Vyrazte na Festival chutí – vůně podzimu, ochutnáte zvěřinu a další speciality
Redakce
|
18. 10. 2012
Vizitka
Chcete ochutnat kančí svíčkovou se sušenými višněmi, jelení hřbet s omáčkou z portského vína, dýňový cheesecake s muškátovým oříškem nebo domácí švestkový koláč s tvarohem a drobenkou? Pak neprošvihněte Festival chutí – vůně podzimu.
Podzimní Festival chutí letos proběhne od 15. října do 4. listopadu v šestnácti restauracích po celém Česku. Vyhlášení šéfkuchaři nešetřili fantazií a připravili pestré menu plné sezónních specialit. Nechybí mezi nimi zvěřina, dýně, kaštany, brusinky, hrušky, švestky nebo jeřabiny.
Vůně podzimu ovládne zvěřina
Loni přilákala tahle gastronomická událost z dílny Alakarte.cz do restaurací přes dva tisíce návštěvníků. Největší úspěch měla zvěřina. Není proto žádným překvapením, že dominuje i tentokrát. V menu najdete maso z kance, divoké kachny, daňka, jelena, srnce a dokonce i muflona. Toho pro své hosty připravil šéfkuchař pražské restaurace Chateau St. Havel Ondřej Slanina známý z kulinářské televizní show Kluci v akci.
Nešetřilo se ani sezónní zeleninou a ovocem, které k podzimu neodmyslitelně patří. Hladinu vitamínů tak doplní dýně, švestky, hrušky, jablka, mrkev, celer, jeřabiny nebo šípky.
Nejkurióznější pokrm Festivalu chutí
Jedním z nejzajímavějších pokrmů festivalu je dezert Michaela Váni z restaurace U Modré kachničky II. Ten zvolil bramborové knedlíky plněné švestkami, sypané mákem a škvarečky. „Tenhle recept je opravdu staročeský, v mojí rodině se používá už nejmíň sedmou generaci. Hosté budou mile překvapeni, jak k sobě pasují sladký mák s cukrem, nakyslé švestky a masová chuť škvarečků a sádla,“ přibližuje šéfkuchař Váňa, který v minulosti vařil ve vyhlášeném Grand restaurantu v Malmö a připravoval pochoutky i pro švédského a norského krále.
Všech šestnáct restaurací pro festival připravilo speciální tříchodová menu za cenu 290 a 390 Kč. Bližší informace včetně seznamu podniků a jednotlivých menu jsou k dispozici na oficiálním webu Festivalu chutí. Právě tam si můžete rezervovat svůj stůl. Dobrou chuť!