• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Napište svůj komentář k receptu

Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.9
hodnotilo: 27
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
11fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

2 porce
    • kuřecí maso pro dvě osoby, nebo vepřové, králičí, krůtí
    • sůl
    • pepř mletý
    • olej
    • máslo
    • 1
      ks cibule velká
    • 1
      lžíce zázvor čerstvě nastrouhaný
    • 1
      lžíce česnek nasekaný (cca 3 stroužky)
    • 250
      ml vývar cca
    • 100
      g červená paprika
    • 100
      g čerstvé žampiony nebo scezené sterilované
    • 100
      g rajčatové pyré
    • tymián sušený nebo snítka čerstvého (lze i rozmarýn)
    • 2
      lžíce harisa - není nutná

Postup přípravy receptu

1
Základem receptu na pomalu dušené kuře, které můžeme připravovat i v hrnci TAJINE, je maso zbavené kůže, ale použít můžeme i maso králičí nebo krůtí, případně i vepřové, hovězí...
2
Dvě porce kuřete (paličky, čtvrtky, prsní řízky...) zbavíme kůže, osolíme a opepříme. V hrnci si rozpustíme kousek másla s trochou oleje a ze všech stran kuře osmažíme. Maso vyndáme, do výpeku přisypeme pokrájenou cibuli, tu necháme zesklovatět a poté přidáme i krátce osmažit i nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Vše zalijeme vývarem, přidáme smažené maso, hrubě pokrájenou papriku, žampiony, bylinky nebo koření dle chuti (adžika, čubrica...) a rajčatové pyré. Místo pyré můžeme použít cca 3-4 oloupaná rajčata. Kdo má rád chuť Harissy, může ji přidat také. Vše mírně osolíme, případně i opepříme (záleží na použitém koření a bylinkách), zaklopíme poklicí a zvolna, na co nejmenším plameni dusíme BEZ míchání, podlévání a téměř i BEZ nakukování alespoň 1,5 hodiny. Pokud použijeme hovězí maso na kostky pokrájené, doba dušení může být i 5 hodin (to už je někdy nutné nepatrně podlít). Maso by mělo být velmi křehké, šťavnaté a díky tomu, že ho ušetříme zbytečného míchání, bude držet pohromadě.
3
Omáčku není třeba ničím zahušťovat, rozdušená cibule, česnek... a rajčatové pyré bohatě stačí.
4
Podáváme s rýží, bramborem, kuskusem, bulgurem, jáhlami, pečivem...
5
Pokud budeme maso dělat v hrnci Tajine, nikdy nevaříme na přímém ohni nebo elektrické plotýnce, aby nádoba nepukla (pokud je keramická a glazovaná), používáme mřízky a podložky, které nám teplo rovnoměrně rozloží pod hrncem. Už se dají běžně koupit i hrnce z ušlechtilé nerez oceli, kdy puknutí nehrozí, ale v klasickém nevelkém kastrolu si doma uvaříte pomalu dušené kuře zrovna tak dobré a nemusíte kvůli tomu běžet do obchodu.
6
Tajine / tažín není konkrétní recept, ale spíše styl vaření ve speciálním hrnci s kónickou vysokou poklicí, kde se využívá stékání přebytečné páry zpět do hrnce. Používáme libovolnou zeleninu, pokrájenou na větší kusy (cuketu, lilek, rajčata, fazolky, mrkev...), různé druhy koření (cayenský pepř, římský kmín, mletý zázvor... a dokonce i skořice). V mnoha dalších úpravách se přidává například i červená čočka, cizrna, fazole... v některých receptech se najdou dokonce i rozinky, fíky...
7
Tažín se dá uvařit i rybí a nebo zcela bezmasý, fantazii se zde meze nekladou a možností a chutí je neskutečně mnoho a každý si určitě najde tu svou.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dušené zázvorové plátky s hlívou a zeleninou

Dušené zázvorové plátky s hlívou a…

Kuře dušené na rajčatech a cibuli

Kuře dušené na rajčatech a cibuli

Dušené kuře po anglicku

Dušené kuře po anglicku

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Yvetta | 9. 1. 2017 11:24

    Neuvěřitelně chutné maso i omáčka. Určitě budu dělat častěji.

  • Šárka Baťková | 11. 12. 2016 16:14

    Bylo výborné a měli jsme ho s rýží. Velký kus masa snědl i náš dvouletý Matýsek, kterému masíčko vždycky přednakrájím, ale tohle křehké maso jedl i bez této procedury.

  • marwillcz | 20. 8. 2016 00:41

    5 hodin něco dusit už je celkem hardcore, nesetkal jsem se s tím ani v Maroku. Tam bylo cca 20 tažínů vedle sebe, dělalo se na dřevěném uhlí a v každém bylo něco jiného. Celkem max. 2 hodiny, a ani to snad ne. A bylo to vše krásně měkké a šťavnaté. Hlavně jde o koření. Ale pokrmy z tažínu jsou jiné než klasicky dušené, takové ty sterilní. Tady to má svoji nádhernou vůni, takže super, doporučuji.

