Jak chutná exotické ovoce? 5 druhů, které zakoupíte i u nás!
Redakce
|
5. 1. 2017
Gourmet
Exotické ovoce se na náš talíř dostává čím dál tím častěji. Už se nejedná pouze o pomeranče nebo mandarinky, dostupnost plodů z exotických krajin se neustále rozšiřuje i do běžných supermarketů.
Karambola neboli čínská hvězdice (anglicky též starfruit) má po nakrájení tvar hvězdice. Používá se na zdobení koktejlů a dezertů, nejčastěji během svátků a novoročních oslav. Většina milovníků exotického ovoce používá karambolu k dekorativním účelům. Vyzkoušejte ji přidat do smoothie s mangem a pomerančovou šťávou a uvidíte, že nebudete litovat!
Mučenka jedlá, též známá jako marakuja či passion fruit, vás dostane svou chutí. Rozřízněte plod na dvě poloviny a pomocí lžičky můžete začít vydlabávat a rovnou jíst. Velkou oblibu si mučenka získala v zahraničí, kde se řadí mezi nejprodávanější druhy exotického ovoce. Skvěle chutná v kombinaci s melounem nebo v pomerančové šťávě.
Seznamte se s velmi rozšířeným druhem ovoce, který naleznete v běžných supermarketech, tedy s papájou. Vnitřní část láká oranžovou barvou a taktéž platí, že se do její konzumace můžete pustit rovnou pomocí lžíce. Pozor dejte pouze na semínka, která se nejí.
Růžovou pithayu můžete znát pod pojmem „dragon fruit“, v překladu dračí ovoce. Původem je z Vietnamu a zatím se jedná o ovce, které u nás není moc rozšířené. Stejně jako u všech exotických druhů platí, že nejlépe chutná v nejčerstvější podobě, přímo na místě původu. Z Asie k nám musí urazit velký kus cesty, je náročná na převoz a uchovávání, které ručí za její čerstvost, což také dokazuje vysoká cena, za kterou se zde prodává.
Máte pocit, že jste právě narazili na malou verzi mandarinek? Ne tak docela. Kumquat jsou malé citrusové plody, které nemusíte loupat. Chuťově se kumquat přirovnává k mandarinkám, pomerančům a citrónům s rozdílem, že je o něco kyselejší a spíš než na přípravu čerstvého džusu, se tento exotický druh používá jako ozdoba koktejlů.