Máte rádi ve friťáku smažené pokrmy, ať už jde o hranolky, řízky, obalovaný sýr, květák, kuřecí stehýnka nebo třeba koblížky? Aby příště nebyly tyhle pochoutky doslova "nacucané" olejem, vyzkoušejte osvědčené triky.
Základem je použití správného oleje. Sáhněte po tom, který snese i vyšší teploty a nepřepaluje se tak brzy. Z těch běžných je vhodný především olej řepkový, použít můžete také arašídový. Oba bez problému snesou teploty do 200 °C. Naprosto nevhodné jsou oleje jako slunečnicový nebo třeba olivový.
Důležité je také olej pravidelně měnit. Doporučuje se to po 8-10 smažících cyklech. Pokud je ale olej kalný nebo po zchladnutí tuhne, vyměňte ho dřív. Stejně tak v případě, že je tmavý a pění nebo přepáleně zapáchá.
5 rad, jak na nejlepší domácí hranolky, najdete ZDE.
Nezapomeňte si také ohlídat teplotu oleje. Ta by se měla pohybovat mezi 175 až 190 °C. Pokud pokrm vložíte do chladnějšího oleje, bude smažení pomalé a olej se do něj nasákne. Pozor také při smažení zmrzlých potravin, které olej zchladí. Do oleje je proto vkládejte po menších částech částech a smažte je postupně.
Pozor si dejte i na množství najednou smažených potravin. Je nutné, aby jednotlivé kusy měly mezi sebou při fritování dostatečný prostor a smažily se rovnoměrně ze všech stran.
Nakonec nechte osmažené pokrmy v drátěném košíku vykapat a pak je rozložte na papírovou kuchyňskou utěrku, která zbytky oleje vsákne. Pozor ale na to, abyste je na ní nenechali ležet dlouho, spodní strana sby mohla zvlhnout a nasáknout olej zpět.
Vyzkoušet můžete také trik naší čtenářky, která radí přidat do tuku před zahřátím lžičku octa. Tím do sebe fritovaná potravina nevsákne tolik tuku.
Milujete smažené kuře z fast foodu? Připravte si ho doma! Návod najdete ZDE.
Ve střední míse prošlehejte hořčici, vinný ocet a bylinky, přidejte olivový olej. Do marinády naložíme kuřecí prsa krájená na kousky a necháme alespoň... více o Marináda na kuřecí maso s citrusy
Na oleji osmažíme dosklovata jemně pokrájenou cibuli, ke které přisypeme na plátky pokrájený řapíkatý celer a dále smažíme, za občasného promíchání do... více o Zeleninová polévka s černou čočkou
Brambory oloupeme a celé vložíme do remosky s pokrájenou cibulí (můžeme přidat nasekaný stroužek česneku). Kuřecí stehna rozdělíme na menší díly -... více o Kuře na bramborách z remosky
Ze všech surovin vypracujeme těsto. Nakrájíme na 5 částí a každou vypracujeme v rukách. Nakrájíme na 1 cm kousky, které protlačíme vidličkou.... více o Výborné domácí Koka sušenky
Vejce si vyšleháme s cukry do pěny, přilijeme rum, vlažné mléko a tuk, promícháme a nakonec vsypeme mouku s kypřidlem a opět vše dobře promícháme. Do... více o Broskvové (meruňkové) muffiny
Smícháme všechny ovesné vločky s kakaem a práškem do pečiva. Přidáme jogurt, bílky, med a mléko. Potom do těsta vmícháme kousky čokolády. Dortík... více o Zdravý brownies dort
Scezené fazole dáme do misky, přidáme drobně pokrájenou cibuli a okurky, osolíme, opepříme, zakápneme olejem a dochutíme trochou láku z okurek,... více o Fazolový salát - rychle a chutně
Plátky krkovičky naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme, opepříme, zlehka okmínujeme a jemně poprášíme hladkou... více o Přírodní krkovička se zelím
Brambory nasypeme do jemně vymazaného pekáčku (máslo nebo olej), přidáme na větší kousky pokrájenou mrkev, pokrájený pórek a česnek a promícháme.... více o Kuře (nejen) na bramborách
Začneme těstem. Smícháme dohromady všechny ingredience na těsto, poté necháme chvilku vychladit, cca1-2 hodiny. Dáme hřát mléko, hodíme do mléka bílou... více o Americký koláč s třešněmi a pudingem
Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme a okořeníme dle chuti, necháme cca půlhodiny odležet a pak za občasného promíchání osmažíme dozlatova.... více o Přírodní maso se zeleninou
