• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Babiččin páteční půst (Imam Bajalda)
Napište svůj komentář k receptu

Babiččin páteční půst (Imam Bajalda)

autor: airan
0.0
moje hodnoceni
4.8
hodnotilo: 17
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: neuvedeno
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Babiččin páteční půst (Imam Bajalda)
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      ks cibule větší
    • 1
      ks lilek
    • 3
      ks rajčata zralá
    • 1
      ks česnek palička
    • 250
      g mražený hrášek zelený
    • 1
      ks feferonka
    • 1
      šálek slunečnicový olej
    • 1
      lžička hladká mouka
    • 1
      hrnek voda
    • 1
      špetka červená paprika
    • 1
      špetka sůl

Postup přípravy receptu

1
Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a osmažíme na oleji (výjimečně olejem nešetříme), přidáme lžičku mouky, až zrůžoví odstavíme, přidame sladkou papriku a hned zalejeme vodou. Až začne vařit, přidáme na větší kostky nakrájený lilek, povaříme 5 minut a přidáme hrášek, krájená rajčata, feferonku a česnek na plátky. Dusíme do měkka, podáváme s bílým pečivem.
2
Jídlo má hustší konzistenci, nutno častěji míchat. Jíme s plátky bílého pečiva a namáčíme do omáčky jako knedlík. Správný postup ovšem velí, kousky pečiva trhat, nabírat tím omáčku rukou a po každém soustu olízat prsty - zní to zvláštně, ale chuť při správném postupu je lepší.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Plněné lilky Imam bajaldi

Plněné lilky Imam bajaldi

Páteční lívanečky

Páteční lívanečky

Babiččin gjuvec na pátek

Babiččin gjuvec na pátek

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • taknic | 3. 12. 2013 19:16

    Skvělé, olizovala se celá rodina. Maso u nás moc úspěch nemá, ale zeleninová jídla od Airan chutnají vždycky.Díky za recept. Je nám úplně jedno, jestli je recept původní nebo ne, prostě chutná skvěle.

  • Jarmila | 13. 2. 2013 08:24

    Víborné se píše s tvrdým y. V Ý B O R N É. =-O

  • Timejka04 | 23. 2. 2012 17:48

    lahůdka víborné jidjo ;-)

  • Katka | 27. 1. 2012 15:22

    Napíš mi prosím originál recept děkuji

  • sibondelu | 4. 1. 2012 14:13

    Musim Vam dat za pravdu. Jiz osmy rok jsem vdana za Turka a toto jidlo varim opravdu rada a jedla jsem ho mj. v Adane, Izmiru, Istanbulu a samozrejme u pocetnych znamych pochazejicich z ruznych casti Turecka...tento recept ma s originalem spolecneho pouze to, ze jsou v nem rajcata, cibule, cesnek a Lilek. :-D (To Airan: Bu ``Imam bayildi`` degil, kardesim.) Je sice pravda, ze priprava kazdeho pokrmu se lisi v podstate vesnice od vesnice, toto je vsak science-fiktion. Zaradte si tento recept nekam do ceskych receptu. 8-)

  • Janaso | 15. 4. 2011 20:34

    Velmi dobrá večeře.

  • pippiva
    pippiva | 18. 2. 2011 14:34

    S tou zelnackou to trochu skriiiiiiiipe =-O Jinak podle meho nazoru toto uplne staci jako samostatny chod ;-)

  • Ladia
    Ladia | 14. 2. 2011 22:44

    Opravdu byste si jako polévku k tomuto jídlu dali zelňačku? :-S

  • iva nemcova | 3. 4. 2009 12:47

    Chvalim babicku :-) ! Zrovna jsem dojedla,vyborne bezmase jidlo. Davam 1.

  • Radka Slosarova | 31. 1. 2009 17:00

    Vyborny recept. Ma dvouleta dcera toto jidlo zboznuje (samozrejme bez feferonky) s ryzi basmati. Navic pridavam listy koriandru nebo petrzelku.

  • Tereza J. | 10. 12. 2008 21:58

    Keďže Airan tu už nechodí, dovolím si odpovedať. Airan pochádza z Bulharska, jej bulharské recepty sú výborné, darmo, Bulhari to so zeleninou vedia. Z ktorej časti Turecka to pochádza neviem, a pravdu povediac je to jedno. Airan učila variť hlavne babička, a každé cudzie jedlo si človek obyčajne prispôsobí svojej národnej kuchyni. Možno to tak bolo aj s týmto receptom, možno nie. Čo je originálne, ťažko niekedy povedať. Naše bryndzové halušky niekto robí s hladkou múkou, iný s polohrubou, niekto s vajíčkom do cesta, iný bez, jedni s kyslou smotanou, druhí roztopia bryndzu s lyžicou mlieka...Možno povedať o niektorých, že nemajú s originálom nič spoločné ? Asi nie... Ktoré sú originál?

  • Bahar Karaer | 10. 12. 2008 21:32

    Ziju pres 15 let v Turecku a opravdu bych chtela vedet, v ktere casti Turecka se takto "iman bayıldı" (takto se to v originale pise) vari. S originalnim receptem to nema naprosto nic spolecneho. Pokud budete chtit rada vsem recept zaslu e-mailem.

  • Tereza J. | 3. 11. 2008 16:55

    Výborné ! Dobre sme si pochutili. Airan tu už nechodí, pochválim jej recept mailom, ale pre tých, čo tu chodia, je to ozej ľahké a výborné. Super zeleninka :))) Za 1 :)))

  • Pilence | 26. 9. 2005 21:46

    Airan dekuji za objasneni puvodniho receptu. Pile

  • Airan Novakova | 26. 9. 2005 20:13

    Verko, dekuji za chvalu na babicku...umela toho opravdu hodne a rada jeji obycejna jidla varim dodnes.Zrovna jsem na vas myslela, dneska jsem delala vasi marmeladu z bezinek a jablek - reakce rodina byla, ze je je z boruvek..ta kombinace s jabkama je super! Dekuji za recept. Pile, puvodny recept je ten, co jste dovezla z Belehradu, jen se lilek nesmazi ale pece v troube. Turecky hodža v Sofii byl nas soused a od jeho zen mela babicka ten recept, udajne krajovy z okoli Diarbekiru:-))

  • Pilence | 26. 9. 2005 18:54

    Tak trochu podobny recept jsem si dovezla z Belehradu. Mam ho pod nazvem IMAM BAJILDI, coz pry v turectine ma byt neco jako "Vladce omdlel" (nevim zda z prejedeni, nebo blahem ,-). V mem receptu se vsak lilkum ukroji stopka, podelne se hluboce nariznou ze vsech stran a vcetne techto zarezu se osoli, aby pustil horkost. Pak se oplachne. Zarezy se naplni smesi jemne sekaneho cesneku a petrzelove nate. Pak se opece ze vsech stran na oleji. Oloupana, nakrajena rajcata se osmazi na trose oleje, ochuti soli, vegetou, peprem a cukrem.Opeceny lilek se da do vymazaneho pekace, prelije se rajcaty a zapece zhruba 1/2 hodiny... Moc mi to chutnalo, ale sama jsem to jeste nevyzkousela. Pujdu na to asi jako Airan, smazit lilek v celku me nelaka. Jen by me zajimalo, vzhledem k tomu, ze jsem v Bosne pod timto nazvem dostala lilek plneny ryzi i masem, jak vlastne zni uplne ten puvodni turecky recept. Pile

  • Věra | 26. 9. 2005 14:56

    Určitě to bude zase pochoutka,musím odzkoušet. Arian co baštila Vaše babička v pondělí, v úterý, ve středu, ve čtvrtek, v sobotu a v neděli, když v pátek měla tak dobré půsty.. ?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zelenina
Pokrmy Zdravě i chutně Ze zeleniny Zelenina Oběd Večeře Pozdní večeře Dušení Turecko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Červená paprika Česnek Cibule Feferonka Hladká mouka Lilek Mražený hrášek Rajčata Slunečnicový olej Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Dezert Pavlova

Dezert Pavlova

Alenčin rychlý skládaný salát

Alenčin rychlý skládaný salát

Bábovka olejová II.

Bábovka olejová II.

Panenky v parmském kabátku s batátovými chipsy

Panenky v parmském kabátku s…

Cuketa na smetaně II.

Cuketa na smetaně II.

100% rajská šťáva - sterilovaná

100% rajská šťáva - sterilovaná

Smetanové tvarůžky (syrečky)

Smetanové tvarůžky (syrečky)

Játrová směs se zeleninou

Játrová směs se zeleninou

Smaženka s restovanou zeleninou

Smaženka s restovanou zeleninou

Doporučujeme

20 minut
Vepřová panenka s houbami a jablky

Vepřová panenka s houbami a jablky

60 minut
Mandlové vanilkové rohlíčky

Mandlové vanilkové rohlíčky

50 minut
Vánoční marokánky

Vánoční marokánky

20 minut
Klasický recept na polevu na perníčky

Klasický recept na polevu na perníčky

70 minut
Pudinkové cukroví

Pudinkové cukroví

30 minut
Kouzelný vaječný koňak

Kouzelný vaječný koňak

20 minut
Pralinky s burisony

Pralinky s burisony

30 minut
Florentýnky

Florentýnky

40 minut
Šlehačkové cukroví

Šlehačkové cukroví

Poslední sledované recepty

24
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
15
Vánoční marokánky
Vánoční marokánky
13
Vepřová panenka s houbami a jablky
Vepřová panenka s…
12
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
11
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…

Zajímavé články

Vaječný likér podle celebrit: Jak na ten nejlepší od Josefa Maršálka, Kristíny Němčkové nebo Florentýny
Vaječný likér podle celebrit: Jak na ten nejlepší…
Linecké cukroví trochu jinak: Zkuste vylepšenou verzi s mákem
Linecké cukroví trochu jinak: Zkuste vylepšenou…
Teplé večeře do půl hodiny: 5 receptů, které zvládnete i při pečení cukroví
Teplé večeře do půl hodiny: 5 receptů, které…
Jak poznat dobré máslo? Záleží na názvu i množství mléčného tuku!
Jak poznat dobré máslo? Záleží na názvu i…
Jak na zdravé cukroví? Zkuste marokánky, medovníčky nebo slunečnicové sušenky
Jak na zdravé cukroví? Zkuste marokánky,…
AHA.cz Důvod rozvodu Vémolových je venku: TO JE TEPRVE SÍLA

Důvod rozvodu Vémolových je venku: TO JE TEPRVE SÍLA

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Blesk pro ženy Barvy roku: Přehled za posledních 12 let. Který odstín milujete, který nestál za nic?

Barvy roku: Přehled za posledních 12 let. Který odstín milujete, který nestál za nic?

Ženy.cz Fenix Awards ocenily vítěze cenami Kateřiny Handlové, kreativní ředitelky Rückl

Fenix Awards ocenily vítěze cenami Kateřiny Handlové, kreativní ředitelky Rückl

Blesk.cz Hezuckého (†55) kamarád popsal boj o Patrikův život: Jiskřička naděje zhasla po 3 dnech! Přitom už měli plán

Hezuckého (†55) kamarád popsal boj o Patrikův život: Jiskřička naděje zhasla po 3 dnech! Přitom už měli plán

SportRevue.cz FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

Maminka.cz Jak rodiče vychovávají neúspěšné děti? Co při výchově nedělat, aby byly děti spokojené a sebevědomé?

Jak rodiče vychovávají neúspěšné děti? Co při výchově nedělat, aby byly děti spokojené a sebevědomé?

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která si na vánočním večírku utrhnou ostudu: Patříte mezi ně?

5 znamení zvěrokruhu, která si na vánočním večírku utrhnou ostudu: Patříte mezi ně?

Další doporučené recepty:

Babiččin koláč
Babiččin koláč
Babiččin košíček - Pepíček
Babiččin košíček - Pepíček
Babiččin nadýchaný závin bez kynutí
Babiččin nadýchaný závin bez kynutí
Babiččin perníkový koláč s kokosem
Babiččin perníkový koláč s kokosem
Babiččin rozinkový koláč
Babiččin rozinkový koláč
Babiččin rychlý jablečný koláč
Babiččin rychlý jablečný koláč
  • Recepty.cz
  • Babiččin páteční půst (Imam Bajalda)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact