Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Nejprve nasekáme na drobno červenou chilli papričku, kterou dáme i se semínky do připraveného propustného přírodního pytlíčku či pokud máte... více o Čokoláda s chilli - afrodiziakum
Margotky nastrouháme (já strouhám na jemno), přidáme mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva - dobře promícháme. Pak přidáme vejce, mléko a... více o Margotkové řezy
Nejdříve poslepujeme marmeládou piškoty (lze udělat den předem). Necháme dobře okapat ovoce. Krém: vyšleháme šlehačku do tuha, v jiné míse ušleháme... více o Slepovák
Smícháme všechny suroviny a rozdělíme na 3 stejné díly. Do jednoho dílu vmícháme lžíci kakaa, do druhého trošku červeného barviva rozmíchaného ve... více o Kokosový suk
Těsto smícháme, nalijeme na vymazaný plech, poklademe ovocem, posypeme drobenkou (nelekněte se, je jí opravdu hodně, ale na koláči chutná skvěle) a... více o Ovocný koláč IV.
Suroviny smícháme a vypracujeme v tužší těsto. Rozdělíme na 2-3 díly, vyválíme na vále a plníme strouhanými jablky, cukrem, skořicí atd. Potřeme... více o Závin ze sádla
Den předem připravíme karamelovou směs. Postup je jednoduchý. Dvacet deka cukru vsypeme do malého hnce a roztopíme, jako kdybychom tavili cukr na... více o Karamelová šlehačka
Vše zpracujeme v těsto a rozdělíme na 2 díly. Jeden díl dáme na plech na to nastrouhaná jablka, skořici, ořechy. Přikryjeme druhým dílem. Potřeme... více o Perníkový koláč s jablky
Ze surovin uděláme těsto, které necháme zabalené v potravinové fólii chvilku odpočinout v lednici. Vyválíme 2 stejné placky, které upečeme na 180 °C... více o Pražské brusle
Vše zpracujeme do těsta, pokud se lepí, přidáme cukr. Po kouskách vyválíme (podsypáváme cukrem) pruhy a vykrajujeme čtverečky o hraně asi 6-7 cm. Tyto... více o Ořechové kornoutky
Do pekárny nalijeme vlažné mléko, přidáme vejce a nasypeme mouku smíchanou s droždím, cukrem a solí. Zapneme program TĚSTO a po skončení programu... více o Lívance z domácí pekárny
50 g čokolády oddělíme a zbytek pokrájíme. Žloutky a cukr utřeme do pěny, mléko se smetanou zahřejeme k bodu varu, pak za stálého míchání vlijeme... více o Pudink z bílé čokolády s malinami
Mouku, cukr a změklé máslo smícháme, vznikne posypka a do ní zapracujeme vajíčko. Těsto dáme do ledničky na 30 minut. Koláčovou formu vymažeme máslem... více o Hruškový koláč III.
Z mouky, cukru, vajíčka a másla zpracujeme křehké těsto a necháme je asi 2 hodiny odpočinout. Potom těsto rozválíme, vykrájíme různé tvary, složíme je... více o Máslové sušenky
Vše na těsto smícháme a rozválíme na vymazaný a vysypaný plech. Dáme upéct. Než se upeče, připravíme si sníh: do 1/8 l vody dáme cukr a svaříme, až se... více o Sněhové řízky
Vše smíchat a vlít na vymaštěný a moukou vysypaný plech. Pečeme při 180 °C cca 30 minut. Po vyjmutí z trouby potřít čokoládovou polevou a posypat... více o Cuketový koláč II.
Datle, piškoty, ořechy umeleme na masovém strojku. Smícháme s utřenými žloutky s cukrem a vmícháme tuhý sníh z bílků. Pečeme zvolna v zapékací misce... více o Jídlo pro bohy
Uděláme těsto, které rozdělíme na 3 díly. Upečeme dvě placky (rozválíme na velký plech s pečícím papírem). Pečeme přibližně 15 minut, do zlatohněda.... více o Výborný medovník
Ze surovin na těsto smícháme jakousi drobenku a polovinu jí nasypeme na vymazaný vysypaný plech. Nalejeme tvarohovou náplň, posypeme ovocem (výborný... více o Skvělá sypaná tvarohová buchta s ovocem
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme části jader a nakrájíme na tenké plátky. Pokapeme citrónovou šťávou. V pánvi rozpustíme 3 lžíce másla a... více o Jablečný koláč V.
