Snažíte se vyloučit z jídelníčku bílý cukr a hledáte náhradu? Zkuste to s kanadským přírodním sladidlem – s javorovým sirupem. V čem tkví jeho výhody oproti klasickému sladění a proč je například pro dietu vhodnější?
Možná si teď říkáte, že sladit se nemá, ale ani při dietě se nemusíte vzdát sladkého úplně. Cukry z jídelníčku vypustit nemůžeme a navíc platí, že i při dietě můžeme trochu hřešit. Výživoví poradci však doporučují ze stravy naprosto vyloučit bílý cukr, protože jako potravina je nutričně téměř bezcenný, neboť obsahuje pouze sacharózu, a to je důvod, proč ho nahradit přírodními cukry, které obsahují vitaminy, minerály i stopové prvky. Mezi ně patří med, třtinový cukr nebo právě javorový sirup.
Bohatství Kanady
Představte si nádherné kanadské lesy s majestátními javory a indiány před mnoha sty lety, jak svými tomahavky sekají kmeny javorových stromů, ze kterých pak šťáva odkapává a stéká do nádob z březové kůry. Kus téhle scenerie dnes můžete mít doma a ještě si s ní osladit život. Javorový sirup je totiž produktem Kanady, která má v jeho výrobě dlouholetou tradici i 70% podíl veškeré produkce této sladké šťávy.
Čtyři třídy kvality
Míza se sbírá z navrtaného kmene, ze kterého vařením získává samotný sirup. Čerpá se jen ze starších kmenů, kterým se odebírá určité procento šťávy, díky čemuž se stromy mohou dožít až dvou set padesáti let. Javorový sirup se pak vyrábí ve čtyřech třídách, označených chráněnou známkou. Obecně platí pravidlo, že čím je barva sirupu světlejší, tím jemnější a intenzivnější je jeho chuť (a také jeho cena je vyšší). Jednotlivé třídy se liší odstínem a kvalitou. Jsou to:
l třída A – Canada No. 1 Light –
nejsvětlejší sirup vhodný jako luxusní
sladidlo
l třída B – Canada No. 2 Medium –
sirup vhodný na slazení, méně výrazné
chuti
l třída C – Canada No. 2 Amber –
oblíbený pro svůj poměr cena/výkon
l třída D – Canada No. 3 Dark –
uplatňuje se hlavně při pečení a vaření
Sladké vitaminy
Když chcete mít jistotu, že sirup, který používáte, je opravdu nezávadný a není chemicky „vylepšený“, nakupujte ho v biokvalitě. Takový sirup obsahuje kromě sacharózy vitaminy skupiny B, dále některé minerální látky (vápník, draslík, fosfor, mangan, zinek, hořčík, ma železo) a aminokyseliny, které jsou stavebními prvky proteinů. Když ho budete používat při vaření a pečení, doporučuje se nahradit čtyři díly cukru třemi díky sirupu, javorový sirup totiž sladí asi o 25 % víc. Zkusit ho můžete všude, kde jste zvyklí sladit klasickým bílým cukrem – tedy do čaje, kávy, do sladkého pečiva, ale i do salátů a k omáčkám k masu či šunce.
Javorový sirup a dieta
Pravda je, že i javorový sirup je zdrojem jednoduchých cukrů – sacharózy. Oproti bílému cukru, který obsahuje 99 % sacharózy, jí javorový sirup obsahuje jen 65 %. Lžičkou sirupu si tedy můžete čas od času osladit třeba bílý jogurt. Javorový sirup se používá také při speciální detoxikační javorové kúře, kterou využívá i zpěvačka Beyoncé (o jejích dietách více na stranách 12–14). Základem této detoxikace je nápoj
připravený z javorového sirupu, citronové šťávy, kajenského koření a vody. Ale o téhle dietě někdy příště v rubrice Nejznámější diety.
Smícháme čerstvě vylisovanou pomerančovou šťávu s olejem a javorovým sirupem. Mrkve a jablka (i se slupkou bohatou na vitaminy) nakrájíme na tenké šikmé plátky, smícháme je a zalijeme připraveným dresinkem. Slunečnicová semínka omyjeme a chvíli pražíme na suché pánvi, pak je zalijeme sójovou omáčkou a přidáme je do salátu. Nakonec salát ozdobíme petrželkou a ihned podáváme.
Dýni pořádně omyjeme, vyčistíme od semen a nakrájíme na kostky. Pak ji spolu s cibulkou osmažíme na oleji. Osolíme a přidáme sirup. Podlijeme vodou a necháme podusit, dokud zelenina nezměkne. Mezitím nakrájíme celer a přidáme ho ke konci dušení, aby zůstal hezky křupavý. Na závěr na suché pánvi opražíme vlašské ořechy, kterými hotovou zeleninu posypeme.