Avokádo rozpůlíme a vyndáme pecku, v ruce půlku avokáda nařežeme rovně a na strany, aby nám vznikly kostičky a polévkovou lžící vybereme do mísy.... více o Mexický předkrm Guacamole
Do mísy nasypeme mouku, droždí, sůl a kmín, směs promícháme a zalijeme vodou a opět vše dobře promícháme. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme 12-18 hodin... více o Domácí chléb podle Ládi Hrušky
Na lžíci oleje necháme orestovat cibuli společně s drobně pokrájeným špekem. Pak přidáme osmažit pokrájené, osolené a opepřené maso na kostky. K masu... více o Hovězí na houbách s kořenovou zeleninou
Vejce vyšleháme s cukrem. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme k hmotě. Následně vmícháme kysanou smetanu a mléko. Řádně promícháme a vlijeme... více o Bábovka s kysanou smetanou na plech
Polohrubou mouku v míse smícháme s vanilkovým cukrem, solí a citronovou kůrou. Ve středu mouky uděláme dolíček, do kterého rozdrobíme kostku droždí,... více o "Buďáky" - švestkové bochánky (buchty)
Do osolené vroucí vody vhodíme 200 g těstovin - nejlépe penne. Na pánvi si rozpustíme máslo a přídáme kostky špenátu. Až se špenát rozpadne, osolíme,... více o Těstoviny se špenátem, brokolicí a šunkou
Do mističky dejte 2 lžíce vody a vsypte želatinu. Nechte 5 minut stát, aby želatina nabobtnala. Čtyři formičky, skleničky nebo hrnečky o objemu 125 ml... více o Panna cotta s malinovou omáčkou
Listové těsto si rozpůlíme a na pomoučněném stole rozválíme na dva pláty (velikost velkého plechu). Oba pláty místy propícháme vidličkou a upečeme v... více o Listové řezy s rumovou polevou
Tuňáka nakrájejte na silnější plátky. Osolte a na rozpáleném oleji opečte na grilu nebo na pánvi. Chřest očistěte – odřízněte nebo odlomte spodní... více o Pečený tuňák s chřestem a holandskou omáčkou
Zapékací misku vymažeme máslem. Na dno dáme osolené a opepřené porce ryby. Na ryby nandáme směs z nastrouhané mrkve a koleček pórku, které jsme předem... více o Zapečená ryba s přílohou
Omytá rajčátka rozpůlíme, bylinky nebo rukolu nasekáme, tuňáka slijeme. Čtyři vymazané a vysypané zapékací misky stejnoměrně naplníme rajčátky a... více o Bleskový koláč s tuňákem a rajčátky
Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje. Na něm zlehka osmahneme na drobno pokrájenou cibuli. Na cibuli nasypeme mraženou zeleninu, přidáme utřený česnek,... více o Smažené špagety se zeleninou
Jahody omyjte, zbavte stopek a překrojte na polovinu. Promíchejte s cukrem v misce a nechte asi 1/2 hodiny stát, až jahody pustí šťávu. Vymačkejte... více o Ovocný koktejl
Cuketu omyjeme, odkrojíme konce, nakrájíme na kolečka a dáme do hrnce s cca 200 ml vody. Uvaříme do měkka, rozmixujeme, osolíme. Hrášek uvaříme v... více o Cuketová polévka s hráškem a mátou
Cibuli i česnek nakrájíme najemno, kuřecí maso a cuketu na nudličky. Na pánvi rozpálíme 1-2 lžíce olivového oleje, přidáme cibuli a mícháme, než... více o Gnocchi s rajčatovo-smetanovou omáčkou a cuketou
Listové těsto vyválíme na plát ve tvaru obdélníku o rozměrech přibližně 50x30 cm, silný asi půl centimetru. Pak ho podélně rozpůlíme, oba pásy těsta... více o Rohlíčky s nugátovou náplní
Kostku droždí rozpustíme ve vlažném mléce. Všechny ingredience na vále dobře zpracujeme v těsto. Nenecháme kynout! Rozdělíme na 8 bochánků, každý... více o Povidlové rohlíčky II
Na rozpáleném oleji osmahneme nakrájenou cibulku do zlatova. Maso nakrájíme na nudličky - osolíme, opepříme a přidáme do hrnce k osmahnuté cibulce.... více o Katův šleh (drůbeží)
