• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Jidášky našich babiček
Napište svůj komentář k receptu

Jidášky našich babiček

autor: František Brusák
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 16
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: neuvedeno
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jidášky našich babiček
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 120
      g máslo
    • 50
      g cukr
    • 3
      žloutek
    • 0,25
      l mléko
    • 30
      g droždí
    • 500
      g polohrubá mouka
    • sůl
    • citronová kůra

Postup přípravy receptu

1
V míse třeme máslo, cukr a žloutky, přimícháme kvásek z kvasnic - připravený z trochu mouky, cukru a mléka. Když je vše rozmícháno, přidáme sůl, citronovou kůru, ostatní mouku a podle potřeby mléko. Vypracované těsto dáme vykynouti. Po vykynutí vyválíme na prst silné a 20 cm dlouhé tyčinky a různě je stáčíme na pomaštěném plechu. Také můžeme rozkrájet těsto na malé bochánky, které klademe na pomaštěný plech. Nakynuté bochánky nůžkami proti sobě nastřihneme do kříže. Žloutkem potřené těsto posypeme mákem a v horké trobě upečeme. Studené pečivo rozřízneme, pomažeme máslem a medem nebo sirobem a spojené pocukrujem.
2
Toto pečivo se peklo na zelený čtvrtek velikonoční, kdy Jidáš zradil Krista.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Brambory s tvarohem našich babiček

Brambory s tvarohem našich babiček

Jahodová marmeláda našich babiček

Jahodová marmeláda našich babiček

Zdobené jidášky

Zdobené jidášky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Monika Čápová | 2. 4. 2010 08:50

    Včera jsem pekla s moji osmiletou dcerkou a výsledek byl SUPER. Těsto nám krásně nakynulo a pěkně se s ním pracovalo. Jidáše jsem pekla poprvé, děkuji za typ a řadím si je do oblíbených. Mňam.

  • zdenka supolova | 14. 10. 2009 20:44

    Jidášky jsou opravdu vynikající,ale babička je měla přece jen trochu jiné,a tak mě napadlo,jestli by se nedaly smažit v oleji jako vdolky?Děkuji za odpověď.

  • zdenka supolova | 14. 10. 2009 17:59

    Výborné!Těsto jako peříčko,kůra ho nádherně ovoní,jenom pro manžela prý málo sladké a to jsem dala medu dvě velké lžíce a dva vanilkové cukry.Ale je pravda,že jsme je ničím nemazali.Dělala jsem v DP a rozhodně ne naposledy.Díky,pane Františku.

  • Anna Vobroučková | 25. 5. 2009 17:54

    Tyhle jidáše jsem zkoušela jeden den a pro velký úspěch jsem je musela pect druhý den znovu.dávám 1.

  • zdenka supolova | 10. 5. 2009 12:34

    Pořád nemohu trefit jidášky jak je dělávala babička (je to dávno),zkusím tyhle.Nedělal jste je někdo v DP?

  • Viola Hradsky | 26. 4. 2009 12:22

    U nás jsme je pekli poprvé predevčírem a opravdu jsou dobré.Jako pečivo ke svačince bezvadné a navíc se při tom motání těsta/Jidášků vyřádí dětičky:-) Zkusili jsme do poloviny těsta přidat jemně strouhaný kokos a špetku skořice a chuťově taky na jedničku.Řadím do oblíbených:D

  • Viola Hradsky | 25. 4. 2009 16:03

    Hledala jsem recept na sladké pečivo a narazila na tento.Do části těsta jsem ještě zkusila na zkoušku přidat místo citron.kůry hrst jemně strouh.kokosu a špetku skořice a též prímový výsledek. A dětičky se trochu vyřádí při tvarování Jidášků...Zařazuji do oblíbených,dobrá svačinka nejen pro děti:-)

  • Petule B. | 8. 4. 2009 22:17

    Upekla jsem je dnes večer, poprvé ...a jsou vážně dobroučké! Místo cukru jsem dle rad dala do těsta med a většinu jich ještě navrch potřela rozpuštěným máslem s medem, také podle zdejších doporučení. Myslím, že do zítra večera budou pryč :o))

  • Aninka | 19. 3. 2008 15:21

    Já je dělám ve tvaru uzlíku. Med dávám také.

