• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Celozrnný pivní chléb
Napište svůj komentář k receptu

Celozrnný pivní chléb

autor: Lenka ze Sydney
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Celozrnný pivní chléb
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg celozrnná žitná mouka lze i napůl s celozrnnou pšeničnou
    • 2
      kostka droždí nebo 4 lžíce sušeného
    • 1
      lžíce hnědý cukr hnědý
    • 3
      lžička mořská sůl
    • 1
      lahev pivo pokojová teplota
    • 2
      hrst pšeničný šrot
    • 1
      hrst ovesné vločky
    • 1
      hrst sezamová semínka
    • 1
      hrst dýňová semínka
    • 1
      hrst lněná semínka
    • 1
      hrst slunečnicová semínka
    • 1
      hrst kmín

Postup přípravy receptu

1
V menší misce zaděláme kvásek z droždí, lžíce cukru a teplé vody. Než se na kvásku vytvoří pěna, smícháme ve velké míse mouku se šrotem, vločkami, solí a semínky. Vše zalejeme pivem a kváskem a dobře uhněteme. Je-li těsto příliš řídké, přidáme buď šrot, vločky nebo mouku. Jestliže je moc tuhé, více vody. (Tip: těsto je hutnější konzistence a nejlépe se zadělává silnému muži s velkýma rukama)! V teple necháme těsto kynout zakryté utěrkou asi 1 hodinu. Znovu promícháme. A opět necháme kynout, asi půl hodiny. Pak z těsta vytvarujeme bochník a necháme ještě chvíli kynout na plechu. Posypeme kmínem.
2
Já chléb peču na mřížce, ale vymazaný plech, nebo pečící papír je taky ok. Dáme do vyhřáté trouby péci na 180 °C a první půl hodiny troubu zbytečně neotvíráme, aby se těsto nesrazilo. Po půl hodině můžeme zkontrolovat a troubu ztlumit na 150 °C. Bochník potřeme vodou se solí a pečeme dokud chléb nemá požadovanou barvu, asi ještě dalších 30-40 minut. Vyzkoušíme špejlí, jestliže ještě chléb není upečený, zabalíme ho do alobalu a pečeme další půl hodiny. Po vytažení z trouby ještě jednou potřeme vodou se solí.
3
Je to náročný recept na práci i čas, ale tento chléb je opravdu výborný a plný zdraví.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Rychlý domácí celozrnný špaldový chléb

Rychlý domácí celozrnný špaldový chléb

Celozrnný chléb s pšeničnou moukou

Celozrnný chléb s pšeničnou moukou

Celozrnný chléb z domácí pekárny

Celozrnný chléb z domácí pekárny

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Lenka Kaňová | 12. 4. 2007 04:29

    Andro, opravdu mě mrzí, že se vám ty žemličky nepovedly. Peču si tento chléb v Austrálii často a je opravdu dobrý. Poprosila jsem švagrovou v Česku, aby chléb upekla v domácí pekárně, a dala mi vědět. Doporučuji vyzkoušet na 1 kilo mouky - 70 gramů čerstvého droždí.

  • Lenka Kaňová | 12. 4. 2007 03:44

    Já peču pouze z celozrnné mouky a to úplně všechno! Máte pravdu paní Stránská, v Česku jsem do pečení přidávala pšeničné klíčky, tady v austrálii dávám "bran", což budou česky otruby.Celozrnná mouka s klíčky (otrubami) je těžká a špatně kyne (v porovnání s bílou moukou), proto dávám více droždí. Žemle jsem nepekla, vždycky jen chléb, ale myslím si, že by menší tvary neměly mít na konečný výsledek žádný vliv.

  • Andra | 26. 2. 2007 09:16

    Možno som urobila chybu, keď som chcela z tohto receptu urobiť namiesto chleba žemličky. Ale určite sa mi potvrdil môj predpoklad, že 2 kocky droždia sú na to množstvo múky veľa. Z celozrnnej múky som robila prvý raz, tak som to nevedela posúdiť. Žemle skončili v koši... hodnotiť nebudem, lebo som sa nedržala presne receptu. Ale určite už nebudem skúšať ani chlieb podľa tohto receptu. Ocenila by som odporúčanie na niektorý "odskúšaný" recept na pečivo z celozrnnej múky.

  • Dagmar Stránská | 20. 1. 2007 22:17

    Šrot nejsou pšeničné klíčky! Šrot jsou otruby, ale může se asi přidat obojí. Myslím si ale, že otrub je už dostatek v celozrnné mouce, pokud ho tam dáte mnoho, těsto se bude drobit a půjde špatně zpracovat. Tak teda nevím, jestli jste to vůbec pekla, když ani nevíte, co do toho dáváte!?!?!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení
Pokrmy Pečivo Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celozrnná žitná mouka Droždí Dýňová semínka Hnědý cukr Kmín Lněná semínka Mořská sůl Ovesné vločky Pivo Pšeničný šrot Sezamová semínka Slunečnicová semínka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Polévka ze zeleného hrášku

Polévka ze zeleného hrášku

Boršč bez masa

Boršč bez masa

Babiččin koláč

Babiččin koláč

Ďábelský Pangasius

Ďábelský Pangasius

Řízky v ovesných vločkách

Řízky v ovesných vločkách

Kokosová rýže se skořicí

Kokosová rýže se skořicí

Jablečné muffiny I.

Jablečné muffiny I.

Dalamánky z chleba

Dalamánky z chleba

Americký jablečný koláč s ořechovou drobenkou

Americký jablečný koláč s ořechovou…

Doporučujeme

20 minut
Vepřová panenka s houbami a jablky

Vepřová panenka s houbami a jablky

60 minut
Mandlové vanilkové rohlíčky

Mandlové vanilkové rohlíčky

50 minut
Vánoční marokánky

Vánoční marokánky

20 minut
Klasický recept na polevu na perníčky

Klasický recept na polevu na perníčky

70 minut
Pudinkové cukroví

Pudinkové cukroví

30 minut
Kouzelný vaječný koňak

Kouzelný vaječný koňak

20 minut
Pralinky s burisony

Pralinky s burisony

30 minut
Florentýnky

Florentýnky

40 minut
Šlehačkové cukroví

Šlehačkové cukroví

Poslední sledované recepty

26
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
16
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
15
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
13
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
8
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka

Zajímavé články

Vaječný likér podle celebrit: Jak na ten nejlepší od Josefa Maršálka, Kristíny Němčkové nebo Florentýny
Vaječný likér podle celebrit: Jak na ten nejlepší…
Linecké cukroví trochu jinak: Zkuste vylepšenou verzi s mákem
Linecké cukroví trochu jinak: Zkuste vylepšenou…
Teplé večeře do půl hodiny: 5 receptů, které zvládnete i při pečení cukroví
Teplé večeře do půl hodiny: 5 receptů, které…
Jak poznat dobré máslo? Záleží na názvu i množství mléčného tuku!
Jak poznat dobré máslo? Záleží na názvu i…
Jak na zdravé cukroví? Zkuste marokánky, medovníčky nebo slunečnicové sušenky
Jak na zdravé cukroví? Zkuste marokánky,…
AHA.cz Důvod rozvodu Vémolových je venku: TO JE TEPRVE SÍLA

Důvod rozvodu Vémolových je venku: TO JE TEPRVE SÍLA

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Blesk pro ženy Barvy roku: Přehled za posledních 12 let. Který odstín milujete, který nestál za nic?

Barvy roku: Přehled za posledních 12 let. Který odstín milujete, který nestál za nic?

Ženy.cz Fenix Awards ocenily vítěze cenami Kateřiny Handlové, kreativní ředitelky Rückl

Fenix Awards ocenily vítěze cenami Kateřiny Handlové, kreativní ředitelky Rückl

Blesk.cz Z tanečního parketu rovnou na natáčení filmu Šviháci: Oblíbená porotkyně Tatiana Drexler je v jednom kole

Z tanečního parketu rovnou na natáčení filmu Šviháci: Oblíbená porotkyně Tatiana Drexler je v jednom kole

SportRevue.cz FOTO : Sexy Soccer! I takhle (kdysi) vypadalo žhavé (a polonahé) fotbalové léto

FOTO : Sexy Soccer! I takhle (kdysi) vypadalo žhavé (a polonahé) fotbalové léto

Maminka.cz Máš šeredné dítě, proč ho vystavuješ? Těžce postižený chlapec (1) bojuje o život, jeho máma s nenávistí okolí

Máš šeredné dítě, proč ho vystavuješ? Těžce postižený chlapec (1) bojuje o život, jeho máma s nenávistí okolí

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která si na vánočním večírku utrhnou ostudu: Patříte mezi ně?

5 znamení zvěrokruhu, která si na vánočním večírku utrhnou ostudu: Patříte mezi ně?

  • Recepty.cz
  • Celozrnný pivní chléb
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact