Aby vám při vaření například polévka neutíkala z hrnce, stačí potřít jeho okraje zevnitř sádlem nebo olejem. Stejný fígl využijete i pokud svařujete mléko, které má tendenci rychle a náhle vzkypět, stačí potřít okraje hrnce máslem.
Recept na poctivý domácí vývar, jak ho připravují šéfkuchaři, najdete ZDE.
Smíchejte limetkovou šťávu, džus, cukr, vejce a nakrájené máslo. Vše vařte ve vodní lázni za stálého míchání, dokud hmota neztuhne, zhruba 7-10 minut.... více o Limetkový krém
Na rozpálené pánvi s troškou sádla či oleje osmažíme pokrájené osolené a opepřené kostky nebo nudličky masa ze všech stran dozlatova. Kdo chce, může... více o Vepřové se zelím v minutkové verzi
Vepřovou plec nakrájejte na kostky velké asi 10 x 10 cm. Osolte a opepřete. Dvě cibule a paličku česneku oloupejte a překrojte napůl. Přidejte k masu... více o Trhané vepřové
Omyté ovoce rozdělte, část si nechte na ozdobu a zbytek vložte do úzké a hluboké nádoby. Přidejte jahodovou marmeládu, šťávu z citronu a sirup z agáve... více o Domácí ovocná limonáda
Do silnějších plátků libovější krkovičky si opatrně prokrojíme hlubší kapsy a opatrně přes fólii mírně naklepeme. Krkovičku osolíme, opepříme,... více o Plněná krkovička
Mouky nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme žloutek a cukr a přilijeme vlažné mléko, mírně promícháme na... více o Babičky škvarkoví šneci
Na trošce tuku osmažíme dorůžova cibuli, ke které přisypeme osmažit pokrájené špekáčky nebo Gothaj, případně paprikovou klobásu... Po osmažení přidáme... více o Bramborový guláš s baby karotkou
Den před pečením si připravíme základ na náplň: smícháme jeden velký tučný jogurt a jednu velkou zakysanou smetanu, nalijeme do cedníku vyloženého... více o Cheesecake z domácí lučiny
Mleté maso (vepřové, hovězí či drůbeží) dáme do mísy, přidáme nastrouhaný česnek, zázvor, žloutek, sojovou (rybí) omáčku, pepř. Pokud více solíme,... více o Asijské smažené kuličky (šišky)
1. Do mísy dáme všechny suché ingredience. Kakao je dobré prosít přes sítko, aby se nevytvořily hrudky. Všechny suché ingredience smícháme a poté... více o Perník s čokoládou a kokosem
Korpus: Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem a opět promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh... více o Jednoduchý meruňkový dort (řez)
Vyšleháme žloutky s vanilkovým cukrem a krystalovým cukrem, vyšleháme do téměř bílého, hustě zpěněného krému. Smícháme s vyšlehaným sněhem z bílků a... více o Pohádkový čokoládový dort
Z mouky, cukru a mléka uděláme kvásek a necháme ho asi 15 minut vzejít, poté ho smícháme se zbylými surovinami a ručně vypracujeme hladké těsto. Těsto... více o Francouzský máslový koláč Chinois
Oloupat krevetky, zahodit hlavy, ale nechat jim ocasy. Rozehřát olej na pánvi na mírném ohni, osmažit na lupínky nakrájený česnek do zlatohněda.... více o Krevety Pil Pil
Ovesné vločky zalijeme vlažným mlékem a necháme 30 minut nabobtnat. Mezitím si připravíme mandle a vlašské ořechy, které nakrájíme na menší kousky. Po... více o Müsli tyčinky II.
1. Ušleháme žloutky s cukrem a pak přidáme Heru/máslo, mouku, kokos, kakao a vanilkový cukr. 2. Vznikne nám hmota, ze které uděláme menší kuličky.... více o Fantastické sušenky KOKA
Uvaříme rýži, umyté a od jádřinců očištěné papriky nakrájíme na kostičky a promícháme s rýží spolu s petrželkou, cibulkou a fazolí bez nálevu. V malé... více o Italský rýžový salát
Sušenky dáme do mikrotenového sáčku, rozdrtíme válečkem na těsto a nasypeme do mísy. Máslo rozehřejeme a vmícháme do drobků. Směs natlačíme na dno a... více o Tvarohový dort s banány
Do mísy dáme mouky, cukry a sůl, promícháme, uděláme do středu důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem (jen částí), trochu... více o Vdolky s jablečným rozvarem
Maso nakrájíme na plátky nebo kostky, naklepeme, osolíme, okořeníme pepřem, kmínem, majoránkou, česnekem a dáme na dno vymazaného pekáče. Na maso dáme... více o Houbová staročeská pečínka s bramborem
Všechny suroviny smícháme dohromady a vytvoříme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Z těsta vyválíme silnější placku, z které kulatým... více o Sušenky á la OREO
Zvlášť uvaříme ve slané vodě do měkka kroupy a zvlášť hrách. Pokrájíme cibuli a na troše oleje ji orestujeme společně s pokrájenou uzenou slaninou ... více o Hrách a kroupy
Jahodová náplň: jahody rozmačkáme s moučkovým cukrem a vmícháme trochu ušlehané smetany. Do tuhého sněhu z bílků zašleháme cukr, strouhané ořechy a... více o Jahodový dort se smetanou
Vše smícháme dohromady a uhněteme hladké těsto. Necháme chvilku odpočinout, těsto rozdělíme na 2 poloviny, z nichž budeme mít 2 krásné pizzy, těsto... více o Výborná pizza
Ve větší pánvi rozpustíme lžičku másla a osmahneme slaninu nakrájenou na kostičky. Přilijeme vlažnou šlehačku (nesmí být studená, srazila by se),... více o Gnocchi se šlehačkou, slaninou a šalvějí
Z očištěného ledového salátu si necháme 4 celé listy, zbytek pokrájíme na nudličky. Zakysanou smetanu zředíme dle potřeby smetanou (nebo mlékem) a... více o Ledový salát s česnekovo-koprovou smetanou
Jablka oloupeme, vyřežeme jádřince a nakrájíme na plátky. Umícháme ricottu, med a vejce, nejlépe v robotu,do hladkého krému. Smícháme mouku, škrob,... více o Bábovka s medem, ricottou a jablky
Cibulku a petrželku osmažíme na másle. Pomeleme nebo uškrábeme játra. Housku namočíme do vody. Osmaženou cibulku, petrželku, játra a rozmočenou housku... více o Játrové knedlíčky od Bohdalky
Mouku smíchanou s práškem do pečiva a s práškem do perníku promícháme s cukrem, pudinkem a kakaem. Přilijeme olej a vejce rozšlehaná v mléce. Všechny... více o Perník s pudinkem - nedrobí se
Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě na skus, scedíme a promícháme s olejem a ovocem. Pak přidáme horký uvařený pudink a zamícháme. Směs dáme do... více o Zapečené těstoviny s pudinkem
Na rozpáleném oleji osmahneme nakrájenou cibulku do zlatova. Maso nakrájíme na nudličky - osolíme, opepříme a přidáme do hrnce k osmahnuté cibulce.... více o Katův šleh (drůbeží)
**Těsto:** Do mísy prosijeme mouku. V prostředku uděláme důlek, nalijeme trochu vlažného mléka, přisypeme cukr a rozdrobíne droždí. Takto připravený... více o Hrníčkové rohlíčky a pletýnky
Králíka osolíme, opepříme a na másle v troubě pečeme asi půl hodiny - podléváme. Pak maso potřeme hořčicí obložíme ho očištěnou a pokrájenou zeleninou... více o Králík v zelenině s hořčicí
Oloupané, pokrájené brambory dáme zapéct do trouby, na pomaštěný plech, aby se vytvořila nahnědlá kůrčička. Před dopečením osolíme a kdo má rád, může... více o Pečené brambory se sýrovou omáčkou
Smícháme vejce s cukrem, postupně přidáme ostatní suroviny a dobře zamícháme. Těsto nalejeme na vymazaný a vysypaný plech (nebo s pečícím papírem) a... více o Rychlá buchta s nemletým mákem
Na těsto utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, přidáme promíchané kakao s moukou a práškem do pečiva, nakonec lehce vařečkou přimícháme... více o Opilý Izidor - Lux
Z uvedených surovin připravíme těstíčko ve kterém obalíme naklepané a naříznuté (aby se nekroutily) plátky krkovičky. Pomalu smažíme v oleji na pánvi.... více o Krkovička jako bramboráková
Zpracujeme těsto a necháme odležet v lednici 2-3 hodiny. Potom plníme ovocem. S těstem se velice dobře pracuje a je voňavé. Vaříme asi 6-7 minut. Jak... více o Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv ovocem II.
Celer očistíme, nakrájíme na kostičky nebo nudličky a uvaříme ve vývaru nebo osolené vodě téměř doměkka. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku,... více o Celerová polévka II.
Brambory oloupeme, a nakrájené na menší kostičky uvaříme téměř do měkka. Mezitím na pánvi zpěníme cibuli nakrájenou na měsíčky, spolu s na kostičky... více o Tartiflette - pochoutka ze Savojska
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme mletou papriku, promícháme. Vsypeme nakrájené brambory,... více o Brambory na paprice jako příloha
Kapra rozřízneme na polovinu, očistíme, okořeníme a dáme péci kůží dolů do vymazaného pekáčku. Pečeme zhruba 15 min. při teplotě asi 180-190 °C.... více o Kapr pro paní Jarčuškovou
Romadúr rozmačkáme vidličkou, přidáme máslo a žloutek, utřeme na hladký krém, mícháme najemno nakrájenou cibuli, jogurt a hořčici, dáme zchladit.... více o Pomazánka z Romadúru II.
Z kvasnic, mléka a trochy mouky uděláme kvásek, necháme vykynout. Přisypeme zbylou mouku, přidáme nastrouhané nebo namačkané brambory, sůl a... více o Dalamánky
Těstoviny uvaříme, scedíme a necháme vychladnout. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, přidáme olej, koření dle chuti, česnek, med, sůl a trochu kečupu.... více o Těstovinový salát se zeleninou, masem a dresingem
V čisté nádobě nejlépe z varného skla přivedeme vodu do varu, přidáme propláchnuté šípky a 5-10 minut povaříme. Před koncem varu osladíme a necháme 10... více o Čaj ze sušených šípků
Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme nakrájenou anglickou slaninu orestujeme a přidáme překrájené zelí i se šťávou a asi 15 minut zvolna dusíme... více o Halušky se zelím II.
Houby rozkrájíme na kousky a podusíme na pánvi asi 30 minut. Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, dáme na rozpálený olej, přidáme koření na Steak a... více o Kuřecí směs na houbách
Brambory oloupeme, přidáme sůl, kmín a vaříme. Když se brambory trochu povařily, přidáme drobně nakrájené kysané zelí, klobásu nakrájenou na kolečka a... více o Slovenská kapustnice
Maso nakrájíme na nudličky. Z vína, pasty sambal oelek, solamylu a chilli omáčky připravíme marinádu, ve které necháme maso asi hodinu odležet.... více o Pekingské maso