Pečivo z listového těsta je populární. Důvodem je i to, že hotové a vyválené těsto pořídíte v každém supermarketu, příprava sladkých a slaných dobrot z něj je tak snadná a rychlá. Víte ale, jak docílit toho, aby byl povrch strůdlu, šátečků a rohlíčků krásně lesklý?
Listové těsto před pečením vždy potřete vejcem. Vidličkou mírně rozšlehejte 1 celé vejce a 1 žloutek nebo ve vodě rozmíchejte 1 žloutek s 1 lžící smetany. Těsto vždy ale potírejte pouze na povrchu, nikdy ne po stranách, protože pak by se jednotlivé vrstvy slepily, nelistovaly by a moučník by tak nenaskočil. Při správném pečení se totiž objem těsta zvětší asi třikrát.
Krátce před dopečením můžete povrch těsta lehce pocukrovat moučkovým cukrem. Roztaví se a trochu zkaramelizuje, takže povrch má pak vysoký lesk. Pokud máte rádi silnější křupavou krustičku, posypejte potřený povrch bohatou dávkou krystalového cukru. Ten se při pečení speče a vytvoří na povrchu malou vrstvičku karamelu, která skvěle chutná a navíc udrží po vytažení z trouby moučník nadýchaný.
Ochutnejte domácí listové těsto, recept na něj najdete ZDE.
Špagety dáme vařit podle návodu do osolené vody s trochou oleje. Cibuli nakrájíme najemno, rukolu oplachneme a trochu pokrájíme. Cibulku osmahneme na... více o Rychlá večeře
Růžičky brokolice nebo květáku povaříme krátce v osolené vodě a poté necháme okapat. Povaříme klidně i oloupaný košťál z brokolice, který pokrájíme na... více o Brokolice / květák v sýrovém těstíčku
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme s pokrájenou slaninou dosklovata. Pokud máme slaninu libovou, přidáme i trochu oleje. Po osmažení přidáme nasekaný... více o Cizrnová polévka - vydatná
Maso omyjeme, osušíme a potřeme olejem a obalíme v koření. Necháme v uzavřené nádobě nejlépe přes noc v lednici. Pekáč si vymažeme sádlem. Maso jen... více o Krkovice zapečená s cibulí a sýrem
Drobně pokrájený špek a cibuli osmažíme dorůžova na trošce oleje. Následně přidáme osmažit na plátky pokrájené, naklepané, osolené a opepřené roštěnky... více o Houbové roštěnky
1. Nakrájíme si cuketu, lilek, dýni a rajčátka na stejně velká kolečka (já to dělám pomocí ručního kráječe) a necháme si stranou. 2.Na rozpálenou... více o Zeleninové ratatouille
Ve větší míse smícháme mouku, mléko, vajíčka, cukr, kypřící prášek a olej a smícháme v polotuhé těsto. Nadrtíme čokoládu a rozdělíme na dvě poloviny,... více o Bábovkový dort
Jazyk uvařte doměkka, oloupejte a nakrájejte na plátky. Rozpusťe máslo a nechte zesklovatět jemně nakrájenou cibuli. Orestujte s moukou. Postupně... více o Křenová omáčka s jazykem
Vločky namočíme ve větší míse asi na hodinu do mléka. Mezitím si oloupeme a nastrouháme na hrubo jablka, vymažeme máslem a vysypeme moukou,... více o (nejen) Jablkovo - vločkový koláč
Rozehřejte na pánvi olej a přidejte nasekaný česnek, asi po 1 minutce přidejte plátky vepřového. Plátky masa by měly být lehce namražené, aby se vám... více o Sladko-kyselé vepřové po thajsku
Červenou řepu uvaříme v osolené vodě doměkka (cca 1 hodinu). Po uvaření řepu oloupeme a pokrájíme na měsíčky nebo kostičky. Na trošce oleje osmažíme... více o Cibulová červená řepa - sladkokyselá příloha
Králíka si očistíme, omyjeme, rozporcujeme na menší díly, které naložíme alespoň na hodinu do marinády umíchané ze lžíce oleje, 3 lžic sojové omáčky a... více o Asijský králík - jednoduše a chutně
Mleté maso dáme do mísy, přidáme nastrouhaný patizon a česnek, vejce, osolíme, okořeníme a dobře promícháme. Přisypeme strouhanku, opět dobře... více o Karbanátky nebo sekaná s patizonem
Okapanou mozzarellu rozkrojíme na čtvrtiny a každý kousek zabalíme do plátku šunky. Takto připravenou ji osmažíme, ogrilujeme nebo opečeme zprudka na... více o Mozzarella na gril, pánev nebo do trouby
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přimícháme olej, vodu, aroma, mouku s kypřidlem a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech vymazaný... více o Báječné ovocné řezy - krémeš
Vychladlé uvařené těstoviny dáme do mísy, přidáme pokrájenou řepu, kuřecí maso, cibuli, okurky, majolku (zakysanku), hořčici, sůl, pepř a vše dobře... více o Těstovinový salát s červenou řepou
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Zapékací misky vymažte olivovým olejem, vyskládejte bramborami, osolte a opepřete. Přidejte malé... více o Zapečené brambory s brokolicí a modrým sýrem
Na rozpuštěném másle se lžící oleje necháme orestovat pokrájené žampiony, pak přidáme oloupané, na kostičky pokrájené brambory, zalijeme mlékem,... více o Mléčná žampionová polévka
Z mletého masa, drobně pokrájených česnekových výhonků, česneku, cibule, vejce, mléka, soli, pepře a strouhanky vymícháme hladkou hmotu, ze které... více o Karbanátky nebo sekaná s česnekovými výhonky
1. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. 2. Máslo vyšleháme ručním šlehačem a postupně vmícháme cukr, vanilínový cukr,... více o Čokoládový dort ala Sacher
Jablko oloupeme a nastrouháme nahrubo - trošku zakápneme citronovou šťávou. Jablko a cottage smícháme dohromady, ochutíme skořicovým cukrem (nebo... více o Cottage na sladko
Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vejce, mouku s kypřidlem a hrubě rozmačkané čerstvé jahody (nebo rozmražené). Dobře promícháme a... více o Jahodový dort s tvarohem a želé
Zatímco se vaří těstoviny, dáme tenké plátky česneku s píniovými oříšky zahřát (ne smažit) na pánvičku, přidáme nakrájené sušené rajčata. Po chvíli... více o Těstoviny s kozím sýrem
Třešně opláchněte, zbavte stopek a vypeckujte je, meruňky opláchněte, rozpulte a vypeckujte. Polovinu meruněk nakrájete na skrojky. Rozmixujte spolu... více o Tvarohový krém s třešněmi a meruňkami
V míse promíchejte prosátou mouku s cukrem a kypřicím práškem. Přidejte vejce a smetanu a vše důkladně promíchejte. Dortovou formu o průměru 22 cm... více o Hrníčkový šlehačkový dort
Brokolici rozdělíme na růžičky, nakrájíme si jednu menší mrkev, malý kousek celeru a malý kousek petržele na kostičky (od každého opravdu jen trochu),... více o Brokolicová polévka IV
Květák si rozebereme na růžičky,které krátce povaříme v osolené vodě,scedíme a pokrájíme na větší kusy. Maso pokrájíme na kostičky. Cibuli si... více o Květáková nádivka
Brambory uvaříme i se slupkou, ještě teplé oloupeme a dobře rozmačkáme. Cuketu umyjeme a nakrájíme na kostičky. V panvi rozehřejeme olej, dáme smažit... více o Zapečené brambory s cuketou a třemi sýry
Utřeme si česnek. Máslo necháme trochu změknout a nakrájíme ho na kostičky. Přidáme česnek, sůl, pepř a nasekané čerstvé bylinky. Ideální je čerstvá... více o Bylinková bageta
Cibuli a špek si pokrájíme nadrobno a společně dáme na olej osmažit dozlatova. Maso pokrájíme na kostky, osolíme, opepříme a dáme orestovat na cibuli... více o Vepřové s žampionovo - sýrovou omáčkou
Tvaroh smícháme s křenem a solí. Smetanu ušleháme a zlehka vmícháme do tvarohu. Množství křenu záleží na vaší chuti a na křenu (jaký má říz:-) ). Na... více o Závitky s lehkou křenovou náplní
V malé míse smícháme mouku, sodu a sůl. Ve větší zase cukr a olej, pak přidáme banány. Pak přidáme vodu, vanilku a dobře promícháme. Nakonec přidáme... více o Veganský banánový koláč
Ingredience promícháme - mouka, cukr, práš. do peč., mléko, olej, vejce, citr. kůra a pečeme v dobře vymazané a vysypané formě, pečeme cca 45 min, ale... více o Beránek hrnkový
Uvaříme brambory a nakrájíme na kostičky, osmahneme cibulku, vložíme brambory a necháme opéct. Nakrájíme salám nebo uzeninu a přidáme spolu se sýrem a... více o Jídlo z jednoho hrnce aneb co dům dal
V mixéru nebo válečkem rozdrtíme sušenky, ty potom ručně smícháme s máslem, aby se dobře spojily. Dáme na dno dortové formy (napěchujeme to tam) a... více o Cheesecake III.
Králíka nebo porce z něj očistíme a prosypeme poměrně hodně, ale zase to nepřesolit - česnekovou solí a pro zvýraznění chuti Piri Piri kořením (tím... více o Králík pečený na bůčku s bramboráčky
Seřízněte paličce česneku vršek. Asi ve 3/4 česneku. Aby byly vidět všechny stroužky "zvrchu". Potřeme olivovým olejem a dáme péci do trouby. (Můžeme... více o Pečený česnek
Smícháme smetany a mléko, přidáme sýry a dáme vařit. Houby mezitím mírně orestujeme. Do omáčky přidáme (dle požadovaného množství omáčky) jíšku,... více o Bílá sýrovo-smetanová omáčka s houbami
Zpracujeme těsto a necháme odležet v lednici 2-3 hodiny. Potom plníme ovocem. S těstem se velice dobře pracuje a je voňavé. Vaříme asi 6-7 minut. Jak... více o Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv ovocem II.
Nejdříve na másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku. Skopové maso nakrájíme na kousky po 35-40 gramech, opepříme, osolíme a orestujeme s cibulkou a... více o Plov (Pilaf) - Ázerbájdžánské národní jídlo
Maso nakrájíme na nudličky, vložíme do mísy, přidáme trochu oleje, asi dvě lžičky škrobové moučky a tři lžičky koření. Necháme odležet na hodin. Na... více o Rychlá čína
Polentu rozetřeme do vymazané zapékací mísy. Na trošce oleje opražíme nakrájenou zeleninu, osolíme, opepříme, dusíme asi 5 minut. Vmícháme sekané... více o Zapečená polenta se sýrem
Troubu předehřejete na 140 °C. Z pečícího papíru vystřihnete kruh a položíte jej na plech. V misce smícháte vidličkou 1/4 hrnku cukru se škrobem.... více o Dezert Pavlova
Mouku, prášek do pečiva, heru, van. cukry, moučkový cukr smícháme dohromady rukama. Těsto rozdělíme na dvě části. Do jedné přidáme kakao a... více o Strouhaná tvarohová buchta
Zadělá se a nechá 1/2 - 3/4 hod vykynout. Pečeme v lívanečníku, nebo na pánvi.... více o Lívance II.
Brambory nastrouháme, vše smícháme. Lžičkou tvarujeme kuličky, které smažíme ve fritovacím hrnci při 170 °C asi 5-7 minut.... více o Bramborové krokety II.
Sledě zalijeme studenou vodou a 12 hodin máčíme, mezitím vodu 2x vyměníme. Poté ryby vyjmeme, odřízneme hlavy, vykucháme, zbavíme kostí, zalijeme... více o Zavináče
Brambory a cibuli oloupeme a jemně nastrouháme. Přidáme rozšlehaná vejce, mouku, osolíme a vše promícháme. Na silně rozpáleném oleji smažíme placky po... více o Bramborové placky
Těsto: utřeme máslo s cukrem, přidáme vejce, mouku a vypracujeme vláčné těsto. Vytvarujeme z něj bochánek a zabalený do fólie, jej uložíme asi na 30... více o Valentýnský dort
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z masa a necháme vařit. Nakonec takto připravenou omáčku zjemníme kysanou smetanou,... více o Křenová omáčka