Čerstvé nakrájené ovoce bohužel rychle podléhá oxidaci. Zhnědne a nevypadá příliš chutně. Především jablka a hrušky. Jak hnědnutí zabránit? Způsobů je celá řada.
Jablka, banány i brambory po rozkrojení, nastrouhání nebo nakousnutí rychle hnědnou. V buňkách jablka jsou ukryté enzymy a zároveň fenolické sloučeniny (například žlutá barviva favonoidy). Při poškození buňek rozkrojením nebo nastrouháním se enzymy a barviva smíchají a díky přístupu kyslíku se začnou tvořit další sloučeniny hnědé barvy. To se podpisuje na vzhledu i chuti ovoce a brambor.
1. Citronová šťáva
Tím nejznámějším způsobem je asi pokapání řezných ploch citronovou šťávou. Pokud ale máte pokrájeného ovoce větší množství, nebo jen nechcete, aby ovoce bylo kyselé a mělo výraznou citronovou chuť, stačí ho ponořit na chvilku do misky plné ledové vody se lžící čerstvě vymačkané citronové šťávy. Stejně dobře ale funguje i ocet, ať už ten klasický, nebo třeba jablečný.
2) Studená voda se solí
Účinná je i solná koupel připravená ze studené vody, ve které jste rozmíchali špetku soli. Nemějte obavy, na chuti ovoce to pak nepoznáte.
3) Citronová limonáda
Dalším ze způsobů, který využijete například při přípravě ovocného salátu, je ponořit nakrájené ovoce do jakékoliv citronové limonády. Nejenže pak na vzduchu nezhnědne, ale získá navíc příjemně nasládlou ovocnou chuť.
Recept na exotický ovocný salát najdete zde.
Kotlety naklepe, osolíme, opepříme a po stranách nakrojíme, aby se nám nekroutily při smažení. Na drobně pokrájeném špeku osmažíme na kostičky... více o Kotlety v omáčce s hlívou
V míse vyšleháme vejce s cukry do pěny, přidáme olej, přisypeme mouku s kypřidlem, skořicí a solí, promícháme a nakonec přisypeme nastrouhanou mrkev s... více o Šťavnatý mrkvový koláč (buchta) s ořechy - hrnková buchta podle Lidky
Česnek, zázvor, chili, med a sojovou omáčku smícháme v misce a vložíme do ní paličky (stehýnka, křidélka...). Necháme 4-6 hodin odpočinout (můžeme... více o chili-medové paličky
Cibuli nakrájejte najemno a v hrnci zpěňte na oleji. Přidejte prolisovaný česnek. Mrkev nakrájejte na kostičky a přisypte i s kořením. Orestujte ji,... více o Mrkvový krém
Očištěnou, oloupanou rebarboru pokrájíme na plátky či kostičky. Do mísy nasypeme mouku, cukry, citronovou kůru nebo mletou skořici dle chuti, prášek... více o Bábovka s rebarborou - hrníčková
Špek s velkou oloupanou cibulí pokrájíme na drobno a společně osmažíme dorůžova. Přidáme vypraný pokrájený špenát nebo přisypeme mražený, dochutíme... více o Dušený listový špenát na špeku (slanině)
Sušené datle nebo rozinky namočíme na 1 hodinu do teplé vody. Sekané ořechy smícháme s kokosem, scezenými datlemi a medem (polovina). Hmota se rozloží... více o Kokosovo-datlový koláč
Na trošce tuku osmažíme dorůžova cibuli, ke které přisypeme osmažit pokrájené špekáčky nebo Gothaj, případně paprikovou klobásu... Po osmažení přidáme... více o Bramborový guláš s baby karotkou
Oloupané brambory pokrájíme na plátky. Polovinou plátků vyložíme dno pekáčku, posypeme pokrájenou očištěnou brokolicí, nasekaným česnekem, pokrájenou... více o Gratinované brambory (nejen) s brokolicí
Základní těsto: Vejce vyšleháme do pěny, přidáme cukr, vanilkový cukr, jogurt a máslo a znovu vyšleháme. Střídavě přidáváme mléko a mouku smíchanou s... více o Muffiny na více způsobů
V osolené vodě uvařte 500 g těstovin. Po uvaření je vložte do mísy a ochlaďte studenou vodou. Proceděné těstoviny smíchejte s 1 polévkovou lžicí... více o Řecký těstovinový salát
Cibuli nakrájejte nadrobno, krátce orestujte na sádle, dokud nezesklovatí. Pak přidejte mletou papriku a rajčatovou passatu - dejte pozor, aby se... více o Pikantní bezmasé rizoto se sýrem
Maso omyjeme, naklepeme, po stranách nařízneme, aby se na pánvi nekroutilo, osolíme, opepříme (podle chuti přidáme jiné koření). Na pánvi rozehřejeme... více o Vepřové se smetanovo-žampionovou omáčkou
Ovarovou plec ze všech stran nasolíme a necháme přes noc odležet. Do pekáče dáme pokrájenou cibuli a nasekaný česnek, přidáme cca 1 dcl vývaru nebo... více o Cibulovo-česneková plec
Smíchejte ocet s mlékem a nechte "kysnout" asi 5 minut. Do mísy dejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a dobře smíchejte. Přidejte... více o Nadýchané americké lívance
Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky si připravte kvásek. Přidejte jej k mouce se solí a zbylými surovinami a zpracujte na vláčné,... více o Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.
**Těsto**: Mouku, cukr, van.cukr, kypřící prášek, mléko, olej, vejce pečlivě promícháme do hladka, nalijeme do formy na pečení (cca 26cm) a dáme péct... více o Kokosovo-ananasový dort
V širší pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte 10 g másla a osmažte na něm slaninu a česnek dozlatova. Vyjměte a na ubrousku nechte odsát tuk. Do... více o Dýně z pánve
Smícháme balíček kokosu s jedním kondenzovaným slazeným mlékem a pomocí dvou kávových lžiček dáváme na plech malé bochánky. Je dobré lžičky namáčet ve... více o Kokosky ze Salka
Náplň: žloutky vyšleháme s cukrem krupicí a půlkou vanilkového cukru do pěny, vmícháme ořechy, mouku a nakonec i tuhý sníh z bílků. Listové těsto... více o Ořechový štrůdl (závin)
Cuketu nastrouháme na hrubším struhadle a trochu vymačkáme. Rajčata nakrájíme nadrobno. Chléb rozmixujeme. V míse smícháme cuketu, ricottu, rajčata,... více o Placičky z ricotty s cuketou a sušenými rajčaty
Uzené stehýnko si dáme uvařit doměkka, pak vyndáme, necháme zchladnout, sundáme kůži, maso obereme od kostí a pokrájíme na menší kousky. Vývar... více o Polévka z uzeného stehýnka
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, pokrájíme na větší kusy a pokapeme citronovou šťávou. Rýži propereme ve studené vodě a uvaříme s mlékem (dle... více o Rýžovo-jablečný nákyp
Na pečícím papíře si rozválíme listové těsto a vložíme do dortové formy nebo pekáče. Po celé ploše naukládáme podélně rozpůlené banány (řeznou stranou... více o Skrytý banánový koláč
Změklé máslo ušleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a s celými vejci, přišleháme prosátou mouku s práškem do pečiva a s citrónovou kůrou. Těsto dáme do... více o Dort stracciatella s ricottou
Mouku vsypeme do mísy, přidáme prášek do pečiva, cukr a promícháme. Do směsi vyklepeme vajíčka, přilijeme olej, mléko i rum a promícháme. Těstem do... více o Malinovo-jahodové muffiny
Penne rigate uvaříme v osolené vodě podle návodu. Cuketu nakrájíme na plátky a širší nudličky, brokolici rozdrobíme nebo okrájíme na drobné růžičky a... více o Boží penne rigate
Na oleji opražíme nakrájenou slaninu, na to dáme v celku celé plecko a po všech stranách opečeme. Potom maso vyndáme a přidáme nakrájenou cibuli,... více o Výborná holandská omáčka ala svíčková
Vejce pokrájíme na malé kousky, přidáme k nim hořčici, tatarku, nadrobno pokrájenou cibulku, nasekanou pažitku a vše důkladně promícháme. Nakonec... více o Vaječná pomazánka II.
Těsto připravíme z polohrubé mouky, kvásku (droždí, vlažné mléko, trošku cukru, mléko se může mírně zahřát, aby kvásek vzešel a pak to celé přidáme do... více o Tvarohové koláče
Z mouky, másla, vajec, vody a octa (citronové šťávy) zaděláme těsto, nejdůležitější je osolit ho! Poté si těsto rozdělíme na tři přibližně stejné... více o Snadný štrůdl
Nejprve z másla a mouky připravíme světlejší jíšku. Za stálého míchání ji zalijeme studenou vodou (metličkou rozmělníme případné hrudky), přidáme... více o Rajská omáčka, která se musí povést
Gnocchi povaříme ve vařící vodě dle návodu, scedíme. Dáme na talíř, na ně plátek másla, koření country a petrželkovou nať (dle chuti). Zamícháme.... více o Rychlovka s gnocchi
Celá vejce, cukr a olej vyšleháme do pěny. Přidáme strouhanou mrkev, mouku s práškem do pečiva, citronovou šťávu a šťávu z ananasu. Důkladně... více o Mrkvové řezy s ananasem
Listové těsto vyválíme, poklademe sýrem, na něj šunku a srolujeme. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme dle chuti kořením. Syrové nakrájíme na 1 cm... více o Mňamka z listového těsta
V malé míse rozmícháme kvasnice, cukr a 50 ml teplého mléka. Promícháme, až se vše rozpustí. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme odpočnout 15 minut. Ve... více o Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)
Ze surovin vypracujeme spodní těsto. Vyválíme jej a položíme na předem vymazaný a moukou vysypaný plech. Na těsto rozetřeme jablkovou náplň... více o Dvojbarevný jablečný koláč
Rajče nastouhat na struhadle s velkými kapkami, zbylou slupku překrájet na kousky. Rajče se strouhá tak, že se překrojí na polovinu a strouhá se od... více o Pomazánka s rajčetem
Rozpustíme máslo a smícháme všechny ingredience a zpracujeme ve vláčnou tužší hmotu. Rozdělíme na tři kusy. Vezmeme jeden kus a vyválíme velký plát.... více o Babiččin štrůdl
Omyté a oloupané cukety a brambory jemně nastrouháme a necháme chvíli odpočinout. Vymačkáme vodu a v míse promícháme se solí, kmínem, vejcem,... více o Cuketové chlupaté knedlíky
K tuňákovi přidáme na jemno nakrájenou cibulku s okurkou. Spojíme majonézou a plnotučnou hořčicí, vše důkladně promícháme a ochutíme špetkou soli a... více o Rybí pomazánka z tuňáka
Polentu rozetřeme do vymazané zapékací mísy. Na trošce oleje opražíme nakrájenou zeleninu, osolíme, opepříme, dusíme asi 5 minut. Vmícháme sekané... více o Zapečená polenta se sýrem
Na másle osmahneme nudle do tmavěhněda, přidáme rýži, pořádně promícháme, zalijeme vodou, osolíme, přiklopíme pokličkou a jakmile se začne vařit, dáme... více o Arabská rýže
Do vychlazeného, rozpuštěného tuku zamícháme sušené mléko, moučkový cukr a vodu. Vypracujeme těsto. Na prkénku z něj vyválíme váleček, který nakrájíme... více o Rafaelo IV.
Kuřecí maso nakrájíme na silnější kousky, které napichujeme a současně omotáváme okolo grilovacích jehel tak, aby vznikly malé závitky. Špízy potřeme... více o Kuřecí satay
Do 1l vody vložíme rybí odřezky a koření,osolíme a uvaříme doměkka. Scedíme a rybí maso obereme. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme ji na másle a... více o Vánoční rybí polévka
Řízky osolíme, okořeníme, naskládáme do pekáčku nebo remosky, poklademe plátky másla, přidáme nakrájený česnek, a na čtvrtky nakrájená oloupaná jablka... více o Česnekové kuřecí nebo krůtí řízky
Mouku prosijeme, osolíme, do dolíčku rozdrobíme droždí, vlijeme žloutek s troškou mléka a cukrem, vymícháme nelepivé vláčné těsto, které necháme... více o Zelníky
Do kotlet prořízneme kapsy. Šunkou obalíme plátky sýra a zasuneme je do kapes v kotletách a sepneme jehlami. Opepříme. Na pánvi rozehřejeme máslo a... více o Kotlety plněné šunkou a sýrem
Naporcovaného kapra vložíme na několik hodin do studeného mléka (nejlépe přes noc). Poté porce omyjeme vodou, nasolíme, pokapeme citronem a necháme... více o Kapr po břeclavsku