Jíška je nejstarší a nejznámější zahušťovadlo pokrmů, takže vám její příprava nejspíš nebude neznámá. Přesto se teď o ní možná dozvíte něco nového. Není totiž jíška jako jíška.
Tuto kašovitou směs připravujeme ze stejného množství rostlinného tuku nebo másla a mouky. Zásmažka se připravuje pražením mouky na tuku, je jí ale více druhů a ke každému pokrmu se hodí jiný. Můžou být světlé nebo tmavé druhy, ale i jíška na sucho. Na světlou jíšku se nejlépe hodí čerstvé máslo (ideálně tzv. ghí – přepuštěné máslo, zbavené přebytečné vody, které se nebude připalovat), anebo Hera.
Video, v němž najdete přípravu té nejlepší jíšky krok za krokem, najdete ZDE.
Na tmavou jíšku, která bude mít silnější aroma, potom využijeme ideálně sádlo, anebo jiný rostlinný tuk. Suchou jíšku (bez tuku) používáme při úpravě dietních jídel, anebo k ulehčení trávicímu ústrojí. Suchá jíška je vlastně dozlatova opražená hladká mouka. Pražíme v troubě nebo na sporáku pozvolna zhruba 10 minut.
K zahuštění omáček s výraznou chutí – masových, zeleninových i luštěninových, se hodí jíška cibulová. Příprava je jednoduchá. Oloupanou a najemno nakrájenou cibuli osmažíme na rozehřátém tuku, zasypeme ji moukou a mícháme, dokud jíška nebo zásmažka nemá zlatožlutou barvu.
Návod na přípravu bešamelu najdete ZDE.
Smíchejte limetkovou šťávu, džus, cukr, vejce a nakrájené máslo. Vše vařte ve vodní lázni za stálého míchání, dokud hmota neztuhne, zhruba 7-10 minut.... více o Limetkový krém
Rozdrtíme nahrubo sušenky a smícháme je s kokosovým olejem. Dortovou formu (22 cm) vyložíme pečícím papírem (nebo použijeme nepřilnavou silikonovou... více o Borůvkový koláč
Cuketu pokrájíme na plátky, které následně osmažíme na trošce oleje zprudka na skus a dozlatova. K cuketě přidáme krátce osmažit na jemno nasekané dva... více o Těstoviny (nejen) s krevetami a cuketou
Vodu, žloutek, ocet a sůl vyšlehejte a důkladně propracujte s moukou a tukem. Těsto nechte minimálně 2 hodiny odpočinout v ledničce, ideálně přes noc.... více o Kremrole paní Čermákové
Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět pokrájený pórek. Přisypeme na kostičky pokrájené brambory, přilijeme vývar a vaříme do změknutí brambor. Pak... více o Bramborovo-pórková polévka s fazolemi a koprem
Nakrájíme cibulku a orestujeme na pánvi. Přidáme na kousky nakrájené, osolené a opepřené kuřecí maso a necháme zatáhnout. Poté zalejeme mlékem nebo... více o Sýrová omáčka s těstovinami Tagliatelle
Vařené brambory ve slupce necháme zchladnout, oloupeme, nastrouháme do mísy, osolíme, přidáme vejce, promícháme a přidáváme mouku dle potřeby. Těsto... více o Bramborové noky s dušeným špenátem
Mouku promícháme s cukrem, přidáme změklou heru nakrájenou na kousky a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu cca 30 minut odležet.... více o Tartaletky
Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukry a vyšleháme vše do pěny, přidáme olej, přesnídávky nebo rozvary či pyré a promícháme. Přisypeme mouku se... více o Buchta (koláč) z přesnídávek - jednoduchá a vláčná
Korpus: do mísy rozklepneme vejce, přilijeme kefír a olej, přisypeme cukr, kakao, mouku s kypřidly a vše promícháme na hladké těsto, které nalijeme do... více o Kefírovo-kokosové řezy: Eskymo po našem
Jogurt osladíme dle chuti, kdo málo sladí, přidávat cukr nemusí. Oslazený jogurt smícháme s pokrájeným kompotovaným ovocem, které jsme si nechali... více o Jogurtový tropik dort - nepečený
Množství záleží na tom, kolik chceme mít zásob na zimu. Rozvar se dá udělat 100% švestkový, čili žádné další doslazování ani ochucování, nebo podle... více o Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...
Dodržujeme poměr 2:1 - dva díly masa, jeden díl sýru. Bůček pomeleme, osolíme, přidáme dvě vejce, pažitku, nahrubo strouhaný sýr a dobře promícháme.... více o Bůčkový holandský řízek
Do hrnce dáme vařit lehce osolenou vodu na gnocchi nebo těstoviny (kdo jak chce) a dle návodu během přípravy "omáčky" uvaříme. Na pánvi rozpustíme... více o Gnocchi / Těstoviny se smetanou, špenátem, česnekem a špetkou kari
Všechny ingredience na drobenku dáme do větší mísy a užmouláme mezi prsty drobenku. Pokud je třeba, přidáme po lžičkách mléko nebo naopak trochu mouky... více o Drobenkový kokosový koláč s tvarohem
Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, necháme ho v chladu půl hodiny proležet, pak jím pokryjeme dno a část okrajů plechu vyloženého... více o Amorův jablečný řez (koláč)
Množství záleží na počtu strávníků. Pokud budeme připravovat dýni v troubě, pokrájíme ji na větší kostky, které dáme v jedné vrstvě na plech s pečícím... více o Kořeněná dýně - pečená nebo grilovaná
Ze sypkých surovin, másla a vejce vytvoříme drobenku, polovinu vyrovnáme na plech vyložený pečícím papírem. Na ni poklademe nastrouhaná jablka, ze... více o Jednoduchý drobenkový jablečný koláč - výborný
Z pohanky a čočky uvařte v zeleninovém vývaru hustou kaši. Nechte ji vychladnout a zatím si na pánvičce osmažte najemno pokrájenou červenou cibuli s... více o Karbanátky z pohanky, červené čočky a mrkve
Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vejce, mouku s kypřidlem a hrubě rozmačkané čerstvé jahody (nebo rozmražené). Dobře promícháme a... více o Jahodový dort s tvarohem a želé
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme tvaroh, vlažné máslo, kakao, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.... více o Tvarohový dort se strouhanou čokoládou
Na rozpuštěném másle orestujeme drobně pokrájenou cibuli, přidáme droždí a smažíme. Droždí se nejdřív rozpustí, pak zpění a až zrůžoví a začne se... více o Míchaná vejce s droždím
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z jedné strany rozetřeným česnekem. Dáme do vymazaného pekáčku máslem, nenatřenou stranou nahoru.... více o Utajená česneková krkovička
Cibuli oloupeme a na jemno nakrájíme. Rozehřejeme máslo a cibuli na něm podusíme. Posypeme sladkou paprikou a moukou a zlehka opražíme. Hrnec... více o Papriková krémová polévka
Z uvedených surovin zpracujeme hladké těsto, zabalíme do folie a necháme odpočinout minimálně 30 minut v lednici. Těsto rozválíme na pečícím papíře a... více o Letní linecký koláč
Majonézu, citronovou šťávu a 1 lžíci vody spolu prošlehejte v míse. Kuře vykostěte, případně zbavte kůže a nakrájejte na sousta nebo nasekejte nahrubo... více o Salát waldorf s kuřetem
Z bílků a půlky cukru si připravíme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem. Hmoty spojíme, vmícháme vločky, oříšky, čokoládu, mouku a kypřidlo.... více o Vločkové řezy s krémem
**Špecle:** Vejce si rozšleháme se špetkou soli, přidáme vodu, přisypáváme mouku a mícháme. Mouky přidáme tolik, aby nám vzniklo těstíčko husté tak,... více o Špecle se slaninou a žampiony
Nejdříve si připravíme těsto, protože budeme čekat, než nakyne. Do misky nasypeme mouku (na jednu středně velkou pizzu připadne tak 120 g mouky, ale... více o Skvělá italská pizza
V misce rozšleháme vejce, mléko a sůl. Po troškách přidáváme mouku, až vznikne hladké tekuté těsto, a nakonec přimícháme minerálku. Na malé pánvi... více o Palačinky snů
Syrové a vařené brambory nastrouháme, přidáme vajíčko, mouku, sůl a olej, řádně promícháme. Přidáme na kostičky nakrájené rohlíky. Namočenýma rukama... více o Bavorský knedlík
Do mouky rozdrobíme tuk a s ostaními přísadami a nastrouhanou mrkví a mlékem zpracujeme v těsto husté jako na bublaninu. Pečeme při střední teplotě.... více o Mrkvový koláč III.
Namočenou čočku uvaříme s bobkovým listem a pepřem do měkka. Osolíme a zahustíme zásmažkou z oleje, mouky a mléka. Můžeme zahustit i záklechtkou.... více o Čočkový prívarok
Celer oloupeme, očiistíme a nastrouháme nahrubo, zakapeme citronovou šťávou, přidáme na malé tenké proužky nakrájené tyčinky (tyčinku překrojím na 3... více o Celerová pomazánka III.
Rozehřejeme margarín s olejem, přidáme med a smícháme. Rozšleháme vejce s mlékem a jogurtem. Šlehané vejce smícháme s tukem a medem, přidáme mák a... více o Jogurtovo-mrkvový koláč s mákem
Do misky nastrouháme 2 natvrdo uvařené vejce, přidáme najemno nakrájenou cibuli, sůl, pepř tvaroh a tatarku.... více o Tvarohová pomazánka
Oloupané brambory nakrájíme na kolečka asi 2 mm silná. Na kostičky cibuli osmažíme dozlatova, přidáme sladkou a pálivou papriku, mleté maso a vše... více o Bramborová musaka
Zaděláme těsto smícháním tvarohu, mouky, tuku. Rozválíme na plát cca 3-5 mm silný. Vykrojíme čtverečky cca 6x6 cm. Dáme lžičku marmelády, přeložíme do... více o Tvarohové šátečky na sladko i na slano
Dobře uzrálé avokádo oloupeme, vyjmeme pecku a rozetřeme vidličkou. Rajče nakrájíme nadrobno, přidáme nakrájenou cibuli nebo šalotku, 1 lžičku... více o Salsa guacamole
Do nastruhané mrkve dat tavený sýr, vajíčko najemno, přidat majolku a tatarku (nemusí být). Namazat na veku.... více o Mrkvová pomazánka II.
Mouku, cukr, vanilkový cukr, máslo a vejce vypracujeme (lépe řečeno upatláme) do hladkého těsta, vyložíme jím koláčovou formu (nebo pekáč) a utvoříme... více o Tvarohový koláč s meruňkami
Všechny suroviny, kromě posypu, vložíme do pečící nádoby ve výše uvedeném pořadí. Zapneme na program Těsto. Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučenou... více o Pletýnky, uzly
Kakaové: moučkový cukr, heru vyšleháme, přidáme kakao, prášek do pečiva, mouku a trochu vody tak, aby těsto nebylo řídké. Vlijeme na vymazaný a... více o Tvarohová buchta tříbarevná
Plechovky se salkem vložíme neotevřené do hrnce s vodou, přivedeme do varu a vaříme při mírné teplotě 2 hodiny. Vyjmeme a necháme zchladnout. Mezitím... více o "Pravé" Baileys
Mouku, tvaroh, vanilkový cukr, vejce a prášek do pečiva smícháme, přidáme rum. Těsto nabíráme lžící a pomalu smažíme ve vysoké vrstvě oleje. Při... více o Tvarohové smaženky jako dezert
Mléka, mouku a cukr zahříváme ve vodní lázni nebo v teflonovém kastrole na mírném ohni do zhoustnutí, přidáme máslo. Do husté hmoty zamícháme směs... více o Marokánky
Kuře dobře omyjeme. Marinádu připravíme smícháním oleje, medu, sojové omáčky, kečupu a soli. Touto směsí potřeme kuře zevnitř i vně a necháme chvíli... více o Grilované kuře
Řepu důkladně očistíme kartáčem. Vaříme ve vodě zhruba 45 minut doměkka. Oloupeme jablka, rozčtvrtíme je, zbavíme jadřinců a nahrubo nastrouháme. Křen... více o Salát z červené řepy
Maso nakrájíme na plátky a prudce osmažíme na oleji. Posypeme kmínem a odstavíme. Rajčata oloupeme a nakrájíme je na čtvrtky. Ve vývaru je vaříme... více o Rajská polévka s masem
Housku namočíme do studené vody. Naťové cibulky očistíme, opereme a nakrájíme na kolečka. Spolu s lžící hořčice je vmícháme do 150 g tvarohu. Pak... více o Plněná sekaná pečeně