Přidáváte někdy do těsta na moučníky či chléb celé ořechy a ty vám všechny při pečení propadnou až na dno formy či pekáčku? Použijte příště tento trik.Ořechy nejdřív nasucho na plechu v troubě orestujte, budou mít vyraznější chuť a nebudou padat ke dnu.
Troubu předehřejte na 170°C A plech vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte mleté pistácie se zbylými ingrediencemi. Ostatní pistácie nasekejte... více o Pistáciové sušenky
Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak... více o Utopenci podle Gajzy
Brambory omyjte, vložte do hrnce a zalijte studenou vodou. Vodu osolte, přiveďte k varu a brambory vařte téměř doměkka, asi 20 minut. Karotky zatím... více o Rukolový salát s novými bramborami
Maso pokrájíme na kostičky či nudličky, osolíme, okořeníme kari kořením dle chuti a zaprášíme solamylem (cca 1 lžíce). Na rozpálenou pánev s trochou... více o Kuřecí kari maso s cuketou
Dobře očištěnou kachnu nasolíme nejlépe den před plněním a pečením. Před pečením naplníme nádivkou a pokmínujeme dle chuti. Rohlíky den až dva staré... více o Kachna s nádivkou - nejen velikonoční
Brambory a pastinák očistěte a nakrájejte na kostičky. Uvařte v osolené vodě do poloměkka a sceďte. V hrnci rozpusťte máslo a zpěňte na něm krupici.... více o Pórková polévka se slaninou I.
Nejprve vepřové maso nakrájíme na kostky jako na guláš a pár kousíčků jen nameleme. K masu přidáme sůl, vodu a moučkový cukr a pořádně prohněteme,... více o Domácí šunka ála vepřováček
Zelná směs: na malém množství oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, k té přisypeme pokrájenou slaninu a dále smažíme. Když je i slanina... více o Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)
Na kousku másla osmažíme jemně pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme krátce osmažit i nasekaný nebo nastrouhaný česnek. Přidáme mražený listový špenát... více o Bramborovo-špenátová polévka
Sklenici rýže nasypeme do hrnce, přisypeme kari a sůl dle chuti, přilijeme vodu dle návodu na obalu rýže a vaříme podle uvedeného času doměkka za... více o Fazolková rýže - (nejen) příloha
Do mísy jsem dala vše tak, jak leželo či stálo na lince, kromě čokolády, tu jsem nejprve dala na minutku do hrnečku do mikrovlnky. Pak už stačilo vzít... více o Buchta z cizrny
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej s vodou a prošleháme. Vmícháme mouku s kypřidlem a opět prošleháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh z... více o Piškotový korpus - dvoupatrový dort
Maso pokrájíme na kostičky, osolíme a okořeníme kořením dle chuti. Necháme krátce proležet, pak osmažíme v rozpáleném oleji doměkka a dozlatova. Maso... více o Adžika masovo-zeleninová směs
Nejprve důkladně omyjeme zeleninu. Nakrájíme ledový salát, do něj nastrouháme mrkev a promícháme. Dále nakrájíme zbytek zeleniny a znova promícháme i... více o Zeleninový salát s domácí zálivkou
Brokolici dáme chvíli vařit do osolené vody. Mezitím si vymažeme pekáček máslem a přidáme do něho jeden malý svazek jarní cibulky na kolečka, bílou... více o Zapečená brokolice se zeleninou a šunkou
Všechny tyto suroviny smícháme dohromady. Pokud těsto bude řídké, přidáme mouku. Připravíme si vál a z těsta si vyvalujeme placky a zvolna pečeme na... více o Lokše (langoše)
V osoleném půllitru vody uvaříme polentu (krupici) na opravdu hustou kaši, dáme na vodou vylitý (vymazaný) plech (používám formu na koláč) a necháme... více o Pizza z polenty - zdravě
Na rozpuštěném másle s olejem necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu s kořením a necháme ji restovat. Pak... více o Dýně s kořenovou zeleninou na smetaně - dýňová omáčka
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme hrubě nastrouhanou dýni, rozpuštěné teplé máslo, aroma nebo citronovou kůru, mouku s kypřidlem a dobře... více o Dýňová bábovka - dvoubarevná
1. V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, cukr a vanilkový cukr. 2. Přidáme mléko, olej, vejce a nastrouhanou margotku. 3. Těsto nalijeme na... více o Buchta Margotka
Do hrnce nalijeme 400 ml mléka osladíme lžící cukru, rozlámeme do něj celou čokoládu na vaření a ohříváme dokud se čokoláda nerozpustí. Pak přidáme... více o Domácí Monte krém
Maso promíchejte s jemně nasekanou cibulkou a česnekem. Přidejte další ingredience a vytvořte dobře tvarovatelnou směs. Je-li potřeba, přisypte více... více o Masové knedlíčky v rajské omáčce
Nivu jemně nastrouháme a smícháme s přírodní Lučinou dohladka. Podle chuti osolíme a opepříme. Pomazánku mažeme na pečivo, zdobíme vlašským ořechem a... více o Lučinovo-nivová pomazánka
Jahodová náplň: jahody rozmačkáme s moučkovým cukrem a vmícháme trochu ušlehané smetany. Do tuhého sněhu z bílků zašleháme cukr, strouhané ořechy a... více o Jahodový dort se smetanou
Řízky prokrojíme, lehce nasolíme, uvnitř potřeme hořčicí, do každého řízku položíme sýr a podélně prokrojenou klobásu, zavřeme a posypeme kořením. Na... více o Kuřecí řízky s klobáskou (v alobalu)
Žloutky rozmícháme s cukry, přidáme pomazánkové máslo, mléko, mouku s práškem do pečiva a řádně promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků a... více o Ovocný koláč z pomazánkového másla
Sekaná: všechny ingredience(kromě oleje) na sekanou dáme do mísy a důkladně promícháme. Z vytvořené směsi uděláme šišku, kterou dáme do olejem... více o Paprikovo-rajská omáčka s paprikovou sekanou
Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme rozdrobené droždí se lžící cukru, dvěma lžícemi mouky a necháme v teple pod utěrkou vzejít kvásek. Do mísy... více o Švestkové buchty
Utřeme máslo a vejce s cukrem a špetkou soli. Přidáme mouku, kakao, kypřící prášek a mák. Přilijeme likér(nebo šťávu z kompotu), promícháme. Těsto... více o Višňová bublanina s mákem
Syrové brambory nakrájíme do pečící mísy. Z mletého masa vytvarujeme masové kuličky, které ochutíme dle vlastního vkusu česnekem, majoránkou, jemně... více o Mleté maso zapečené s bramborem, těstovinou
Nejdříve utřeme heru s cukrem, pak postupně přidáme ostatní ingredience. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh. Dáme péci do vysypané a vymazané formy.... více o Kakaová bábovka
Brambory umyjeme, každou zvlášť zabalíme do alobalu a vložíme do trouby, zvolna pečeme asi 45 minut. Nivu rozmačkáme vidličkou a utřeme ji s tvarohem,... více o Brambory se sýrovou náplní
**Těsto:** všechny suroviny smícháme vařečkou s teplým (ne HORKÝM) mlékem, nezaděláváme kvásek, výsledek má konzistenci hustšího litého těsta. Mísu... více o Borůvkový koláč IV.
Svaříme vodu se solí na 4% roztok (na 1 l vody 40g soli) a necháme vychladnout. Zeleninu oloupeme a očistíme. Květák rozebereme na menší růžičky,... více o Bulharská trošije (nakládaná zelenina)
Do mouky rozdrobíme tuk a s ostaními přísadami a nastrouhanou mrkví a mlékem zpracujeme v těsto husté jako na bublaninu. Pečeme při střední teplotě.... více o Mrkvový koláč III.
Cibuli a anglickou slaninu pokrájíme na kostičky a společně orestujeme. Přidáme propláchnuté červené fazole (bez nálevu) a ochutíme kečupem, hořčicí,... více o Bretaňský fazolový salát
Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Poté přidáme vrchovatou lžičku skořice a zašleháme. Dále přidáme olej a mléko a vše... více o Bábovka s jablíčky a skořicí
Vejce uvaříme natvrdo, horká oloupeme, přepůlíme a dáme na talířek. Posypeme nadrobno pokrájenou cibulkou, osolíme, zaprášíme sladkou nebo pálivou ... více o Vejce na maďarský způsob
Květák rozebereme na růžičky a zpola jej uvaříme v osolené vodě - scedíme a necháme vychladnout. Pečené či vařené kuřecí maso nakrájíme na kousky,... více o Květákový nákyp s kuřecím masem
Sušenky rozdrtíme válečkem ještě zabalené (drť nemusí být úplně jemná), pak vysypeme do mísy a smícháme s rozpuštěným máslem. Ochutíme skořicí,... více o Cheesecake jednoduše podle Alberta - též DIA
Maso nakrájíme na kousky asi 2x2 cm, aglickou slaninu na proužky, cibuli na kolečka, posypeme kořenim a přidáme olej - stačí i slunečnicový. Necháme... více o Kuřecí ražniči pro lenochy
V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a uprostřed uděláme důlek. Vejce utřeme s třetinou cukru a vanilkovým cukrem a tuto směs nalijeme do... více o Tvarohová štola s rozinkami
Celer rozkrojíme na větší kusy a dáme povařit do poloměkka (cca 7 minut). Obereme a na jemno natrháme (nebo vidličkou rozmačkáme) maso z ryby (při... více o Humrové chlebíčky
Sýr a vajíčka nastrouháne najemno, přidáme utřený česnek, sůl, pepř, nasekanou pažitku nebo petrželku (v zimě dávám sušenou nebo mraženou) a vmícháme... více o Silná česneková pomazánka na jednohubky
Vajíčka si rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s cukrem a potom přidáme vodu a olej, opět vyšleháme. Nakonec přidáme mouku a prášek do... více o Bublanina II.
Na vále zpracujeme v těsto (jestliže se hůře zpracovává přidáme 1-2 lžíce mléka). Zpracované těsto necháme odpočinout a potom vtlačujeme ve slabé... více o Dobré košíčky
Řízky omyjeme a osušíme. Z poloviny citronu vymačkáme šťávu, druhou nakrájíme na plátky. Na polovinu řízku položíme plátek citronu, maso přes něj... více o Pikantní telecí řízek
Z rozdrobeného droždí, trošky teplého mléka, lžičky cukru a lžičky mouky necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, promícháme,... více o Doudlebské vdolky
Do rozemletých jater přidáme sádlo, vejce, šlehačku, sůl a pepř. Vše dobře vymícháme. Formu na srnčí hřbet vyložíme plátky slaniny, vlijeme směs a... více o Domácí paštika
Brambory uvaříme ve slupce. Potom je slijeme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Vývar přivedeme k varu. Cibule oloupeme,... více o Lehký salát