Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Vyšleháme sníh z bílků, postupně zašleháme cukr a žloutky. Potom postupně střídavě přidáváme mouku s mlékem a olejem. Do poslední dávky mouky... více o Švestková bublanina se smetanovou polevou
Těsto: smícháme všechny ingredience, těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech nebo pečicí papír, pokladame ovocem. Drobenka: smíchat všechny... více o Borůvkový koláč s drobenkou
Heru utřít s moučkou a žloutky do jemné pěny. Bílky vyšlehat s krupicovým cukrem na tuhý sníh a lehce vmíchat do žloutkové pěny. Nakonec ještě... více o Koláč s tvarohem a švestkami
Všechny suroviny pro přípravu těsta dobře propracujeme a těsto dáme na 2 hodiny do ledničky ztuhnout. Potom ho rozdělíme na dvě poloviny, z každé... více o Slovenské krémeše
Med, cukr, máslo dáme do kastrůlku a na mírném ohni necháme rozpustit. Do vlažné směsi vmícháme celá vejce, amonium a mléko. Na vál prosyjeme mouku a... více o Medová pochoutka
Těsto rozválet na velikost plechu, přenést na plech vypláchlý studenou vodou, těsto lehce propíchat, upéct. Mezitím svařit pudinky s mlékem a žloutky.... více o Jednoduché řezy
Těsto smícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Navrch dáme nastrouhaná jablka (můžeme i jiné ovoce) a posypeme drobenkou s jemně nastrohanými... více o Hraběnčiny šlehačkové řezy
Z přísad vypracujeme tužší těsto, kterým naplníme vymaštěný a moukou vysypaný plech. Okraje malinko zvýšíme. Na těsto nasypeme borůvky a zalijeme... více o Borůvkový koláč III.
Na vál dejte mouku, udělejte důlek a nadrobte do něj změklé máslo. Přidejte cukr, sůl, kůru a jogurt (v tomto receptu nahrazuje vejce). Těsto... více o Celozrnné křehké těsto na koláč
Ušleháme celá vejce s vodou a cukrem, smícháme se zbylými přísadami, nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a dáme zapéct. Ještě nehotovou, ale již... více o Celozrnná buchta s tvarohem a ovocem
Všechny suroviny smícháme, nakonec jen vmícháme posekanou čokoládu, rozinky a ořechy. Takto připravené těsto dáváme do vymaštěných a vysypaných... více o Biskupský chlebíček VIII.
50 g másla rozpustíme v kastrůlku, odstavíme, přisypeme mouku a cukr, zamícháme a znovu postavíme na oheň. Jen co se jíška spojí, hned zalijeme 1/4 l... více o Krém jíškový kávový
V kastrůlku rozpustíme čokoládu a máslo. Sundáme ze sporáku a přidáme vajíčka, cukr a mouku. Vše promícháme do hladka. Těsto dáme do vymazané... více o Čokoládový fondant
Na plech si rozložíme dortové oplatky a upravíme dle potřeby. Žloutky s práškovým cukrem utřeme, přidáme prášek do pečiva, ořechy, mouku a nakonec... více o Karamelové řezy V.
Všechny suroviny rukama zaděláme na hladké nelepivé těsto, necháme chvilku odpočinout (můžeme do druhého dne). Potom strojkem vytlačujeme asi 3-4 cm... více o Pudinkové cukroví
Med necháme rozpustit ve vodní lázni, hlavně když je zcukernatělý. Přidáme do něho mouku, vejce, rozpuštěný tuk, kakao, koření, sodu a uhněteme v... více o Kávové perníčky
Vypracujeme těsto, můžeme vyválet a rohlíčky vykrojit formičkou, nebo jako vanilkové. Upečené namáčet v čokoládě a sypat kokosem nebo mletými ořechy.... více o Klášterní rohlíčky II.
Z droždí a mléka uděláme kvásek a zaděláme hladké těsto, dáme vykynout. Rozválíme do kruhové placky, kterou rozkrojíme na 8 trojúhelníčků, na širší... více o Croissantové rohlíčky s nugetou
Jablka oloupeme a zbavíme jadérek. Dvě jablka nakrájíme na kostičky a dvě na plátky. Z bílků ušleháme sníh. Žloutky ušleháme s cukrem, přidáváme... více o Jablíčková rychlovka
Pomazánkové máslo, cukr a žloutky třeme do pěny. Potom přidáme mouku s kypřícím práškem a nakonec sníh. Vše nalejeme do vymazané a vysypané formy a... více o Bábovka z pomazánkového másla
Ze surovin zpracujeme hladké těsto, které rozdělíme do dvou až tří kuliček a necháme kynout ve studené vodě. Když se kuličky vynoří, osušíme je, ještě... více o Vodnické koláčky
Dáme mouku, cukr a vejce do velké mísy a řádne rozmícháme. Za stálého mícháme postupně přidáváme jogurt, mléko a prášek do pečiva. Vyklopíme na... více o Jablečný koláč IV.
Vypracujeme těsto, necháme odpočinout v lednici. Mezitím nakrájíme jablka na větší kousky. Těsto vyválíme a vpravíme do dortové formy tak, aby mělo... více o Jablkový koláč podle A. Girardotové
Těsto: ušlehat vejce s cukrem, přidat olej, vodu a mouku s prášek do pečiva. Upéct na vyšším plechu. Nádivka: ořechy spařit s mlékem, nechat vychladit... více o Ořechová buchta
Vločky propláchnout a v osolené vodě vařit cca 15-20 minut. Pak scedit, osladit, zalít mlékem, přidat rozinky a vařit dalších asi 5 minut. Místo... více o Ovesná kaše
Do uvařené kávy dáme med a cukr, necháme přejít varem a dáme vychladit. V míse rozšleháme vejce a za stálého šlehání přiléváme olej. Pak postupně... více o Medovník z hrnečku "Kluků v akci"
Maso osolíme, opepříme, vmícháme Solamyl a zalijeme studeným mlékem. Necháme v lednici několik hodin uležet. Potom dáme 3/4 těsta do vymazané formy i... více o Masový dort II.
Do pekáče nasypu ovesné vločky, cukr, nakrájené ořechy a mandle, přidám med, Heru a celá vejce. Trochu promíchám a dám péct do trouby. Asi po čtvrt... více o Domácí műsli II.
Slané pečivo k vínu nebo jen tak: zpracujeme těsto, vyválíme plát, pomocí válečku přeneseme na plech (nemusí se vymazávat těsto je dost mastné),... více o Tvarohové těsto na slano i sladko
Máslo, cukr a žloutky utřeme, přidáme strouhanou čokoládu, strouhanku a mouku s práškem do pečiva. Nakonec z bílků sníh. Rozetřeme na vymazaný (nebo... více o Banánové čokoládové řezy
Na vál dát mouku, strouhat tuk a kvásek, zpracovat těsto a hned dělat. Nenechává se kynout. Plní se mákem, povidly, tvarohem, ořechovou nádivkou,... více o Dobré koláčky
Švestky vypeckujeme a namočíme na 4 hodiny do rumu. Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme těsto, které dáme na 30 minut do chladničky... více o Prune tart aneb netradičně opilý švestkový koláč
Vše smícháme v misce, důkladně propracujeme rukou a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout. Můžeme tvořit tradiční linecká kolečka, ale i bábovičky.... více o Linecké těsto - makrobiotické
Vše smícháme v misce, propracujeme rukou a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout. Těsto rozdělíme na malé kousky a z nich na prkénku tvoříme rohlíčky.... více o Makrobiotické kokosové rohlíčky
Rozinky povaříme ve vodě. Jáhly, vločky a vývar z rozinek smícháme a necháme odležet alespoň hodinu. Přidáme olej a mouku (pokud je třeba na zahuštění... více o Makrobiotický borůvkový koláč
Jáhly vypereme, osolíme a vařímecca 30 minut. Hned po uvaření je po troškách rozmixujeme s dezertem nebo s amasaké. Přidáme rozinky, citronovou kůru... více o Bábovka z jáhel
Máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce vyšleháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva a maizenu. Těsto rozetřeme na plech. Mléko s 50 g másla přivedeme k... více o Makový koláč s meruňkami
Vše smícháme v míse, mouku přidáváme po částech podle potřeby. Těsto musí být vláčné, ale ne mokré. Pečeme v dobře vyhřáté troubě. Po 20 minutách... více o Bio mrkvová bábovka
Z uvedených přísad vymícháme těsto a necháme 20 minut kynout. Potom ho rozdělíme na 6 bochníků, rozválíme a rozkrájíme na trojúhelníky a širší část... více o Pizza rohlíky
Bílky vyšleháme na tuhý sníh, přidáme třetinu dávky cukru. Zbytek cukru a vanilkový cukr vyšleháme se žloutky a Herou do pěny. Přidáme tvaroh, mouku,... více o Tvarohový koláč s rebarborou
Cukr se žloutky umícháme, zlehka přimícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku. Připravené těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a ve... více o Piškotová roláda s marmeládou
Máslo a vejce vyndáme z ledničky cca 1 - 2 hodiny předem, aby měly pokojovou teplotu. Rozměklé máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně přidáváme... více o Hnětynky - posvícenská specialita z Prácheňska
Listové těsto rozválíme na plát, strouhanku pomalu orestujeme dozlatova na másle a necháme ji úplně vychladnout. Potom ke strouhance přidáme cukr a... více o Jahodový závin II.
Žloutky utřeme s cukrem, olejem, kakaem a skořicí a postupně přiléváme horkou vodu. Vmícháme hrušky, rozinky a ořechy. Přidáme po částech mouku s... více o Hruškové vlnobití
Z uvedených přísad zpracujeme těsto a necháme ho odpočinout v lednici. Jablka oloupeme a nastouháme nahrubo, přidáme trochu vanilkového cukru a... více o Jablkový koláč z ořechového těsta
Smíchat sypké ingredience a vedle v misce tekuté - dobře rozšlehat. Nakonec obojí dohromady. Péct zvolna, asi hodinu buď na vymazaném plechu nebo na... více o Alčino domácí műsli
Jablka nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s cukrem a necháme chvilku stát. Pak zamícháme vejce, rozehřátý tuk, oříšky, rozinky, muškátový... více o Jablkové čtverečky
Do mouky vmícháme prášek do pečiva, kakao a cukr, přidáme rozšlehaná vejce, změklý tuk a zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do utěrky a dáme do... více o Ovocno-tvarohový koláč
Ušleháme 4 vejce s cukrem, postupně na střídačku opatrně přimícháme mouku smíchanou s kakaem, ořechy, prášek do pečiva a olej s vodou. Pečeme při 150... více o Řezy Pribiňáček
Droždí rozmícháme ve vlahé smetaně. Mouku, cukr, žloutky a nastrouhaný tuk dáme do mísy. Přidáme rozpuštěné droždí (ne kvásek) a vypracujeme těsto.... více o Tyrolský závin