• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Francouzské brambory
Napište svůj komentář k receptu

Francouzské brambory

autor: Redakce
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 311
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
7fotografií
Nahrát fotku
 

Tradiční zapečené brambory se připravují bez masa a ze syrových brambor. My Češi jsme si je ale vylepšili a vzniklo tak skvělé jídlo, které zvládne i začátečník. Nezapomeňte při podávání přidat kyselou okurku.

Suroviny

4 porce
    • 1
      kg brambory
    • 250
      g kabanos případně uzené maso nebo šunka
    • 1
      ks cibule
    • 4
      ks vařená vejce natvrdo
    • 4
      ks vejce na zalití
    • 350
      ml mléko plnotučné
    • pepř mletý
    • sůl
    • sádlo na opečení a vymazání pekáčku
    • strouhanka na vysypání pekáčku

Postup přípravy receptu

1
Brambory důkladně omyjeme, dáme do osolené vody a uvaříme je téměř doměkka. Pak je slijeme a necháme úplně vychladnout.

RADA: Dokonalé bramboráky? Tradiční i s uzeným masem

2
Mezitím nakrájíme oloupanou cibuli na půlkolečka a orestujeme ji na lžíci sádla dorůžova. Vařená vejce oloupeme a nakrájíme na kolečka. Kabanos nebo jinou uzeninu nakrájíme na kostičky. Vychladlé vařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.
3
Pekáček nebo zapékací mísu vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou. Na dno rozložíme první vrstvu brambor, kterou lehce osolíme a opepříme. Přidáme polovinu uzeniny, vajec a cibule a pak další vrstvu brambor, kterou opět osolíme a opepříme. Pak přidáme zbytek uzeniny, vajec a cibule a vše zakončíme poslední vrstvou brambor, kterou opět lehce osolíme a opepříme. Vše dáme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 10 minut.

RADA: Tipy na přílohy, ze kterých vykouzlíte hlavní chod

4
Mezitím v misce prošleháme syrová vejce se smetanou a mlékem a směs osolíme a opepříme. Brambory touto směsí rovnoměrně zalijeme a dále pečeme přibližně 50–65 minut, dokud nejsou brambory na povrchu krásně zlatavé a směs mléka s vejci neztuhne i uprostřed.
5
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ FRANCOUZSKÝCH BRAMBOR: • Brambory jsou suché: Dochází k tomu, když se brambory zalijí zálivkou moc brzy. Je tedy důležité je nejdříve nechat zapéct (asi 10 minut), aby se zahřály a zálivku do sebe dobře nasály. Je také dobré použít varný typ B. • Zálivka je po upečení sražená: Důvodem je téměř vždy příliš vysoká teplota nebo příliš dlouhá doba pečení. Pečte brambory při 170 °C a použijte do zálivky vysokotučnou smetanu a plnotučné mléko. • Brambory na povrchu začnou hnědnout, ale ještě nejsou měkké: Stačí zakrýt pekáč alobalem, případně snížit teplotu na 160 °C a vše pomalu dopéct doměkka.
6
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Do vaječné zálivky můžete přidat malou špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. • Chcete-li mít ještě křupavější kůrku na povrchu, můžete brambory přibližně 15 minut před koncem pečení posypat nastrouhaným sýrem (eidamem, goudou nebo čedarem). • Pro urychlení práce je dobré brambory a vejce uvařit den předem. • Než budete francouzské brambory podávat, nechte je po vyndání z trouby 10 minut odpočinout. Chutě se lépe propojí a brambory se při krájení nebudou rozpadat.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zapečené brambory s masem a smetanou

Zapečené brambory s masem a smetanou

Francouzské brambory podle časopisu F.O.O.D.

Francouzské brambory podle časopisu F…

Francouzské brambory s pórkem

Francouzské brambory s pórkem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Brambory Francouzské
Oběd Večeře Pečení Vaření Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Cibule Kabanos Mléko plnotučné Pepř mletý Sádlo Strouhanka Sůl Vařená vejce Vejce

Jak na bramborovou kaši

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Plněné bramborové knedlíky

Plněné bramborové knedlíky

Listový závin se špenátem a balkánským sýrem

Listový závin se špenátem a…

Kuře po kreolsku

Kuře po kreolsku

Jogurtovo-mléčný jahodový koktejl

Jogurtovo-mléčný jahodový koktejl

Masovo-zeleninová rýže

Masovo-zeleninová rýže

Zeleninová frittata

Zeleninová frittata

Jednoduchý obrácený koláč s ovocem

Jednoduchý obrácený koláč s ovocem

Batáty ve slanině

Batáty ve slanině

Salát z rukoly s lososem

Salát z rukoly s lososem

Doporučujeme

20 minut
Křupavé hovězí nudličky s brokolicí

Křupavé hovězí nudličky s brokolicí

45 minut
Vanilkové rohlíčky - rychlé

Vanilkové rohlíčky - rychlé

30 minut
Rumové kuličky nepečené a snadné

Rumové kuličky nepečené a snadné

20 minut
Klasický recept na polevu na perníčky

Klasický recept na polevu na perníčky

60 minut
Linecké těsto pro začátečníky

Linecké těsto pro začátečníky

15 minut
Vaječný koňak

Vaječný koňak

40 minut
Šlehačkové cukroví

Šlehačkové cukroví

30 minut
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

Jak na bramborovou kaši

Poslední sledované recepty

52
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
44
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
26
Výborný karamelový likér
Výborný karamelový likér
21
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
20
Špagety zapečené se sýrem
Špagety zapečené se sýrem

Zajímavé články

Jak na zdravé cukroví? Zkuste marokánky, medovníčky nebo slunečnicové sušenky
Jak na zdravé cukroví? Zkuste marokánky,…
Nejkrásnější vánoční cukroví: Inspirujte se v naší galerii
Nejkrásnější vánoční cukroví: Inspirujte se v…
Dnes vaří Těhotnej kuchař: Skvělé rychlovky, které vám ušetří spoustu času i práce
Dnes vaří Těhotnej kuchař: Skvělé rychlovky,…
Jedlé vánoční dárky: Tipy na doma vyrobené i kupované dobroty pod stromeček
Jedlé vánoční dárky: Tipy na doma vyrobené i…
TOP 6 druhů vánočního cukroví z bílků
TOP 6 druhů vánočního cukroví z bílků
AHA.cz Zemanová zpět v Praze: Z letiště rovnou do nemocnice

Zemanová zpět v Praze: Z letiště rovnou do nemocnice

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Koho ohrozí kolega v práci a kdo potká životní lásku?

Horoskop na další týden: Koho ohrozí kolega v práci a kdo potká životní lásku?

Ženy.cz Cukroví pro líné: 5 rychlovek, které zvládnete, i když máte prosince po krk

Cukroví pro líné: 5 rychlovek, které zvládnete, i když máte prosince po krk

Blesk.cz Moderátorka Naked Attraction Timková: Myslela, že už ji nic nepřekvapí, ale…

Moderátorka Naked Attraction Timková: Myslela, že už ji nic nepřekvapí, ale…

SportRevue.cz FOTO: Vzpomínáte? 28 krásek, které jsme sledovali na olympiádě v Pchjongčchangu

FOTO: Vzpomínáte? 28 krásek, které jsme sledovali na olympiádě v Pchjongčchangu

Maminka.cz Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Koho ohrozí kolega v práci a kdo potká životní lásku?

Horoskop na další týden: Koho ohrozí kolega v práci a kdo potká životní lásku?

Další doporučené recepty:

Francouzská srdíčka
Francouzská srdíčka
Francouzské bagety (Baguettes)
Francouzské bagety (Baguettes)
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory - bez vaření
Francouzské brambory - bez vaření
Francouzské brambory III.
Francouzské brambory III.
Francouzské brambory od mé maminky
Francouzské brambory od mé maminky
  • Recepty.cz
  • Francouzské brambory
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact