Umlít semolinovou krupici (kuskus) na mlýnku na mák na hrubou mouku.
2
Namočit hrozinky 24 hodin před vařením do 100 ml vody. Namočit mandle zvlášť na 24 hodin pro snazší loupání a měkčí skus. Namočit bulgur na 18 hodin do sklenice 0,5 l se šroubovacím víčkem, zvětší objem 5x. Semolinové kroupy potřebují delší namočení, po 8-10 hodinách vyměnit vodu. Vyprat 2x před vařením. Namočit semolinovou mouku na 0,3-5 hodin do 100 ml vody.
3
Vařit bulgur ze studené vody 190 ml, osolit na začátku varu 20 minut. Nakrájet ořechy. Vysypat je na vylovené hrozinky v míse 1,2 l. Uvařený bulgur nasypat do mísy, zakrýt proti osychání. Vařit namočenou semolinovou mouku v hrnci po vaření bulguru, začátek 5 minut po uvařeném bulguru. Použít vodu z hrozinek 80 ml, použít 140 ml pro vypláchnutí sklenic po hrozinkách a namočené mouce. Po začátku varu osolit 2 štipce, nechat přejít varem. Nasypat bulgur (20 min. odstátý) včetně hrozinek, nakrájených ořechů. Promíchat, ohřát, dle potřeby naředit. Nalít zpět do mísy, omastit šmolcem, promíchat. Ozdobit mandlemi. Chladit 15-20 minut, zakrýt proti osychání.
4
Poznámka autora receptu: Názvy frumentee, furmity, fromity, fermenty. Pouze z krupice (lámanky) je trahanas, trahanasoupa, tarhana, dalia, godhuma rava, meetha daliya. Obdobné je kutiy, kutya. Varianta belila, fluffin. Anglický recept obsahuje místo semolinové mouky 250 ml mléka, 1 vejce. Rozmíchané a povařené s celým výsledkem.