  • Iva Šumová | 19. 5. 2016 13:18

    Bylo to vynikající <3 <3 <3 . Žádné dlouhé pobíhání kolem plotny a jak pravil manžel: nulová námaha se skvělým skóre :-D . Děkuji za recept a doporučuji všem, kdo se rádi dobře najedí :-D

  • Helena | 29. 4. 2016 13:59

    Toto je mimořádně povedený recept. Maso je křehké a omáčka delikatesní. Děkuji.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí Králičí Zelenina
Maso Pokrmy Zdravě i chutně Ostatní Králičí Ze zeleniny Dietní Drůbeží Oběd Večeře Dušení Dietní Děti Vánoce Velikonoce Narozeniny Výjimečný den Svatba Posvícení Oslava Silvestr Návštěva Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Čerstvé žampiony Červená paprika Česnek Cibule Harisa Kuřecí maso Máslo Olej Pepř mletý Rajčatové pyré Sůl Tymián Vývar Zázvor
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Žahour

Žahour

Krůtí gulášek

Krůtí gulášek

Jehněčí kýta pečená se 40 stroužky mladého česneku - Gigot aux 40 gousses d ail

Jehněčí kýta pečená se 40 stroužky…

Domácí pizza podle Míši

Domácí pizza podle Míši

Narozeninový sváteční dort

Narozeninový sváteční dort

Paprikový utopenec

Paprikový utopenec

Cheesecake s limetkami

Cheesecake s limetkami

Sorrentinos, ravioly se sýrovou omáčkou

Sorrentinos, ravioly se sýrovou…

Svěží koláč s lesním ovocem

Svěží koláč s lesním ovocem

Doporučujeme

20 minut
Vepřová panenka s houbami a jablky

Vepřová panenka s houbami a jablky

60 minut
Mandlové vanilkové rohlíčky

Mandlové vanilkové rohlíčky

50 minut
Vánoční marokánky

Vánoční marokánky

20 minut
Klasický recept na polevu na perníčky

Klasický recept na polevu na perníčky

70 minut
Pudinkové cukroví

Pudinkové cukroví

30 minut
Kouzelný vaječný koňak

Kouzelný vaječný koňak

20 minut
Pralinky s burisony

Pralinky s burisony

30 minut
Florentýnky

Florentýnky

40 minut
Šlehačkové cukroví

Šlehačkové cukroví

Poslední sledované recepty

31
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
31
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
18
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
15
Svařák
Svařák
12
Míša řezy - jen dvě vejce!
Míša řezy - jen dvě…

Zajímavé články

Vaječný likér podle celebrit: Jak na ten nejlepší od Josefa Maršálka, Kristíny Nemčkové nebo Florentýny
Vaječný likér podle celebrit: Jak na ten nejlepší…
Linecké cukroví trochu jinak: Zkuste vylepšenou verzi s mákem
Linecké cukroví trochu jinak: Zkuste vylepšenou…
Teplé večeře do půl hodiny: 5 receptů, které zvládnete i při pečení cukroví
Teplé večeře do půl hodiny: 5 receptů, které…
Jak poznat dobré máslo? Záleží na názvu i množství mléčného tuku!
Jak poznat dobré máslo? Záleží na názvu i…
Jak na zdravé cukroví? Zkuste marokánky, medovníčky nebo slunečnicové sušenky
Jak na zdravé cukroví? Zkuste marokánky,…
AHA.cz Čunderlíková alias Ina z Nemocnice: Drama kolem rozvodu s Bobkem

Čunderlíková alias Ina z Nemocnice: Drama kolem rozvodu s Bobkem

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Blesk pro ženy Rudá královna Geislerová opět zazářila! Kdo další zaujal povedeným modelem?

Rudá královna Geislerová opět zazářila! Kdo další zaujal povedeným modelem?

Ženy.cz Hodní kluci to mají fakt těžké! Milujeme je – ale spíš jako bráchu

Hodní kluci to mají fakt těžké! Milujeme je – ale spíš jako bráchu

Blesk.cz Belohorcová o smrti Slováků na Tenerife: Je to o lidské hlouposti!

Belohorcová o smrti Slováků na Tenerife: Je to o lidské hlouposti!

SportRevue.cz Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Maminka.cz České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která si na vánočním večírku utrhnou ostudu: Patříte mezi ně?

5 znamení zvěrokruhu, která si na vánočním večírku utrhnou ostudu: Patříte mezi ně?

Další doporučené recepty:

Dušené kuře (králík) nejen na víně
Dušené kuře (králík) nejen na víně
Dušené kuře (králík) s cizrnou
Dušené kuře (králík) s cizrnou
Dušené kuře po anglicku
Dušené kuře po anglicku
Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou mrkví
Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou…
Dušené maso s dýní
Dušené maso s dýní
Dušené maso s hráškem
Dušené maso s hráškem
  • Recepty.cz
  • Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact