• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Houbová polévka
Napište svůj komentář k receptu

Houbová polévka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 213
doba přípravy: 45 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Houbová polévka
Houbová polévka
Houbová polévka
Houbová polévka
Houbová polévka
Houbová polévka
Houbová polévka
Houbová polévka
Houbová polévka
Houbová polévka
Houbová polévka
Houbová polévka
10fotografií
Nahrát fotku
 

Pochoutka z čerstvých hub hotová do 30 minut. Polévka je zjemněná zakysanou smetanou, což jí dodává lehkost. Skvělý tip na večeři!

Suroviny

6 porce
    • 1
      ks cibule
    • 300
      g brambory
    • 3
      lžíce máslo
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      l voda
    • 400
      g čerstvé houby
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 300
      ml zakysaná smetana
    • 1
      špetka drcený kmín

Postup přípravy receptu

1
Oloupané brambory nakrájíme na malé kostky a uvaříme je spolu s kmínem v osolené vodě. Mezitím očistíme houby.

RADA: Jak na voňavé sušené houby?

2
Plátky hub osmahneme na másle spolu s nakrájenou cibulí a dáme vařit k bramborám. Když jsou brambory měkké, zahustíme polévku kysanou smetanou, přidáme mouku rozmíchanou v trošce vody a polévku ještě povaříme.

RADA: Jak na silný vývar?

3
Podle chuti osolíme.
4
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ HOUBOVÉ POLÉVKY: • Připálený základ. Máslo má nízký bod přepálení. Pokud je plotna příliš horká, máslo i cibulka zhnědnou a zhořknou. Základ se připálí a polévka bude mít hořký podtón. Na středním plameni nechte máslo rozpustit a cibulku jen zesklovatět. Tím vytvoříte jemný, nasládlý základ, který nebude přebíjet chuť hub. • Sražená smetana. Nalití studené smetany rovnou do vroucí polévky způsobí, že se smetana okamžitě srazí a vytvoří nevzhledné „cucky“. Smetanu pokojové teploty proto nalijte do misky nebo hrnku. Naberte naběračku horké (ale ne vroucí) polévky a vlijte ji do smetany. Důkladně rozmíchejte. Tuto vlažnou směs pak bez obav vlijte zpět do hrnce. Smetana se dokonale spojí a zůstane krásně krémová.
5
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Brambory musí být uvařené úplně doměkka předtím, než do polévky přidáte zakysanou smetanu. Pokud byste brambory vařili v kyselém prostředí, nikdy by pořádně nezměkly a zůstaly by nepříjemně tvrdé. • Do polévky přidejte čerstvou nasekanou petrželku, ale vmíchejte ji až do vypnuté polévky těsně před podáváním, aby si zachovala barvu a svěží aroma.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Houbová polévka s pižlami

Houbová polévka s pižlami

Houbová polévka II.

Houbová polévka II.

Houbová polévka s pohankou

Houbová polévka s pohankou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Tomik | 21. 11. 2015 17:26

    Výborné ;-) :-) <3

  • Srebs | 21. 5. 2015 14:30

    Aby nechutnala skvělě, když vaříte z MASOXU, který je okořeněný chemikáliema. Jak můžete vařit z takové sračky? neumíte udělat vývar??? :-$

  • Mirka | 15. 4. 2015 10:30

    Se smetanou už je to spíš kulajda :-)

  • Viky | 1. 9. 2014 10:33

    Dělám ji bez brambor, ale přidávám někdy nové koření a bobkový list a samozřejmě pepř, sůl.. Taky nemá chybu a má zase jiný rozměr.

  • Hana Jančálková | 6. 5. 2010 09:58

    Hmmmmmm..vypada dobře..určitě zkusím..

  • JirkaT | 27. 9. 2007 12:13

    Doopravdy dobra polivecka..Diky za recept..

  • Radka Kmentová | 18. 9. 2007 10:24

    Ja si nejdriv udelam cibulovou jisku na masle, zaleju vodu, pridam nakrajene houby, brambory, koreni, masox a hotovka. Voni a chutna skvele.

  • Petra | 5. 9. 2007 14:21

    Dobrá, jen jsem neměla kysanou smetanu, tak jsem dala sladkou a super. A ještě jsem tam přidala jeden bujónek. Mňamka

  • Tomas Hafan | 5. 7. 2007 16:06

    Musím říct že do včerejška, kdy jsem si udělal zdejší bramboračku s houbami jsem nevařil a ani vařit neuměl, ale podle těhle receptů se za 1) dobře vaří, za 2) jídlo je výborný, žádnej číňan nebo pytlíkačky co jsem pojídal do teď. A k téhle houbovce, udělal jsem jí podle receptu a teď jí tu pojídám a je vynikající !!!

  • Eva P. | 23. 2. 2007 20:38

    Polevka z mého detstvi. Ted ji delavam stejne, jenom k bramboram pridavam kostku masoxu, davam smetanu nebo slehacku a nakonec pridavam rozslehané vajicko.Vyborna !

  • Andra | 31. 1. 2007 08:56

    Trošku som zmenila postup, najprv som opražila hríby na cibuľke a zemiaky som pridala až neskôr. Pridala som 1 kocku kuracieho bujónu, dochutila som vegetou a troškou cukru. Smotanu som použila podľa receptu - kyslú. Polievka je výborná a všetkým nám veľmi chutila.

  • Pet | 25. 11. 2006 14:08

    Polévka je velmi chutná a hlavně jednoduchá na připravu. Přikláním se k radě přidat do kysané smetany cukr - polévka je pak "jemnější". Hrudky ze smetany se po ohrati skutecne ztrati. Drcený kmín je jednoznačně lepší než celý.

  • Calioppe | 21. 8. 2006 21:27

    ta kysaná smetana se tam vůbec nehodí,ač má být houbová polévka nakyslá, lepší použít normální smetanu popř. kysanou smetanu+cukr

  • Ewik | 3. 1. 2006 20:39

    Myslím že je moc dobrá majoránka a taky může být sušěná petrželka. Pro barvičku dávám svoji oblíbenou mrkev na kostičky nakrájenou.Pro lepší chuť dávám drcený kmín(půl až celou čajovou lžičku-podle množství polévky) do hub s cibulkou,když je smažím..Má to pak výraznější chuť.

  • lucie | 10. 12. 2005 00:50

    polevka je docela dobra. jen ji trochu chybi chut. muzete poradit nejake bylinky nebo zeleninu, ktera by ji tu chut dodala? dekuji..jinak je velice jednoducha. hrudky z kysane smetany se po ohrati ztrati.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Houbová
Pokrmy Polévky Z hub Oběd Vaření Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Čerstvé houby Cibule Drcený kmín Hladká mouka Máslo Sůl Voda Zakysaná smetana
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Tvarohová buchta tříbarevná

Tvarohová buchta tříbarevná

Kotlety (řízky) v alobalu

Kotlety (řízky) v alobalu

Tvarohovo jahodové knedlíky

Tvarohovo jahodové knedlíky

Kakaová bábovka

Kakaová bábovka

Turistická pomazánka

Turistická pomazánka

Lehký těstovinový salát s cherry rajčátky

Lehký těstovinový salát s cherry…

Jablečný koktejl

Jablečný koktejl

Bylinkové řízky s česnekem - pečené s bramborami

Bylinkové řízky s česnekem - pečené s…

Italské Tiramisu (Florencie)

Italské Tiramisu (Florencie)

Doporučujeme

20 minut
Vepřová panenka s houbami a jablky

Vepřová panenka s houbami a jablky

60 minut
Mandlové vanilkové rohlíčky

Mandlové vanilkové rohlíčky

50 minut
Vánoční marokánky

Vánoční marokánky

20 minut
Klasický recept na polevu na perníčky

Klasický recept na polevu na perníčky

70 minut
Pudinkové cukroví

Pudinkové cukroví

30 minut
Kouzelný vaječný koňak

Kouzelný vaječný koňak

20 minut
Pralinky s burisony

Pralinky s burisony

30 minut
Florentýnky

Florentýnky

40 minut
Šlehačkové cukroví

Šlehačkové cukroví

Poslední sledované recepty

35
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
31
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
21
Rolovaná krkovice à la porchetta
Rolovaná krkovice à la…
20
Bramborovo-zeleninový guláš
Bramborovo-zeleninový…
19
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Vaječný likér podle celebrit: Jak na ten nejlepší od Josefa Maršálka, Kristíny Nemčkové nebo Florentýny
Vaječný likér podle celebrit: Jak na ten nejlepší…
Linecké cukroví trochu jinak: Zkuste vylepšenou verzi s mákem
Linecké cukroví trochu jinak: Zkuste vylepšenou…
Teplé večeře do půl hodiny: 5 receptů, které zvládnete i při pečení cukroví
Teplé večeře do půl hodiny: 5 receptů, které…
Jak poznat dobré máslo? Záleží na názvu i množství mléčného tuku!
Jak poznat dobré máslo? Záleží na názvu i…
Jak na zdravé cukroví? Zkuste marokánky, medovníčky nebo slunečnicové sušenky
Jak na zdravé cukroví? Zkuste marokánky,…
AHA.cz Čunderlíková alias Ina z Nemocnice: Drama kolem rozvodu s Bobkem

Čunderlíková alias Ina z Nemocnice: Drama kolem rozvodu s Bobkem

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Blesk pro ženy Rudá královna Geislerová opět zazářila! Kdo další zaujal povedeným modelem?

Rudá královna Geislerová opět zazářila! Kdo další zaujal povedeným modelem?

Ženy.cz Hodní kluci to mají fakt těžké! Milujeme je – ale spíš jako bráchu

Hodní kluci to mají fakt těžké! Milujeme je – ale spíš jako bráchu

Blesk.cz Pizzař Braňo v Naked Attraction: Mezi penisy mu schovali vagínu!

Pizzař Braňo v Naked Attraction: Mezi penisy mu schovali vagínu!

SportRevue.cz FOTO: Vzpomínáte? 28 krásek, které jsme sledovali na olympiádě v Pchjongčchangu

FOTO: Vzpomínáte? 28 krásek, které jsme sledovali na olympiádě v Pchjongčchangu

Maminka.cz 7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která si na vánočním večírku utrhnou ostudu: Patříte mezi ně?

5 znamení zvěrokruhu, která si na vánočním večírku utrhnou ostudu: Patříte mezi ně?

Další doporučené recepty:

Houbová paštika
Houbová paštika
Houbová pizza
Houbová pizza
Houbová pohanka - pohankový kuba
Houbová pohanka - pohankový kuba
Houbová polévka - Kalábrijská
Houbová polévka - Kalábrijská
Houbová polévka II.
Houbová polévka II.
Houbová polévka s pižlami
Houbová polévka s pižlami
  • Recepty.cz
  • Houbová polévka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact