Ať už se chystáte připravovat bramborové knedlíky, noky, placky nebo třeba salát, neobejdete se bez dopředu ve slupce uvařených brambor. Jak je ale co nejjednodušeji oloupat? Vsaďte na osvědčený trik.
Před tím, než brambory dáte vařit, nařízněte zlehka slupku uprostřed kolem dokola. Brambory pak uvařte ve slupce do měkka. Podle velikosti brambor to bude trvat 30 - 45 minut. Uvařené brambory pak rychle zchlaďte, ideálně ledovou vodou, přidat do ní můžete i pár kostek ledu. Brambory zchladíte, vy si při loupání nepopálíte ruce a navíc půjdou mnohem lépe loupat. Pak už jen stačí chytit bramboru na obou stranách a slupku z ní doslova stáhnout, nemusíte použít žádný nůž nebo škrabku.
Pokud slupku brambor před vařením nenaříznete, udělejte to po uvaření a zchlazení. Slupku opatrně a lehce v půlce malým nožíkem nařízněte, aby jste ji narušili. Dávejte si pozor, abyste nepoškodili celou bramboru. Ta by se vám totiž mohla později přelomit a začít drolit na malé kousky. Pak slupku už jen zlehka stáhněte.
Nejlepší recepty na pokrmy z bramborového těsta najdete ZDE.
Předehřejte troubu na 190 °C, kuře omyjte a osušte. Kuře zvenku i zevnitř osolte a opepřete, posypte uzenou paprikou. Pod kůži na prsa zatlačte 50 g... více o Pečené kuře s nádivkou
Dobře očištěnou kachnu nasolíme nejlépe den před plněním a pečením. Před pečením naplníme nádivkou a pokmínujeme dle chuti. Rohlíky den až dva staré... více o Kachna s nádivkou - nejen velikonoční
Vejce prošlehejte s mlékem a cukrem, pak vmíchejte mouku. Těsto nechte alespoň 10 minut odstát. Přidejte lžíci mouky prosetou s práškem do pečiva. V... více o Pohankové lívance
Na másle necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli. K cibuli poté přidáme pokrájené žampiony, které necháme za občasného promíchání změknout. Pak... více o Bramborovo-žampionová polévka se špenátem
Žebírka osolíme a opepříme. Na dno pekáčku dáme pokrájenou cibuli, nasekaný česnek a podle chuti bylinky, které buď necháme v celku jako snítku, nebo... více o Bylinková žebírka na pivu
Z piva a ostatních ingrediencí umícháme marinádu, ve které necháme v chladnu, alespoň přes noc (nejlépe 24 hodin) odpočívat - marinovat připravené... více o Pivní marinované špízy
Na trošce oleje osmažíme cibuli dosklovata, přidáme plátky žampionů a zprudka je osmažíme. Přidáme pokrájená rajčata a okapaného tuňáka a za občasného... více o Listové šátečky (nejen) s tuňákem
Bábovkovou formu vyložíme plátky anglické slaniny tak, aby zakryla vnější stěnu bábovky. Pokud máte formu, která se hodně připaluje, je možné ji... více o Masová bábovka aneb sekaná trochu jinak
Z hladké mouky, pudinku, kypřidla, cukrů, tuku a jogurtu vypracujeme hladké těsto, které na pomoučněném stole vyválíme na plát silný cca 3 mm, který... více o Domácí šátečky (nejen) s tvarohem
Líčka jsou dnes gastronomickým hitem. Maso z lícní části hlavy zvířete je velice jemné, vhodné na dlouhé dušení a díky kližkovitým částem šťáva z něj... více o Telecí líčka na víně
Mleté maso si přendáme do větší misky, aby se nám lépe zpracovávalo. Přidáme k němu najemno nakrájenou půlku menší cibule, 2-3 stroužky česneku,... více o Karbenátky po našem
Maso nakrájejte na kostky podobně jako na guláš, oloupané brambory a cibuli na kolečka, mrkev na větší kusy. Na rozehřátém oleji v silnostěnném... více o Dušené jehněčí Irish Stew
Olej, vejce, cukr a skořici společně dobře promícháme. Přidáme mléko a mícháme do hladka. V jiné misce promícháme mouku, kypřící prášek a kakao, do... více o Fofr perník
Květák rozebereme na růžičky a dáme krátce (stačí 1-2 minuty) povařit do osolené vroucí vody s citronovou šťávou. Pak scedíme a květákem naplníme... více o Květák - nakládaný, sterilovaný
Houby namočíme do hrnku studené vody a necháme je nabobtnat. Porce očištěného králíka osolíme a opepříme, necháme asi hodinu ležet, pak je na oleji... více o Králík s hříbkovou omáčkou a jalovcem
Máme moc rádi řízečky a ideálně křupavé miniřízečky... Akorát to není moc zdravé, a tak jsme si to tak trochu upravili. :-) Vepřovou panenku jsem si... více o "Dietní" řízečky se šťouchanými brambory a okurkovým salátem
Červenou řepu uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme prolisovaný česnek, olivový olej, sůl a pepř a... více o Dipy ke grilovanému masu - z červené řepy
Oloupané vařené brambory rozšťoucháme nebo nastrouháme. Očištěnou dýni a česnek nastrouháme k bramborám, přidáme grilovací koření, mouku a vejce,... více o Bramborovo-dýňové placičky
Nejdříve dáme uvvařit nudle do vroucí vody. Poté si na oleji osmažíme cibulku a přidáme na kostičky nakrájené kuř.maso a nakrájené žampiony. Lehce... více o Smažené čínské nudle s kuřecím masem a zeleninou
//Není to jen želatina a agar-agar, nezbytnou pomůckou molekulární gastronomie je i sifonová láhev s bombičkami. V té se vytvářejí tzv. espumy, tedy... více o Banánová espuma v čokoládové skořepině se třtinovým želé
V míse ušlehat větší část moučkového cukru, žloutky a vodu. Šlehat do té doby než bude hmota bílá. Z bílků a zbytku moučkového cukru ušlehat sníh. Do... více o Světlý piškotový korpus
1) Jablka a mrkev očistíme, nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s krupicí. 2) Oddělíme žloutky od bílků, žloutky utřeme s moučkovým a... více o Mrkvové muffiny
Žloutky rozmícháme s cukry, přidáme pomazánkové máslo, mléko, mouku s práškem do pečiva a řádně promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků a... více o Ovocný koláč z pomazánkového másla
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme rozpuštěné máslo, jogurt, aroma, polohrubou mouku s kypřidlem a řádně promícháme. Nakonec vmícháme tuhý... více o Hruškový koláč s jogurtem a žmolenkou
Brambory uvaříme i se slupkou, ještě teplé oloupeme a dobře rozmačkáme. Cuketu umyjeme a nakrájíme na kostičky. V panvi rozehřejeme olej, dáme smažit... více o Zapečené brambory s cuketou a třemi sýry
Na másle orestujeme vločky dozlatova, zaprášíme moukou a zalijeme vodou nebo vývarem. Vložíme pokrájené brambory a růžičky květáku, přidáme kurkumu,... více o Bramborovo - květáková polévka s kurkumou
Rohlíky jemně pokrájíme a pocákáme je mlékem. Potom do nich vlijeme vejce, dochutíme troškou vegety (solí), promícháme a směsí naplníme koláčovou... více o Obložený rohlíkový koláč
Z mouky, cukrů, tuku, žloutku a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v chladu uležet. Druhý den z těsta... více o "Paličkové" cukroví - (nejen) linecké
Těstoviny uvaříme dle návodu. V menším rendlíku uvaříme houby s menším množstvím vody, okořeníme kmínem. Vedle na pánvičce si na oleji osmažíme... více o Zapečené těstoviny co dům dal
Bůček nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Plátky obalíme v hladké mouce a opečeme z obou stran na oleji. Vložíme do pekáčku. Ve zbylém... více o Bůček trochu jinak
Na začátek si uvaříme hustý sladký pudink, dle tohoto receptu je pudink příliš hustý a v krému pak zůstávají pucky, proto já osobně doporučuji mléka... více o Krtkův dort na plech
Celá vejce ušleháme do pěny s cukrem. Potom přidáme hladkou mouku, nastrouhanou cuketu, olej, jedlou sodu, prášek do pečiva a naposledy kakao.... více o Cuketová buchta III.
Plátky krkovičky naklepeme, osolíme, opepříme, z obou stran hodně potřeme rozdrceným česnekem. Plátky naložíme do mléka tak, aby byly ponořené,... více o Česneková krkovička naložená v mléce
Celá vejce vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny - ruční šlehač na nejvyšším stupni min. 5 minut. Pak přidáváme po částech mléko smíchané s olejem a... více o Želatinová mňamka
Žloutky dobře rozmačkáme vidličkou, a společně s máslem, cukrem, rumem a kokosem vypracujeme hmotu, kterou necháme ztuhnout v chladničce. Potom z ní... více o Kokosová očka
Na kostičky nakrájený kousek špeku osmažíme, přidáme zelí, masox a krátce podusíme. Dáme na plech rovnoměrnou vrstvu zelí a poklademe osolenými plátky... více o Bůček pečený na zelí
Z mléka, mouky a medu uvařím hustou kaši, potom vmíchám 1 sáček rozinek, sušené ovoce, ořechy... asi 200 g. Z promíchané hmoty dávám lžičkou na plech... více o Zdravější marokánky
Slané pečivo k vínu nebo jen tak: zpracujeme těsto, vyválíme plát, pomocí válečku přeneseme na plech (nemusí se vymazávat těsto je dost mastné),... více o Tvarohové těsto na slano i sladko
Z uvedených přísad zpracujeme těsto, které necháme 30 minut odpočinout v chladu. Těsto rozválíme a dáme na vymazaný plech a v dobře předehřáté troubě... více o Rebarborový koláč se sněhem
Tvaroh, vajíčko smíchat rukou dohromady. Pomalu přidávat jemnou strouhanku do té doby, než jdou udělat malé - asi 3 cm kuličky. Ty hodíme na cca 4-5... více o Tvarohové knedlíky
Mrkev, jablka a pomeranč umixujeme (jablka i se slupkou), přidáme rozinky, ochutíme medem nebo cukrem a citronovou šťávou, přimícháme jogurt. Necháme... více o Mrkvový salát - vitaminová bomba
Těstoviny uvaříme al dente (na zkousnutí), na oleji osmažíme cibulku a přidáme na plátky nakrájené žampiony, osolíme a okmínujeme. Smažíme do měkka.... více o Těstoviny se žampiony
Opraný rybíz dáme do láhve, cukr rozpustíme ve vodě a nalijeme na rybíz. Necháme kvasit asi 1 měsíc a když je čiré, stáčíme hadičkou do láhví.... více o Rybízové víno II.
Na vále vypracujeme těsto a rozdělíne na polovinu. Vyválíme plát (já raději postupně vtláčím na plech), přeneseme na vymazaný plech. Pokryjeme náplní,... více o Jablkový koláč od Alice
Uvařené maso obereme, nadrobno nakrájíme. Přidáme okapanou naloženou zeleninu, jogurt, majolku, cibuli a dochutíme hořčicí, octem, pepřem, cukrem a... více o Rybí salát z králíka
Všechny přísady dáme do misky, dobře promícháme a těsto rozetřeme na tukem vymazaný plech a moukou vysypaný plech. Poklademe ovocem, posypeme... více o Fofr bublanina
Kuřecí prsa nakrájíme na menší řízky, zlehka naklepeme, osolíme, okořeníme. Prudce opečeme na rozpáleném oleji, zalejeme vodou, ochutíme podravkou,... více o Kuřecí prsa v nivové omáčce
Maso z hlavy, nožiček i kůži omyjeme v teplé vodě, očistíme a dáme vařit, nejlépe do tlakového hrnce. Přidáme jednu cibuli, sůl, kuličky pepře a... více o Domácí huspenina
Krůtu důkladně omyjeme a osušíme. Nasekanou cibuli zesklovatíme na rozehřátém margarínu. Toasty nakrájíme na kostičky a promícháme s cibulí,... více o Krůta po americku
Šunku rozkájíme na 24 dílků. Ušleháme žervé se smetanou a okořeníme. Ořechy nasekáme nadrobno, lžíci odložíme, zbylé přidáme do krému. Krém nastříkáme... více o Šunkové kanapky