4 drinky na páteční večer: Levně a v pohodlí domova
Redakce
|
19. 1. 2017
Gourmet
Páteční večer přímo vybízí k návštěvě party nebo baru. Pokud se ale nechcete mačkat mezi dalšími lidmi u baru, vytvořte si známé drinky v pohodlí domova. Vyzkoušíte své barmanské schopnosti, pobavíte se a suroviny vás vyjdou mnohem levněji než drinky na baru.
Campari tvoří společně s pomerančem přímo vášnivý pár. Campari pochází z Itálie a řadí se mezi kořeněné bittery. Tvůrcem tohoto oblíbeného aperitivu byl italský hostinský a destilatér Casper David Campari, který tento nápoj začal vyrábět v roce 1860, kdy začínal s vlastní výrobou lihovin. Dnes se tento nápoj prodává ve více než 190 zemích a patří k těm nejoblíbenějším.
Koktejl, který je typický pro Havii a její vůně a chutě, vytvořil v roce 1944 barman Vic Bergeron v hotelu Trader Vic´s v San Francisku. Není divu, že se právě tento nápoj stal havajským národním pitím, jeho název v polynéském jazyce znamená “ten nejlepší“. Jméno Mai Tai vzniklo zkrácením tahitského výrazu “maita´i roa ae“, což znamená “tak dobrý, jako by nebyl z tohoto světa“.
Varování, tenhle recept na drink je jen pro otrlé. Kombinace vodky, havana rumu a tequily je totiž vražedná. Doporučujeme přidat nějaký džus, zajímavý bude rozhodně ananasový. S pitím tohoto drinku to nepřežeňte, přeci jenom je v něm mnohem více alkoholu než v jiných drincích.
Tenhle drink by zde neměl chybět, patří totiž mezi ty nejoblíbenější. Zajímavostí je, že nápoj podobný dnešnímu mojitu byl známý už v 16. století; podle legendy ho vytvořil anglický korzár Richard Drake. Základna korzárů byla na Kubě, odkud mojito pochází. Při jejich výpravách se recept rozšířil do dalších latinskoamerických zemí. Skutečné mojito se začalo hojně pít až v 20. století. Slovo mojo zřejmě pochází z označení pálivé omáčky mojo, ze španělského slova “mojar“, což v češtině znamená navlhčit.