• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Bulharská trošije (nakládaná zelenina)
Napište svůj komentář k receptu

Bulharská trošije (nakládaná zelenina)

autor: Simča S.
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 11
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Bulharská trošije (nakládaná zelenina)
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks květák
    • 3
      ks mrkev
    • 3
      ks cibule malá , prům.asi 3 cm
    • 4
      ks rajčata malá, ještě pevná, ne úplně dozrálá, žlutá až oranžová
    • 3
      ks paprika
    • 4
      ks kozí rohy
    • 5
      ks feferonka
    • 1
      ks kořen petržele
    • 1
      ks celer bulva
    • 3
      stroužek česnek
    • 40
      g sůl
    • 1
      l voda

Postup přípravy receptu

1
Svaříme vodu se solí na 4% roztok (na 1 l vody 40g soli) a necháme vychladnout. Zeleninu oloupeme a očistíme. Květák rozebereme na menší růžičky, mrkev a petržel nakrájíme na 2 - 3 cm kousky, celer na 1 cm plátky a ty na 2 - 3 cm velké kousky. Zeleninu naskládáme do 2 nebo 5-ti litrových lahví, skládáme těsně k sobě a zlehka je stiskneme dolů. Nahoře uděláme věneček z celerového listí a vše zajistime dřevěnými nebo umělohmotnými pružnými proužky (perky) tak, aby po zalití vychladlým roztokem zůstala zelenina potopená a nevyplavávala na hladinu. Naplněné sklenice se nechají stát při pokojové teplotě (nejlépe na nějakém tácu či plechu, při kvašení se stane, že voda "přešumí") tak dlouho, dokud neproběhně proces mléčného kvašení (podle teptoty v místnosti tak 5 -6 dní). Láhve se v tuto dobu nezavírají, víčko se na ně jen položí, aby se do láhví neprášilo, či nespadl dovnitř nějaký hmyz. Pokud se udělá souvislý povlak, tak dolejeme solný roztok tak až ho odstraníme (přeteče z láhve ven). Tekutina má být cca 1 cm nad zeleninou. Jakmile proběhne proces kvašení (tekutina se vyčistí - vyčeří), nasazovacími umělohmotnými víčky sklenice uzavřeme (nezavírat napevno kovovými víčky uzavírací hlavou!!!) a nechají ve sklepě (nebo spíži s konstantní teplotou - nesmí tam mrznout nebo být teplo!) asi 2 týdny dozrát. Pak je možné zeleninu jíst. Po celou dobu je třeba kontrolovat, zda je zelenina potopená a popřípadě dolévat studeným solným roztokem. Případný vytvořený šum odstraníme.
2
Poznámka: V některých bytech je trochu problém najít místo, kde trošije "dozraje" a nezkazí se. Mělo by tam být temno, chladno a stabilní teplota. Poprvé doporučuji vyzkoušet jednu menší sklenici. Pokud se vše povede, je možné ji nadělat do zásoby, zelenina takto upravaná vydrží celou zimu. Načnutou sklenici si dáváme raději do lednice. Správná trošije je křupavá, mírně slaná zelenina, servírujeme ji buď jako doplněk k jídlu (místo salátu), nebo na obložení studených mís.
3
Výborná je jako "podklad" při popíjení.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Nakládaná zelenina do bramborového salátu

Nakládaná zelenina do bramborového…

Bulharská pomazánka

Bulharská pomazánka

Bulharská polévka s masovými knedlíčky

Bulharská polévka s masovými knedlíčky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • maria | 14. 11. 2016 17:56

    Tato zelenina se jmenuje TURŠIJA

  • Lucie | 18. 4. 2016 14:32

    Já jsem to naložila na zkoušku 1,5 sklenici(různou kořenovou zeleninu + zelí), nechala v kuchyni na lince a na druhý/třetí den to už bylo mňam...a teď to jím a asi mi to dlouho nevydrží..dnes toho udělám více do 5l :) Děkuji

  • Jarmila | 23. 11. 2015 22:35

    Tahle zelenina je výborná, jen bych těla vědět, kde kupujete ta dřevěná preka. Maminka je používala, ale nikde je nemohu sehnat. Jestli někdo víte, dejte mi vědět na j.hokrova@seznam.cz. Děkuji.

  • Hanča | 30. 9. 2015 11:09

    Děláme to léta,trochu jednodušeji: vodu nepřevařuji,musí to být kupovaná neperlivá v petce,nikoli z kohoutku! Sklenice uzavřeme hned umělohmotnými víčky,dáme na plech (kvůli vytečení šťávy) do sklepa - tzn. tma a chlad.Vůbec nemusíme kontrolovat celých šest týdnů,kdy zelenina "zraje". Je to úžasná mňamka hlavně po silvestrovské (i jiných bujarých) noci ;-)

  • Blagica | 24. 10. 2012 15:41

    Zdravim, jen bych chtěla poopravit název, není to TROŠIJE ale TURŠIJA...

  • Simča S.
    Simča S. | 7. 10. 2011 19:03

    Budu monotónní, ale opět si dovoluji připomenout tento recept, neboť je právě aktuální....

  • Simča S.
    Simča S. | 20. 10. 2010 00:14

    Neodpustím si opět nepřipomenout tento recept... právě jsme nakládali, je nejvyšší čas....

  • ladislava staffenová | 6. 10. 2009 10:34

    Tuhle zeleninku takto nakládám, jen čeaneku dávám na 3 litry 3 stroužky a i když bydlím v paneláku, kde je poměrně teplo (jihozápad), tak mi vydrží.A Simča má pravdu, nemá chybu.-))

  • Simča Sládková | 6. 10. 2009 09:47

    Jen lehce připomínám tento recept - právě teď je vhodná doba na nakládání!!!! Máme naloženo 15 sklenic, poslala jsem i foto, tak bude tento recept snad i v "náhodných receptech" a bude se připomínat :-).

  • Simča Sládková | 5. 9. 2008 16:25

    Zdeni, klidně vydrž, ono je to ovlivněno tím počasím. Jinak pokud budeš chtít tu zeleninu na uložení na zimu, tak počkej a nakládej to až z podzimního květáku, ten letní tolik nevydrží.... Ten podzimní je i za rok pěkně křupavý....

  • Zdena z JM | 5. 9. 2008 13:04

    Prosím autorku o radu: naložila jsme 2.várku zeleniny. Už je to 8.den a voda je stále zakalená. U první várky to trvalo přesně 6 dní, než se vyčistila. Mám strach, aby se nezkazila. Může to být tím, že je v místnosti o nějaký stupeň chladněji, než u první várky?Díky za odpověď.

  • Zdena z JM | 25. 8. 2008 07:03

    Tak ze dvou 1,5 l sklenic stačila dozrát jen jedna. První sklenice se snědla už během dvou týdnů "dozrávání". Je to opravdu výborné. Dávám 1 a nakládám dalších zhruba 10 sklenic. Simčo, díky za recept.

  • Zdena z JM | 6. 8. 2008 06:55

    Simčo, tak zelenina je naložená. Krásně to vypadá, tak doufám, že to bude i dobře chutnat. Pokud se podaří, tak by to mohla být taková nízkokalorická pochoutka na zimu.

  • Simča Sládková | 5. 8. 2008 13:29

    Zdeni, zkus to a uvidíš... moji rodiče mi líčili, že než se odstěhovali od prarodičů, tak tam zkoušeli spíž, sklep, koupelnu a nevím co ještě... Nakonec v předsíni byla půdička a tam se zadařilo :-). Teď bydlí v domku, kvašení nechávají v kuchyni a potom to odnesou do sklepa a tam to vydrží do dalšího jara či léta.... Každá návštěva se na to u našich vrhá a žebrá recept :-)

  • Zdena z JM | 5. 8. 2008 07:08

    Zajímavý recept, asi vyzkouším. Tak jak radí autorka, asi nejdříve do dvoulitrové lahve.Dnes jdu na to a tak za 3 týdny dám vědět. Teď je na to ta nejvhodnější doba.

Vyberte, co chcete vytisknout
Zdravě i chutně Zelenina Syrové Bulharsko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celer Česnek Cibule Feferonka Kořen petržele Kozí rohy Květák Mrkev Paprika Rajčata Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kastrůlkové ražniči

Kastrůlkové ražniči

Žampionový salát pro mlsné

Žampionový salát pro mlsné

Losos s jogurtovou omáčkou a smetanové brambory

Losos s jogurtovou omáčkou a…

Perníková chaloupka

Perníková chaloupka

Kuře v zelenině

Kuře v zelenině

Česnekové plátky se slaninou

Česnekové plátky se slaninou

Hořčicové hovězí na špeku a zelenině

Hořčicové hovězí na špeku a zelenině

Jednoduché ovesné sušenky

Jednoduché ovesné sušenky

Chřest smažený v trojobalu

Chřest smažený v trojobalu

Doporučujeme

50 minut
Dýňová panenka Wellington s batátovými hranolky

Dýňová panenka Wellington s…

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

95 minut
Pastýřský koláč

Pastýřský koláč

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

105 minut
Řepánky

Řepánky

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Lokše

Lokše

Poslední sledované recepty

36
Špekáčky na pivu
Špekáčky na pivu
25
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…
20
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
17
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
16
Jednoduchá rajská polévka
Jednoduchá rajská polévka

Zajímavé články

Nádherné vitrážové dorty: Díky jednoduchému zdobení vypadají jako umělecká díla
Nádherné vitrážové dorty: Díky jednoduchému…
Golden milk neboli zlaté mléko: Účinný přírodní lék, na kterém si i pochutnáte
Golden milk neboli zlaté mléko: Účinný přírodní…
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste fermentovaný oves jako zdravou snídani
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste…
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých, tradiční pochoutku našich předků
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých,…
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
AHA.cz Felix a Dáda u hrobu Aničky: Neúplná urna a proč nepřišel její bratr

Felix a Dáda u hrobu Aničky: Neúplná urna a proč nepřišel její bratr

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Blesk pro ženy Kupujete si oblečení, které potom nenosíte? Zkuste v obchodě tyto triky!

Kupujete si oblečení, které potom nenosíte? Zkuste v obchodě tyto triky!

Ženy.cz Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Blesk.cz Co se dělo na Tháliích, když kamery zhasly: Mejdan na jevišti, pivko ve Slávii a cigáro na schodech

Co se dělo na Tháliích, když kamery zhasly: Mejdan na jevišti, pivko ve Slávii a cigáro na schodech

SportRevue.cz FOTO: 41 fotbalových děv, Které jsme mohli vidět v roce 2014 na mistrovství světa v Brazílii

FOTO: 41 fotbalových děv, Které jsme mohli vidět v roce 2014 na mistrovství světa v Brazílii

Maminka.cz „Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

„Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Komu se ozve bývalá láska a kdo si musí dát pozor na podvodníky?

Horoskop na další týden: Komu se ozve bývalá láska a kdo si musí dát pozor na podvodníky?

Další doporučené recepty:

Bulharská musaka -Olga
Bulharská musaka -Olga
Bulharská polévka s masovými knedlíčky
Bulharská polévka s masovými knedlíčky
Bulharská pomazánka
Bulharská pomazánka
Bulharské papriky s Balkánem
Bulharské papriky s Balkánem
Bulharské řezy
Bulharské řezy
Bulharský salát
Bulharský salát
  • Recepty.cz
  • Bulharská trošije (nakládaná zelenina)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact