníčky nebo slunečnicové sušenky
Jak na zdravé cukroví? Zkuste marokánky,…
Nejkrásnější vánoční cukroví: Inspirujte se v naší galerii
Nejkrásnější vánoční cukroví: Inspirujte se v…
Dnes vaří Těhotnej kuchař: Skvělé rychlovky, které vám ušetří spoustu času i práce
Dnes vaří Těhotnej kuchař: Skvělé rychlovky,…
Jedlé vánoční dárky: Tipy na doma vyrobené i kupované dobroty pod stromeček
Jedlé vánoční dárky: Tipy na doma vyrobené i…
TOP 6 druhů vánočního cukroví z bílků
TOP 6 druhů vánočního cukroví z bílků
AHA.cz Zemanová zpět v Praze: Z letiště rovnou do nemocnice

Zemanová zpět v Praze: Z letiště rovnou do nemocnice

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Koho ohrozí kolega v práci a kdo potká životní lásku?

Horoskop na další týden: Koho ohrozí kolega v práci a kdo potká životní lásku?

Ženy.cz Cukroví pro líné: 5 rychlovek, které zvládnete, i když máte prosince po krk

Cukroví pro líné: 5 rychlovek, které zvládnete, i když máte prosince po krk

Blesk.cz Smrt Hezuckého (†55) zasáhla fanoušky: Pietní místo před Evropou 2 stále roste!

Smrt Hezuckého (†55) zasáhla fanoušky: Pietní místo před Evropou 2 stále roste!

SportRevue.cz Z milionáře žebrákem. 11 sportovců, kteří přišli (skoro) o všechno

Z milionáře žebrákem. 11 sportovců, kteří přišli (skoro) o všechno

Maminka.cz Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Koho ohrozí kolega v práci a kdo potká životní lásku?

Horoskop na další týden: Koho ohrozí kolega v práci a kdo potká životní lásku?

Další doporučené recepty:

Linecké těsto - netrhá se
Linecké těsto - netrhá se
Linecké těsto klasické
Linecké těsto klasické
Linecké těsto na vykrajované tvary
Linecké těsto na vykrajované tvary
Linecké těsto z javorového sirupu
Linecké těsto z javorového sirupu
Linecké třené cukroví I.
Linecké třené cukroví I.
Linecké ze špaldové
Linecké ze špaldové
  • Recepty.cz
  • Linecké těsto pro začátečníky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact