Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na másle dosklovata. Přidáme pokrájené houby, česnek a drcený kmín a dále smažíme do povadnutí (změknutí) hub. K...
více o Chlebová polévka s houbami a smetanou
Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Dýni vydrhněte, rozkrojte, vydlabejte, nakrájejte na měsíčky, zakápněte olivovým olejem a...
více o Salát z pečené dýně s granátovým jablkem
Důležité je vytáhnout si mléko a smetany cca hodinku předem, aby měly pokojovou teplotu, než začneme vařit.
V hrnci na mírném plameni smícháme odhadem...
více o Koprovka z Valašska
Cukety omyjte a škrabkou na zeleninu nakrouhejte na tenké pátky. Dejte je do cedníku, důkladně osolte, rukama opatrně promíchejte, ať je nepolámete, a...
více o Cuketové pickles s koprem
Cibuli nakrájejte nadrobno, celer, mrkve a brambory na 1,5 centimetrové kostky. Zelí nakrájejte na proužky, řepu nastrouhejte najemno.
V hrnci...
více o Vegetariánský boršč
Fazole namočte alespoň na 6 hodin. Následně je propláchněte a vařte přibližně 45 minut v osolené vodě s římským kmínem.
Zatímco se fazole vaří,...
více o Fazolový salát s cuketou
Cibuli a česnek nasekejte najemno a do změknutí orestujte na olivovém oleji. Přidejte najemno nasekaný špenát, promíchejte a restujte další 2 minuty....
více o Chlebíčky s koprovo-špenátovou pomazánkou
Sýr vložíme na chvíli do mrazáku, aby ztuhl a poté ho nastrouháme na hrubo do misky. Přidáme plnější lžičku čerstvého jemně nasekaného kopru, osolíme,...
více o Hermelínová pomazánka s koprem
Postup je velmi jednoduchý: očištěný kopr rozmixujeme tyčovým mixerem společně se solí a olejem na jemné pesto.
Pesto si každý dochutí dle vlastní...
více o Koprové pesto (různé použití)
Cibuli oloupejte, pokrájejte na tenká kolečka a dejte do misky spolu s tymiánem. Pak ji zalijte olivovým olejem tak, aby byla zcela ponořená....
více o Chlebíčky s ančovičkami
Brambory omyjte a uvařte, aby byly na skus. Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte a oloupejte. Slaninu pokrájejte na nudličky a na pánvi vyškvařte. Okurky...
více o Bramborový salát s koprem a slaninou
V kastrolu rozpusťte máslo. Přidejte lžičku cukru a lžíci octa a po chvilce i mouku. Míchejte, dokud mouka bublá. Nyní přilijte studený vývar a metlou...
více o Koprová omáčka se ztraceným vejcem
Den předem upečte řepy. Zabalte je do alobalu a pečte v troubě vyhřáté na 170° C asi hodinu. Zchladlou řepu oloupejte a nahrubo pokrájejte. Rozmixujte...
více o Řepová omáčka
Maso nakrájejte na kostky. Česnek a sůl utřete na pastu a přišlehejte v misce k oleji i s citronovou šťávou a kůrou. Ze snítek rozmarýnu otrhejte...
více o Souvlaki s tzatziki
Filety dle vlastního výběru pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a posypeme čerstvě nasekaným koprem (lze použít i sušený). Kdo chce, může na...
více o Filety s koprovým přelivem
Rozpalte gril. Mleté maso vložte do mísy a přidejte najemno nasekanou cibuli, petržel a propasírovaný česnek. Přidejte vejce, strouhanku a římský kmín...
více o Kofty s tzatziki
Batáty oloupejte, nakrájejte na hranolky, v míse důkladně promíchejte s olivovým olejem a solí. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v...
více o Rybí burger a batátové hranolky
Rýži důkladně propláchněte, dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby sahala asi 1 cm nad rýži. Přiklopte, přiveďte k varu a na velmi mírném ohni vařte....
více o Sushi burger
Filety důkladně nasolte, dejte do pekáče, zakryjte fólií a uložte na 3 dny do lednice. Sůl vytáhne z ryby vodu a její maso se zpevní.
Připravte si...
více o Zavináč: recept dle časopisu F.O.O.D.
Na másle osmažíme drobně pokrájenou šalotku dosklovata s bobkovým listem a novým kořením, pak ji zasypeme hladkou moukou a necháme zpěnit. Přisypeme...
více o Smetanové brambory s cuketou a koprem
Nakrájíme všechny bylinky, chilli papričky a česnek rozetřeme. Smícháme olej s citronovou šťávou, přidáme bylinky, papričky a česnek a promícháme....
více o Pikantní marináda na maso
Na rozpuštěném másle s olejem si osmažíme dosklovata jemně pokrájenou cibuli s kuličkami nového koření a bobkovým listem. Přisypeme na nudličky...
více o Bílá polévka z hlívy a fazolí
Brambory důkladně omyjte a uvařte doměkka. Sceďte je, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a do každé bouchněte dlaní, aby se rozmáčkla....
více o Mačkané brambory
Šalotky nakrájejte nadrobno a zpěňte na másle, cibule nesmí chytit barvu. Přisypte mouku a umíchejte světlou jíšku. Přidejte nasekané stonky kopru,...
více o Pařený bún s koprovou omeletou a tamago
Řepu oloupejte, umyjte, obalte ve slunečnicovém oleji, osolte. Každou bulvu zabalte do alobalu a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 80...
více o Salát s pečenou řepou, tamarindem a wasabi
Vychladlé vařené brambory (pokojové teploty) pokrájíme na plátky nebo kostičky a dáme do mísy. Přidáme pokrájený vychlazený ledový salát a zakysanou...
více o Bramborovo-ledový salát
Na másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přisypeme mouku, kterou necháme zpěnit a za občasného promíchání uděláme světlou cibulovou jíšku, ke...
více o Hrášek na smetaně s koprem
Hovězí maso umyjeme, ve větším hrnci zalijeme vodou, přidáme celý pepř, bobkový list a vaříme asi 40 minut. Přidáme očištěnou mrkev, petržel, celer,...
více o Koprová omáčka v netradičním pojetí
Vychlazený ledový salát (polovinu hlávky) pokrájíme na kostičky nebo nudličky a dáme do mísy.
Do kelímku se zakysanou smetanou nastrouháme česnek,...
více o Ledový salát jako příloha
Na másle osmažíme dosklovata drobně pokrájenou cibuli, ke které přisypeme krátce osmažit i na kostičky nebo hranolky pokrájenou oloupanou kedlubnu....
více o Kedlubnová omáčka s koprem
Mušle očistěte, mango oloupejte, obojí nakrájejte na kousky. Šalotku nasekejte najemno stejně jako většinu kopru (4 kousky nechte na ozdobu). Vše...
více o Tataráčky z mušlí a manga
Nejdříve si připravte nálev. Do hrnce nalijte vodu, přidejte sůl a koření (na 1l vody 4 dkg soli). Je lepší použít sůl bez přidaného chlóru nebo floru...
více o Kvašáky
Na rozpuštěném másle osmažíme scezené, spařené, pokrájené houby, které dochutíme novým kořením (lepší je mleté, nemusíme pak lovit kuličky z polévky),...
více o Kulajda se zakysanou smetanou
Vychlazenou okurku oloupeme do mísy, ale pokud je čerstvá se svěží slupkou, loupat se ani nemusí a můžeme ji nastrouhat i s ní.
Okurku v míse ochutíme...
více o Okurkový salát s Kyškou
Filet z lososa zbavte kostí a kůže, zasypte směsí soli, cukru a nastrouhané řepy.
Zabalte ho do fólie a nechte v ledničce 48 hodin marinovat. Pak...
více o Zauzený marinovaný losos s cizrnou
Maso pokrájíme na kostky, které osolíme a okořeníme. Použít můžeme i jiné, námi oblíbené koření dle chuti. Každou kostku masa obalíme do poloviny nebo...
více o Špízy se svěžím salátem
Na rozpuštěném másle si osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, kterou následně zasypeme moukou. kterou necháme zpěnit a krátce osmažit....
více o Jednoduchá fazolková polévka
Na oleji podusíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kousky nakrájené krůtí maso, orestujeme, osolíme, podlijeme vodou a dusíme.
Cuketu očistíme,...
více o Cuketová omáčka se smetanou a krůtím masem
Suroviny na nálev svařte s 1000 ml vody a nechte vychladnout. Dobře očištěné okurky omyjte a naskládejte do sklenic.
Rozdělte do nich bobkový list,...
více o Okurky ve vinném octě
Dvě velké nebo tři střední brambory oloupeme, pokrájíme na větší kostky a dáme vařit ve vývaru nebo vodě doměkka. Brambory po změknutí hrubě (ne na...
více o Bramborovo-cizrnová polévka s koprem
Do kůže udělejte zářezy a vložte na plátky nakrájený česnek. Osolte, opepřete, potřete medem a olejem, poklaďte tymiánem. Zakryjte a přes noc...
více o Krůtí stehno s okurkami
Šalvěj a kopr velmi jemně nasekejte. Vychlazenou okurku nastrouhejte, trochu vymačkejte (ale ne moc).
Promíchejte s jogurtem a podle chuti s...
více o Bylinkové tzatziki
Drobné červené řepy zbavte natě a oloupejte. Přiveďte k varu osolenou vodu a řepy do ní vložte. Krátce je povařte, aby změkly, ale zůstaly křupavé....
více o Salát se špenátem a kozím sýrem
Středně velké vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupeme, můžeme je přepůlit nebo rozčtvrtit a pokrájíme je na slabé plátky, které dáme do mísy,...
více o Bramborový salát s okurkou a koprem
Mleté krůtí maso smíchejte v míse se strouhankou, nasekanými jarními cibulkami, citrónovou čťávou, nasekanou bazalkou, sójovou omáčkou, nasekaným...
více o Krůtí bochánky s okurkovou salsou
Pokrájenou cibuli osmažíme na rozpuštěném másle dozlatova. Přidáme na plátky pokrájené žampiony a za občasného promíchání smažíme do jejich povadnutí...
více o Bramborovo-žampionová polévka na dva způsoby
Uzeného lososa natrhejte a vložte do robota s noži.
Kopr nahrubo nasekejte. Dvě třetiny přidejte k lososovi, zbytek odložte stranou.
Citrony omyjte. Z...
více o Paštika z uzeného lososa