Přebranou a umytou rýži zalejeme mlékem, osolíme a za občasného míchání uvaříme do měkka. Necháme vychladnout. Změklé máslo vymícháme s práškovým... více o Čokoládový nákyp
Všechny ingredience na těsto pořádně promícháme a nenechejte se zmást zvláštní konzistencí těsta. Rozprostřete ho na menší plech, jde trochu ztěžka,... více o Mamčina švestková mňamka
Zvlášť rozmixovat máslo. Rozmixovat cukr s vejci do pěny, přidat mléko, prášek do pečiva, mouku. Přidat máslo. Dobře rozmixovat. (Já jsem tam ještě... více o Finská bábovka- Tiikerikakku
Obě těsta šleháme zvlášť, ale zároveň, takže k tomu potřebujeme dva šlehače. Na plech dáme pečící papír. Napřed na plech nalejeme světlé těsto a potom... více o Doubarevná roláda
Z mouky, jogurtu a hery zaděláme těsto. Rozdělíme ho na 2 části a necháme v chladu odpočinout. Rozválíme na dvě obdélníkové placky, které dáme na... více o Jogurtový závin
Postup stejný jako zde uvedené Žravé řezy, Kiwi řezy atd. Tj: žloutky ušleháme s cukrem, postupně přidáváme vodu, pak mouku s práškem, nakonec pevně... více o Óbr dort - číslice
Ve vlažné vodě rozpustíme lžičku amonia, nalejeme do mouky, přidáme ostatní a vypracujeme těsto. Okamžitě mě začnete proklínat a pochopíte ten název.... více o Šlehačkové koule - recept na zabití
Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a vypracujeme nejlépe elektrickým ručním šlehačem. Až se těsto přestane lepit na stěny mísy, je hotové. Dáme ho... více o Rybízový koláč s polevou
Třeme tuk s cukrem a postupně přidáváme jednotlivá vejce, nakonec lehce vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva. Toto základní těsto pak můžeme... více o Těsto mnoha tváří
Mouku smícháme s perníkovým práškem do pečiva, přidáme prosetý moučkový cukr, změklý tuk, tekutý med, vejce a asi dvě lžíce mléka. Vypracujeme vláčné... více o Babiččin koláč
Těsto: žloutky vymícháme s cukrem, přidáme vailkový cukr, mouku, mléko, olej a prášek do pečiva. Nakonec přimícháme sníh z bílků. Dáme upéct. Krém: z... více o Pudinkové čtverečky
Nejprve uděláme karamel - rozpustíme máslo s cukrem, pak postupně přidáváme šlehačku pokojové teploty a půlku oleje. Přivedeme k varu, až pokum se... více o Karamel - Baileys bábovka
Těsto připravíme smícháním všech ingrediencí. Poté ho vlijeme na vymazaný a polohrubou moukou vysypaný plech s vyšším okrajem. Lžící pak na těsto... více o Počmáraná buchta
Do mísy nasypeme krupici, mouku, cukr, prášek do pečiva, přidáme citronovou šťávu a promícháme. Do vymazané a vysypané dortové formy vložíme 1/3 směsi... více o Sypaný koláč švédský
Na vál prosejeme mouku, přidáme tuk rozsekaný na kousky a promneme. Přidáme tvaroh, žloutek a rychle vypracujeme hladké těsto. Necháme v ledničce asi... více o Tvarohové chrupinky
Vše dáme do pekárny. Formu přikryjeme alobalem, aby kaše nevytekla. Zapneme program MARMELÁDA. Po 30 minutách zkontrolujeme hustotu (měla by být... více o Krupicová kaše z domácí pekárny
Na kostičky nakrájené rohlíky nebo plátky veky navlhčíme mlékem a rozmačkáme, bílky našleháme do husté pěny spolu s polovinou moučkového cukru. Potom... více o Irské kokosky
Pivo za stálého míchání uvedeme do varu - nesmí vypěnit - přidáme nakrájený rostlinný tuk, půl lžičky drceného kmínu a půl lžičky soli. Po odstavení... více o Koláč Radegast
Do mouky smíchané s polovinou prášku do pečiva přidáme rozemleté nebo drobně nasekané vepřové škvarky, směs zaděláme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali... více o Trvanlivý závin
Ve vlažném mléce rozmícháme vejce, droždí, cukr a sójovou mouku. Přidáme vločky se solí a vymícháme řidší těsto. To necháme asi 30 minut pod utěrkou... více o Švestkový koláč III.
Ušleháme tuhý sníh z bílků společne s polovinou cukru, žloutky utřeme s 2. 1/2 cukru, přidáme citronovou kůru a mouku, smícháme opatrně se sněhem a... více o Omeleta plněná zmrzlinou
Ingredience smícháme dohromady v řidší těsto a nalejeme do předem vymazané a vysypané formy. Pečeme zhruba 45 minut na 170-180 °C. Podle toho jakou má... více o Abnormálně chutná bábovka
Mák na hodinu namočíme do mléka, aby nabobtnal. V míse našleháme žloutky, cukr a olej. Do našlehané směsi střídavě sypeme prosátou mouku s práškem do... více o Makovec z celého máku
Do teplého mléka přidáme trochu cukru a nadrobíme kvasnice, připravíme kvásek. Prosijeme mouku, cukr, přidáme ostatní suroviny a necháme vykynout. V... více o Vločkové lívanečky
Když chci řezy světlé, přidám ještě 3 lžíce hladké mouky a trochu citronové kůry. Pokud chci ořechové, přidám 3 lžíce mletých ořechů. Pokud chci... více o Univerzální těsto na buchty a dorty
Máslo utřeme s cukrem a čtyřmi žloutky do pěny. Přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, zpracujeme. 2/3 těsta rozválíme na plech,... více o Jablkovo-ořechový koláč
Než začneme připravovat krém, nasypeme piškoty do mísy a můžeme i nemusíme je pokapat rumem. Čokoládu na vaření dáme rozehřát nad vodní lázní, mezitím... více o Šmadlafunda
Všechny sypké přísady promícháme, přidáme ostatní a vymícháme polotekuté těsto. Dle potřeby přidáme mléko. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a... více o Makovec se lněným semínkem
Listové těsto rozdělíme na 2 poloviny, každou polovinu rozválíme na pomoučeném vále do obdelníku (asi 30x20 cm), potřeme náplní (smíchaná mouka s... více o Arménský štrůdl
Vše smícháme v hladké těsto, dáme na půl hodiny odpočinout do chladu. Pak vykrajujeme srdíčka, kterým odřízeme asi 1 cm špičky (záleží na velikosti... více o Prdelky