**Těsto:** Do mísy prosijeme mouku. V prostředku uděláme důlek, nalijeme trochu vlažného mléka, přisypeme cukr a rozdrobíne droždí. Takto připravený... více o Hrníčkové rohlíčky a pletýnky
Všechny ingredience smícháme. Vymažeme formu máslem, vysypeme strouhankou, nalijeme těsto a pečeme v předehřáté troubě asi na 170 °C (mám... více o Babeta (buchta)
Kolena rozsekneme na porce, vložíme do vody, osolíme, přidáme kmín a uvaříme do měkka. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme zelí, podlijeme... více o Vepřové koleno v zelí
Osmažit tortilly, až jsou nazlátlé, ve stejném oleji osmažíme i chilli papriky. Nahrubo rozmixujeme rajčata s česnekem a cibulí, také osmažíme. Vše... více o Mexická polévka - Sopa de Tortilla
Veškeré ingredience dáme do pekárny v pořadí, jak jsou uvedeny a zapneme program TĚSTO. Upozorňuji, že první dvě minuty si těsto hlídám a podle toho,... více o Grahamové rohlíky
Na másle zpěníme cibuli. Přidáme rozdrobené droždí a pražíme, dokud nezačne vonět. Pak přidáme vločky a ještě chvíli pražíme. Směs zalijeme mlékem a... více o Vločková pomazánka
Zelí vyjmeme ze sáčku a propláchneme pomocí cedníku, aby nebylo příliš kyselé. Dáme do kastrůlku a zalijeme horkou vodou, na zelí nedáváme příliš vody... více o Dušené jemné zelíčko
Brambory nastrouháme na jemno a slijeme přebytečnou šťávu, přistrouháme ementál, cibuli a celer, rozklepneme vejce a vmícháme mouku a koření. Hustotu... více o Bramboráky sváteční
Ze surovin vypracujeme spodní těsto. Vyválíme jej a položíme na předem vymazaný a moukou vysypaný plech. Na těsto rozetřeme jablkovou náplň... více o Dvojbarevný jablečný koláč
Vločky několikrát propláchneme, zalijeme vodou, přidáme zeleninu (mám nastrouhanou v mrazáku tak nešetřím), může se přidat celerová nať a houby sušené... více o Rychlá vločková polévka
Nejdříve si připravíme hmotu, kterou budeme následně plnit řízečky. Na kousky pokrájený rohlík rozmočíme ve smetaně než se řádně nasákne, nakrájíme na... více o Zapečené kuřecí závitky II.
Brokolici rozebereme na růžičky a v mírně osolené vodě povaříme asi 3 minuty. Rozmícháme 1 zakysanou smetanu s 4 vejci, osolíme, opepříme. Na... více o Zapékaná brokolice
Krupicový cukr, vejce a olej ušleháme a přidáme všechno ostatní. Vlejeme do vymazaného a vysypaného plechu s vysokým okrajem a pečeme při 180 °C.... více o Americká buchta
Droždí necháme vzejít ve vlažném mléce. Vzešlý kvásek přidáme k mouce a tuku na vál. Vypracujeme v těsto. Vzniklou kouli ponoříme do hrnce se studenou... více o Podvodnice
Na másle osmahne cibuli dozlatova, přilijeme vodu, přidáme brokolici a brambory, trochu osolíme a uvaříme do měkka. Několik drobných růžiček brokolice... více o Jednoduchá brokolicová polévka
Tence vyválíme listové těsto (asi 2 mm) a nakrájíme na čtverce o velikosti asi 8x8 cm a na každý dáme lžíci náplně. Těsto přeložíme a okraje dobře... více o Listové taštičky plněné mletým masem
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme papriku, pokrájené brambory, zalijeme vodou a vaříme do poloměkka. Pak vmícháme fazole, pokrájenou uzeninu a zavaříme... více o Nouzová polévka
Orestované mleté maso zamícháme se sýrem, nastrouhaným vejcem, okurkou, nadrobno nasekanou cibulkou a prolisovaným česnekem. Dle chuti přidáme kečup,... více o Pomazánka na topinky a toasty
Odblaněná a očištěná játra nakrájíme na kostky, cibuli nakrájenou na drobno společně s očištěnou zeleninou nakrájenou na jemném struhadle a se... více o Vepřová játra na smetaně
Jemně nastrouhané brambory utřeme se sýrem a nastrouhaným žloutkem. Přidáme česnek, na jemno nasekanou pažitku, zředíme mlékem nebo smetanou. Dobře... více o Bramborová pomazánka
Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Slaninu pokrájíme na proužky a osmahneme na oleji. Přidáme česnek, 5 minut společně opékáme, pak vyjmeme... více o Špagety sypané česnekem