  • Tereza Martínková | 8. 4. 2007 12:57

    Zkusila jsem je letos podle tohoto receptu, místo cukru jsem do těsta dala také med a jsou výborné, voňavé.U nás na Hané se dělají stejně jako na Vysočině..do tvaru esíček, brýlí, šneků atd.a mažou na spodní straně medem. Výborný recept:-)

  • Radka | 7. 4. 2007 18:50

    jidášky jsou opravdu moc mňam, byly odsouzeny k sežrání ještě než zcela vychladly :-)místo trošky mléka jsem do těsta dala rum, opravdu nemají chybu

  • Květa B. | 27. 3. 2007 11:36

    Souhlasím s paní Jaroslavou, že do těsta je lepší dát med než cukr, je to tak dobré, že už se medem nemusí mazat nahoře.A dobré másílko nahoru, mňam.

  • Hana Nováková | 27. 3. 2007 07:10

    Milé kuchařky, recept jsem vyzkoušela a musím uznat, že takhle rychle u nás pečivo z talířku nezmizelo. Doporučuji hlavně maminkám s malými dětmi, neboť peřivo se nedrobí a přitom se dobře "žmoulá".Do těsta jsem ale dala méňě mléka, než je uvedeno.

  • Anonym | 31. 3. 2006 10:38

    Upečené jidáše potírám směsí z 1 lžíce rozpuštěného másla a 3 lžic medu a sypu strouhaným perníkem - nebo potřený jidáš otočím namazanou stranou do misky s perníkem

  • Jaroslava Oumarová | 20. 3. 2006 11:18

    U nás na Vysočině mají Jidáše tvar šneků, brýlí, esíček, preclíků a vlaštoviček. Nesypeme je mákem, ale mažeme na spodní rovné straně medem. Přikusujeme je k bílé kávě nebo bramborové polévce. A i do těsta dávám med místo cukru. Vyzkoušejte:-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Pokrmy Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr Droždí Máslo Mléko Polohrubá mouka Sůl Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jemná perníková buchta

Jemná perníková buchta

Alibábovka

Alibábovka

Skořicové rohlíčky

Skořicové rohlíčky

Něžná pomazánka z mascarpone

Něžná pomazánka z mascarpone

Italský rýžový salát

Italský rýžový salát

Vajíčková pomazánka (DUKAN)

Vajíčková pomazánka (DUKAN)

Vegetariánský guláš

Vegetariánský guláš

Ostrá barbecue marináda BBQ

Ostrá barbecue marináda BBQ

Výborné müsli - tyčinky

Výborné müsli - tyčinky

Doporučujeme

50 minut
Dýňová panenka Wellington s batátovými hranolky

Dýňová panenka Wellington s…

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

95 minut
Pastýřský koláč

Pastýřský koláč

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

105 minut
Řepánky

Řepánky

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Lokše

Lokše

Poslední sledované recepty

19
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
18
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
10
Ceviche v rajčatové omáčce
Ceviche v rajčatové…
10
Kynutá skořicová bábovka
Kynutá skořicová bábovka
9
Krémová fazolová polévka
Krémová fazolová polévka

Zajímavé články

Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste fermentovaný oves jako zdravou snídani
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste…
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých, tradiční pochoutku našich předků
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých,…
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento geniální podzimní dezert v pečené i nepečené verzi
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento…
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich běhat mráz po zádech
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich…
AHA.cz Felix a Dáda u hrobu Aničky: Neúplná urna a proč nepřišel její bratr

Felix a Dáda u hrobu Aničky: Neúplná urna a proč nepřišel její bratr

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Blesk pro ženy Sny o zemřelých mohou varovat před nebezpečím. Často ale znamenají něco úplně jiného

Sny o zemřelých mohou varovat před nebezpečím. Často ale znamenají něco úplně jiného

Ženy.cz Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Blesk.cz Petr Rychlý (60): Utajený infarkt!

Petr Rychlý (60): Utajený infarkt!

SportRevue.cz Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Maminka.cz Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Blesk Horoskopy Sny o zemřelých mohou varovat před nebezpečím. Často ale znamenají něco úplně jiného

Sny o zemřelých mohou varovat před nebezpečím. Často ale znamenají něco úplně jiného

Další doporučené recepty:

Jidáše - sádlové
Jidáše - sádlové
Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
Jidáše z bramborového těsta - vláčné
Jidáše z bramborového těsta - vláčné
Jidášovy provazy
Jidášovy provazy
Jídlo z jednoho hrnce aneb co dům dal
Jídlo z jednoho hrnce aneb co dům dal
Jihoafrické bobotie s rozinkami
Jihoafrické bobotie s rozinkami
  • Recepty.cz
  • Jidášky našich babiček
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact