Buřtíky podélně nakrojíme, pomažeme hořčicí, vložíme plátek nivy a cibuli (dělám silnější kolečka a rozkrojím je napůl).
Zapékací misku vylejeme...
více o Zapečené buřty s nivou a cibulí
Do vlažného mléka přidám droždí, sůl, cukr a dobře promíchám. Vzniklý kvásek smíchám s moukou, přidám vejce a olej. Nakonec do těsta lehce zapracuji...
více o Kynutý knedlík z mikrovlnky
Surimi tyčinky pokrájíme nadrobno a dáme do mísy společně s mletým masem, vejcem, zázvorem, škrobovou moučkou, sojovou omáčkou, petrželkou, solí a...
více o Číňánkovy kuličky na zelí
Vepřové plátky naklepeme, posypeme kořením, pokapeme olejem a grilujeme po každé straně 4 minuty.
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme na...
více o Sedlácké vepřové plátky s jablky
Den předem si připravíme karamelovou šlehačku. Zkaramelizujeme cukr a přilijeme k němu 250 ml smetany (pozor, ať se nepopálíte). Mícháme tak dlouho,...
více o Karamelové větrníky
Brambory oloupeme, nakrájíme na půlcentimetrové plátky a vaříme v osolené vodě 10 minut.
Mezitím si oloupanou cibuli nakrájíme na klínky, česnek na...
více o Bramborová frittata
Smíchejte mouku, cukr a sůl. V nádobě se ve směsi udělejte důlek, kam se rozdrobí kvasnice a nalije se zde část mléka, stačí trochu. Z toho, co jsme...
více o Tvarohové kynuté buchty
Uvařenou červenou řepu oloupeme, pokrájíme na cca 0,7 mm plátky, osolíme a potřeme žervé, které jsme si dochutili tím, co máme rádi (případně ho...
více o Červená řepa s žervé a rakouským špekem
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme česnekem, obalíme ve strouhance a nakonec v rozšlehaných vejcích. Ihned smažíme v rozpáleném oleji z obou...
více o Česnekové řízky nakládané ve vývaru
* všechny ingredience smícháme a dobře promícháme
* těsto by mělo být lehce tekuté (buď naředit mlékem nebo zahustit moukou)
* těsto stačí na cca 5-6...
více o Mikrovlnkové rychloMUFFINY
Očištěný květák rozebereme na růžičky a dáme vařit do zeleninového vývaru (bujon). Přidáme muškátový květ a pepř dle chuti. Během vaření si připravíme...
více o Květáková polévka s Nivou
Na másle a oleji osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli. Přisypeme vločky a necháme je také orestovat a lehce zrůžovět. Zaprášíme moukou, necháme...
více o Kapustová polévka s vločkami a klobáskou
Kuřecí maso pokrájíme na kousky, mírně osolíme, opepříme, zakapeme sojovou omáčkou (1 lžíce) a olejem (0,5 lžíce), zaprášíme solamylem, vše promícháme...
více o Hruškové kuřecí - minutka
Rozehřejte olej, přidejte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, nechte ji zesklovatět. Přidejte očištěnou, nahrubo...
více o Závin z listového těsta s červenou řepou
Ze sušeného mléka, droždí, cukru, vody a trochy mouky udělejte kvásek. Přidejte zbytek mouky, sůl, olej, vypracujte tužší těsto a nechte jej vykynout....
více o Těšínská šoldra
Houby namočíme do hrnku studené vody a necháme je nabobtnat.
Porce očištěného králíka osolíme a opepříme, necháme asi hodinu ležet, pak je na oleji...
více o Králík s hříbkovou omáčkou a jalovcem
Kapří filet (nebo filety z tresky...) očistíme, rozdělíme na 4 díly, do každého dílu prořízneme opatrně nožem kapsu, maso osolíme (můžeme i opepřit) a...
více o (nejen) Kapří řízky se zeleninou
Roštěnou pokrájíme na tenké nudličky, v misce je promícháme se sojovou omáčkou a nasekaným zázvorem. Necháme v chladu asi 2 hodiny proležet.
Zeleninu...
více o Hovězí nudličky se zeleninou - minutka
V pánvi na rozpáleném oleji orestujeme mleté telecí (kuřecí, vepřové nebo hovězí) maso, které osolíme, opepříme a zaprášíme mletou paprikou a...
více o Lasagne se zelím a (nejen) telecím masem
Kýtu pokrájíme na větší špalíčky, špek dáme do mrazáku ztuhnout. Každý kus kýty protkneme jedním nebo dvěma klínky špeku. Maso osolíme, opepříme a...
více o Dančí kýta na pivu
Mouku prosejeme a smícháme s kypřícím práškem. V druhé míse šlehačem našleháme mléko s olejem, cukrem a vejcem. K druhé směsi přimícháme směs první a...
více o Apple cupcakes
Hovězí maso dobře nasolíme a obalíme v zázvoru, pak v hladké mouce a necháme asi hodinu odležet. V hrnci si osmažíme na pokrájeném špeku s trochou...
více o Houbovo-zázvorové hovězí
Zeleninu očistíme a pokrájíme na plátky silné podle tuhosti zeleniny, například kedlubnu budeme krájet na slabší kolečka než cuketu nebo lilek,...
více o Grilovaná nebo pečená špeková zelenina
Hrušku oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na slabší plátky. Nivu pokrájíme na plátky. Obojím plníme maso dle vlastního výběru.
Na hruškové...
více o Hruškový řízek s Nivou
Poměr masa a cibule - 1:1 (20 dkg masa = 20 dkg cibule)
Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme, opepříme a dáme smažit do pánve s rozpáleným...
více o Cibulové vepřové - minutka
Kuřecí prsa naklepeme, osolíme, okořeníme a osmažíme na oleji.
Cibuli nakrájíme na kolečka nebo měsíčky a dáme do pekáče.
Na cibuli dáme kuřecí prsa a...
více o Cibulové řízky II.
Řepu omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka, po vychladnutí oloupeme a pokrájíme na kostky.
Na oleji orestujeme pokrájené cibule, pak přidáme na...
více o Eintopf s červenou řepou
Troubu předehřejeme na 180°C. Čtyřem prázdným plechovkám, např. od mandarinek, odřízneme dna, vymažeme olejem a vyložíme pruhy pečícího papíru. Poté...
více o Čokoládové dortíky
Uvedené množství je na 2 palačinky.
Do mléka dáme nastrouhanou Nivu, jemně pokrájenou nebo nastrouhanou šunku, vejce, mouku dle potřeby, jemně...
více o Nivovo-šunkové palačinky
Cukr, van.cukr, skořici, celá vejce a olej vyšlehat do husté pěny. Přišlehat mouku s práškem do pečiva a nakonec vařečkou vmíchat dýni a semínka....
více o Dýňový koláč famózní
V hrnci rozpustíme máslo s olejem, přisypeme zeleninu a restujeme. Když nám začne zelenina restováním vonět, přidáme houby a restujeme dál za...
více o Podzimní polévka s houbami
Tvrdší chleba si nakrájíme na plátky a namočíme ho do vody. Po pár minutách nacucaný chleba rozmačkáme do mísy (zbylou vodu si ponecháme, bude...
více o Bramboráky z chleba
Maso pokrájíme na kostičky (nudličky), dáme do mísy, osolíme a opepříme, přidáme nastrouhaný zázvor a česnek, sojovou omáčku, olej a solamyl. Vše...
více o Vepřové na zázvoru s hruškou - minutka
Květák rozebereme na růžičky a krátce povaříme v osolené vodě, scedíme a necháme dobře okapat. Na malém množství oleje necháme zesklovatět pokrájenou...
více o Květák se slaninou v bešamelu s nivou
Maso pokrájíme, osolíme, okořeníme, jak jsme zvyklí, podlijeme a dáme do pekáče na pokrájenou cibuli péct do předehřáté trouby. Nejprve pečeme cca 40...
více o Pečené maso s hruškovo-paprikovou přílohou
Na oleji necháme zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou dýni, trochu osmahneme a podlijeme vodou tak, aby dýně byla...
více o Dýňovo-zelná polévka
Bílky ušleháme s polovinou cukru do tuha. V jiné míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlá a...
více o Mramorový korpus
Maso pokrájíme na plátky, ze stran nařízneme, aby se nám při smažení nekroutilo, naklepeme, osolíme, opepříme a můžeme posypat drceným kmínem nebo...
více o Dýně s přírodním plátkem - minutka
Na oleji nebo másle necháme zesklovatět velkou najemno pokrájenou cibuli, ke které pak přidáme osmažit na kostky pokrájenou dýni. Pak zaprášíme výpek...
více o Dýně na kari nebo na paprice
Na oleji zlehka orestujeme na kolečka nebo nudličky pokrájenou mrkev, ke konci přidáme orestovat i nasekaný česnek, pak podlijeme pár lžícemi vývaru...
více o Dušená mrkev na česneku
Houby očistíme, na špízy použijeme buď celé ploché hlavičky nebo pokrájíme klobouky na menší části. Cibuli a klobásu nakrájíme na kolečka. Slaninu a...
více o Houbové špízy
Množství dle počtu strávníků:
Filety z ryb dle vlastního výběru očistíme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem se solí. Necháme alespoň půl hodiny...
více o Česnekové filety v těstíčku
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, pak scedíme a pokrájíme na kousky. Květák krátce povaříme a scedíme, pak pokrájíme na větší kousky....
více o Bramborovo-šunkový květák se sýrem