• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Křehounký závin

Křehounký závin

Křehounký závin

Také tak milujete štrůdly a záviny? Jejich příprava není složitá, určitě už to máte nacvičené. Možná se vám ale bude hodit pár praktických rad, jak docílit toho, aby byly ještě lepší.

Nejoblíbenější je ten jablkový, skvěle ale chutná i tvarohový, makový, se švestkami, nebo třeba slané varianty se šunkou, sýrem, špenátem, se zelím a uzeným masem a podobně. Při přípravě závinu či štrůdlu se fantazii meze nekladou, naplnit ho můžete v podstatě vším, co máte rádi. A vůbec nezáleží na tom, zda ho děláte z listového, taženého, nebo kynutého těsta. Dobré ale je znát triky, které používaly už naše babičky. Díky nim totiž výsledek dovedete k dokonalosti.

Pokud máte šťavnatá jablka, nezapomeňte je podsypat strouhankou (nejlepší je osmažená na másle), použít ale můžete i nadrcené piškoty, strouhaný perník, kokos nebo jemně mleté ořechy. Vstřebá přebytečnou vlhkost, těsto zbytečně nenavlhne, nebude mít tendenci prosakovat a náplň vám během pečení nebude vytékat a připalovat se.

Závin z taženého těsta je králem mezi jablečnými dezerty: Recept na takový, jako dělávala babička, najdete ZDE.

Aby měl jablkový závin krásně zlatavou a křupavou kůrku, potřeme jej před pečením žloutkem rozšlehaným v mléce. Silnější křupavé zkaramelizované krusty docílíte tím, že závin na plechu celý potřete rozpuštěným máslem a posypete cukrem. Použít můžete buď cukr krupici, nebo silnější vrstvu cukru moučka. Na listové těsto použijte místo másla rozšlehané vajíčko. Díky této kůrčičce štrúdl po vyndání z trouby nesplaskne a zůstane nadýchaný.

Rychlou variací na jablečný štrúdl jsou rohlíčky z listového těsta naplněné plátky jablíček a směsí nadrobno nasekaných vlašských ořechů s třtinovým cukrem a skořicí. Recept na ně najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

20 minut
Bramborovo-ledový salát

Bramborovo-ledový salát

Vychladlé vařené brambory (pokojové teploty) pokrájíme na plátky nebo kostičky a dáme do mísy. Přidáme pokrájený vychlazený ledový salát a zakysanou... více o Bramborovo-ledový salát

120 minut
Maďarský guláš po našem

Maďarský guláš po našem

Hovězí kližku pokrájíme na kostky 4x4 -5x5 cm a dáme do misky nebo na talíř. Cibuli oloupeme, pokrájíme na kostičky a dáme do stejné misky nebo talíře... více o Maďarský guláš po našem

60 minut
Jednoduché švestkovo-makové kynuté knedlíky

Jednoduché švestkovo-makové kynuté…

Mouku a sůl dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme droždí, které zasypeme vanilkovým cukrem a zalijeme troškou vody. Vše v důlku... více o Jednoduché švestkovo-makové kynuté knedlíky

70 minut
Podmáslový chléb

Podmáslový chléb

Do hnětače dejte nejdříve mouku se solí. Potom opatrně přidávejte studenou vodu s podmáslím, med, máslo, lněné semínko a droždí. Míchejte, dokud... více o Podmáslový chléb

40 minut
Čokoládové sušenky (Chocolate Chip Cookies)

Čokoládové sušenky (Chocolate Chip…

Předehřejeme si troubu na 190 stupňů. Do velké misky dáme mouku, sůl, prášek do pečiva a promícháme. V menší misce si pečlivě rozmixujeme máslo, cukr,... více o Čokoládové sušenky (Chocolate Chip Cookies)

30 minut
Květákové řízky

Květákové řízky

Květák očistíme, opláchneme a rozebereme na větší růžičky. Do širšího kastrolu dáme vařit vodu, osolíme a do vařící vkládáme růžičky květáku košťálem... více o Květákové řízky

Jahodová marmeláda (džem) s třešněmi

Jahodová marmeláda (džem) s třešněmi

Očištěné jahody a třešně dáme do hrnce, přisypeme želírfix smíchaný s cukrem, promícháme a přivedeme k varu za častého míchání od dna. Pokud chceme... více o Jahodová marmeláda (džem) s třešněmi

45 minut
Perníkové řezy s marcipánovým krémem

Perníkové řezy s marcipánovým krémem

Předehřejte troubu na 180 ˚C. Hluboký plech vyložte pečícím papírem tak, aby okraje papíru dosahovaly nad okraje formy. Místo pečícího papíru můžete... více o Perníkové řezy s marcipánovým krémem

20 minut
Ovesné placičky s brokolicí

Ovesné placičky s brokolicí

Ovesné vločky namočíme do vody a necháme změknout, přidáme vejce, sůl, najemno nastrouhanou mrkev a nadrobno nakrájenou brokolici. Vytvoříme placičky,... více o Ovesné placičky s brokolicí

30 minut
Indické kuře Tikka Masala

Indické kuře Tikka Masala

Smíchejte všechny ingredience na marinádu. Nakrájejte kuře na kostky a naložte je do marinády alespoň na půl hodiny. Nakrájenou cibulku, kešu a... více o Indické kuře Tikka Masala

30 minut
Salát Nicoise

Salát Nicoise

Brambory uvaříme a necháme chladnout. Lusky také uvaříme a opláchneme studenou vodou. Nakrájíme rajčata na čtvrtky, vařená vejce na osminky, olivy dle... více o Salát Nicoise

Piškotový korpus - dvoupatrový dort

Piškotový korpus - dvoupatrový dort

Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej s vodou a prošleháme. Vmícháme mouku s kypřidlem a opět prošleháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh z... více o Piškotový korpus - dvoupatrový dort

120 minut
Božské bezlepkové cookies

Božské bezlepkové cookies

1. Zmĕklé máslo třete s cukrem, solí a vanilkou, až bude hmota nadýchaná. 2. Našlehejte vejce a opatrnĕ vmíchejte k máslu. 3. Smíchejte zbylé suché... více o Božské bezlepkové cookies

Vepřový jazyk na divoko

Vepřový jazyk na divoko

Do pekáčku nakrájíme na hrubá kolečka 2 středně velké cibule, asi tři stoužky česneku napůl rozkrojené - poklademe je na dno, abychom z nich... více o Vepřový jazyk na divoko

90 minut
Slaný dort II.

Slaný dort II.

Potřebujeme kulatou dortovou formu. Nejprve smícháme pomazánková másla se sýrovou pomazánkou. Do kulaté dortové formy vyskládáme první vrstvu... více o Slaný dort II.

Dipy ke grilovanému masu - s kapary

Dipy ke grilovanému masu - s kapary

Kapary necháme okapat, polovinu jich nasekáme a ostatní necháme vcelku, smícháme je s majonézou a podle chuti přidáme pepř, příp. sůl. Kapary stačí... více o Dipy ke grilovanému masu - s kapary

Pizza z polenty - zdravě

Pizza z polenty - zdravě

V osoleném půllitru vody uvaříme polentu (krupici) na opravdu hustou kaši, dáme na vodou vylitý (vymazaný) plech (používám formu na koláč) a necháme... více o Pizza z polenty - zdravě

45 minut
Báječný hruškový (jablečný) koláč s tvarohem

Báječný hruškový (jablečný) koláč s…

Z másla, mouky a cukrů připravíme drobenku. Do vymazané a vysypané formy (28 cm) nasypeme 2/3 drobenky a dobře ji umačkáme (i do okrajů), zbytek... více o Báječný hruškový (jablečný) koláč s tvarohem

10 minut
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.

Krémová dýňová polévka dle časopisu F…

Olej rozehřejte v hrnci, přidejte nakrájenou cibuli a za průběžného míchání restujte asi 5 minut, až cibule zkřehne, ale nezabarví se. Vsypte kousky... více o Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Veganská houbová omáčka

Veganská houbová omáčka

Sojové nudličky (kostky) uvaříme dle návodu, scedíme (vodu si dáme stranou), necháme vychladnout, vymačkáme přebytečnou vodu. Pak je naložíme do... více o Veganská houbová omáčka

60 minut
Severoafrická cizrnová polévka

Severoafrická cizrnová polévka

Rozehřejte ve velkém hrnci olej a osmažte na něm chilli papričky. Vyjměte je a v oleji orestujte nakrájené šalotky, česnek a petržel. Přidejte... více o Severoafrická cizrnová polévka

70 minut
Banánovo-jahodový dort

Banánovo-jahodový dort

Těsto: Smícháme mouku, kypřící prášek, cukr, vanilkový cukr, vejce, olej a mléko dohladka. Vysypeme dortovou formu a vložíme do trouby (elektrická:... více o Banánovo-jahodový dort

90 minut
Perníčky - hned měkké

Perníčky - hned měkké

Důkladně zpracujeme všechny ingredience a necháme odležet v chladu do příštího dne. Pokud nevydržíte, stačí nechat i 1hod. Potom si na vále rozválíme... více o Perníčky - hned měkké

Rajčatový salát s cuketou a mozzarellou

Rajčatový salát s cuketou a…

Cukety omyjeme,konce odkrojíme,nakrájíme na plátky a minutu povaříme v osolené vodě. Scedíme, necháme okapat, dáme do mísy, osolíme, opepříme a... více o Rajčatový salát s cuketou a mozzarellou

45 minut
Sněhové pusinky

Sněhové pusinky

Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme moučkový cukr a dál šleháme nad parou do zhoustnutí. Nádobu z horké vodní lázně odstavíme a šleháme, dokud... více o Sněhové pusinky

Kremrole s vanilkovo-nugátovým krémem

Kremrole s vanilkovo-nugátovým krémem

Těsto si rozválíme na plát, který si nařežeme rádýlkem na delší proužky (1,5 - 2 cm). Připravené proužky namotáváme na trubičky tak, že proužek těsta... více o Kremrole s vanilkovo-nugátovým krémem

Široké nudle se slaninou a zelím

Široké nudle se slaninou a zelím

Množství surovin záleží na počtu strávníků a Vaší chuti. Na lžíci sádla si osmažíme dozlatova pokrájenou cibuli. Nakrouhané zelí dáme na cibuli,... více o Široké nudle se slaninou a zelím

30 minut
Jablečné koláčky z listového těsta

Jablečné koláčky z listového těsta

Z listového těsta vyválíme placku a nařežeme na čtverečky cca 5x5 cm. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na čtvrtiny. V misce jablka... více o Jablečné koláčky z listového těsta

Zapečené těstoviny s pudinkem

Zapečené těstoviny s pudinkem

Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě na skus, scedíme a promícháme s olejem a ovocem. Pak přidáme horký uvařený pudink a zamícháme. Směs dáme do... více o Zapečené těstoviny s pudinkem

Pečená francouzská bageta plněná kuřecím salátem

Pečená francouzská bageta plněná…

Zeleninu nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle na pánvi. Až bude měkká přendáme ji do větší mísy. Na stejné pánvi osmahneme kuřecí maso, můžeme... více o Pečená francouzská bageta plněná kuřecím salátem

30 minut
Kapustový prívarok

Kapustový prívarok

Kapustu nakrájíme na nudličky, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín, na plátky nakrájený česnek a povaříme 10 minut. Potom přidáme na kostky... více o Kapustový prívarok

Fajnový mix na topinky a do salátů

Fajnový mix na topinky a do salátů

Semínka v misce zalijeme vodou a namočíme přes noc. Druhý den rozmixujeme spolu s ostatními přísadami. Použil jsem mražený česnek i petrželovou nať,... více o Fajnový mix na topinky a do salátů

Slavnostní špenátová roláda s lososem

Slavnostní špenátová roláda s lososem

Na polovinu plechu dáme papír na pečení, vymažeme a vysypeme. Špenát jemně posekáme a smícháme se žloutky, sněhem z bílků, moukou, utřeným česnekem a... více o Slavnostní špenátová roláda s lososem

180 minut
Úplně obyčejný hrnkový chleba

Úplně obyčejný hrnkový chleba

Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program základní, velikost chleba II. Po upečení chleba vyklopíme z nádoby a necháme na... více o Úplně obyčejný hrnkový chleba

Nekynutý koláč s různým ovocem

Nekynutý koláč s různým ovocem

Nejdříve uděláme kvásek z mléka a droždí, můžeme dát trochu cukru necháme vykypět na teplém místě. Dále dáme do mísy mouku, prášek do pečiva, cukr,... více o Nekynutý koláč s různým ovocem

45 minut
Tvarohová štola

Tvarohová štola

Zpracujeme v těsto, vyválíme vyšší plát, okraje na delších stranách přehneme přes sebe. Dáme na vymazaný plech a upečeme. Je to rychlé a výborné. U... více o Tvarohová štola

Sojčí těstovinový salát

Sojčí těstovinový salát

Těstoviny uvaříme klasickým způsobem dle návodu. Po uvaření je propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Přidáme kukuřici, uvařenou brokolici... více o Sojčí těstovinový salát

Nevařená rybízová šťáva

Nevařená rybízová šťáva

Červený rybíz prolisujeme a odměříme množství šťávy. Na 1,5 l šťávy přidáme 2,1 l vody a kyselinu benzoovou a necháme přes noc stát. Potom přecedíme... více o Nevařená rybízová šťáva

Rumové řezy

Rumové řezy

Žloutky vyšleháme s cukrem, přičmž postupně přidáváme vodu. Potom střídavě vmícháme mouku s práškem a sníh z bílků. Těsto rozdělíme na třetiny, do... více o Rumové řezy

Mandarinkové řezy

Mandarinkové řezy

Na těsto: vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme tuhý sníh z bílků a mouku s kypřícím práškem. Těsto dáme na plech (peču na pečícím papíře) a upečeme.... více o Mandarinkové řezy

90 minut
Dvoubarevné jablkové řezy

Dvoubarevné jablkové řezy

Z ingrediencí uděláme těsto podobné lineckému, rozdělíme na dvě části a jednu část obarvíme kakaem. Tmavé těsto vyválíme na tenkou placku a pomocí... více o Dvoubarevné jablkové řezy

Bramborové pusinky (1922)

Bramborové pusinky (1922)

Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě. V misce pěnovitě utřeme máslo, přidáme prolisované brambory, žloutek, vejce, sůl a parmezán. Plech potřeme... více o Bramborové pusinky (1922)

45 minut
Bezé roláda

Bezé roláda

Bílky a cukr ušleháme do tuha, mouku a oříšky smícháme dohromady a lehce promícháme do ušlehaného sněhu s cukrem. Plech - pečící papír - rozetřít na... více o Bezé roláda

Tvarohový koláč s citronem

Tvarohový koláč s citronem

Mouku s máslem, špetkou soli a cukrem dobře uhněteme, dle potřeby přidáme 1-2 lžíce studené vody. Těsto zabalíme do mikrotenové fólie a přibližně na... více o Tvarohový koláč s citronem

40 minut
Tvarohový závin

Tvarohový závin

Máslo, tvaroh a mouku zpracujeme v těsto, necháme asi 30 minut odpočinout. Potom vyválíme užší dlouhý plát, posypeme jablky, rozinkami, sekanými... více o Tvarohový závin

Tatranské kuře

Tatranské kuře

Uděláme bramborákové těsto a v lívanečníku usmažíme malé bramboráčky. Mezitím připravíme masovou směs: Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme... více o Tatranské kuře

Jihočeské Kosmatice

Jihočeské Kosmatice

Čerstvě utržené květy černého bezu, co nejhustší, omyjeme a necháme okapat. Ušleháme těstíčko z másla, mouky, mléka, soli a vajec. Mléko se při... více o Jihočeské Kosmatice

Kotlety plněné šunkou a sýrem

Kotlety plněné šunkou a sýrem

Do kotlet prořízneme kapsy. Šunkou obalíme plátky sýra a zasuneme je do kapes v kotletách a sepneme jehlami. Opepříme. Na pánvi rozehřejeme máslo a... více o Kotlety plněné šunkou a sýrem

Jemný ovocný dezert

Jemný ovocný dezert

Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou. Našleháme žloutky s polovinou cukru, postupně přiléváme 3-4 lžíce vařící vody a šleháme do husté pěny. Z... více o Jemný ovocný dezert

30 minut
Smažené kuře

Smažené kuře

Vejce rozšleháme, osolíme a opepříme. Kuře podélně rozpůlíme a každou polovinu obalíme v mouce, potom ve vajíčku a nakonec ve strouhance. V kastrole... více o Smažené kuře

Doporučujeme

50 minut
Dýňová panenka Wellington s batátovými hranolky

Dýňová panenka Wellington s…

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

Poslední sledované recepty

31
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
21
Vepřové maso s celerem
Vepřové maso s celerem
20
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
20
Sladkokyselý zelný salát s mrkví
Sladkokyselý zelný salát…
16
Smažené čínské nudle s kuřecím masem
Smažené čínské nudle s…

Zajímavé články

Nádherné vitrážové dorty: Díky jednoduchému zdobení vypadají jako umělecká díla
Nádherné vitrážové dorty: Díky jednoduchému…
Golden milk neboli zlaté mléko: Účinný přírodní lék, na kterém si i pochutnáte
Golden milk neboli zlaté mléko: Účinný přírodní…
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste fermentovaný oves jako zdravou snídani
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste…
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých, tradiční pochoutku našich předků
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých,…
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
AHA.cz Igor Bareš na kapačkách: Prokletí má jméno rakovina

Igor Bareš na kapačkách: Prokletí má jméno rakovina

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Toto jsou nejhloupější znamení podle zvěrokruhu: Patříte mezi ně?

Toto jsou nejhloupější znamení podle zvěrokruhu: Patříte mezi ně?

Blesk pro ženy Móda z Cen Thálie: Hvězdou večera se stala Zdena Studenková, zazářila také Monika Absolonová

Móda z Cen Thálie: Hvězdou večera se stala Zdena Studenková, zazářila také Monika Absolonová

Ženy.cz Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Blesk.cz Lenka Filipová stále v nemocnici: První slova dcery Lenny

Lenka Filipová stále v nemocnici: První slova dcery Lenny

SportRevue.cz Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Maminka.cz Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Komu se ozve bývalá láska a kdo si musí dát pozor na podvodníky?

Horoskop na další týden: Komu se ozve bývalá láska a kdo si musí dát pozor na podvodníky?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Křehounký závin
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact