NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ VAJEČNÉHO KOŇAKU: • Příliš brzké přidání žloutků do smetanového základu - směs se srazí. Smetanu musíte nechat vychladnout téměř na pokojovou teplotu. Ideální je ji přelít do jiné studené nádoby a nechat zcela zchladnout, případně pomoci lázní se studenou vodou a ledem. • Použití starších vajec. Použijte pouze velmi čerstvá vejce s jasným původem (např. domácí chov nebo prověřený farmářský zdroj). • Špatné promíchání na závěr. Vaječný koňak vyžaduje důkladné propojení všech složek, včetně alkoholu, aby se vytvořila stabilní emulze. Pokud směs není dostatečně promíchaná, může se v lahvi oddělit. Po přidání všech složek mixujte likér buď tyčovým mixérem, nebo v kuchyňském robotu na nízké otáčky po dobu alespoň jedné minuty. Teprve pak stáčejte. Před konzumací by měl likér pár dní uležet.
5
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Pro výraznější a "kouzelnější" chuť přidejte spolu se smetanou k ohřevu také semínka z jednoho vanilkového lusku. • Nešetřete rumem. V tomto receptu se syrovými vejci působí alkohol jako hlavní konzervant. • Po dokončení nechte koňak uležet v lednici alespoň 2–3 dny. Zrání je klíčové, aby se chutě propojily a alkohol zjemnil. Před podáváním láhev vždy protřepejte.